WNL Misdaadarchief: Zo bepaalt politie de impact van een kogel of messteek
In Misdaadcollege vertellen politieonderzoekers en officieren van Justitie hoe de zaak van de, door media gedoopte ‘SUV-steker’ of ‘seriesteker’, werd opgelost. In 2018 schrok de regio Egmond aan den Hoef op van de messensteker die willekeurig een 18-jarig meisje dat aan het hardlopen was neerstak vanuit zijn auto. Later bleek dit incident niet op zichzelf te staan. Hoe heftig zo’n aanval kan zijn, reconstrueert Misdaadcollege in deze aflevering.
Een steekincident als deze heeft ontzettend veel fysieke en mentale impact, zeker vanuit een rijdende auto. Om een beeld te krijgen van de fysieke impact gebruikt het Nederland Forensisch Instituut (NFI) ‘ballistische gel’. Meike Willebrands, woordvoerder van het NFI, legt uit hoe zo’n gel precies gebruikt wordt, en waarvoor: "Je wilt eigenlijk een simulant gebruiken die het meest lijkt op menselijk spierweefsel. Dat is deze gelatine, want dan kun je ook goed kijken wat de uitwerking is van een messteek of een kogel."
Koeienhuid
De gel wordt vaak in blokken gebruikt, waar vervolgens nog een laagje koeienhuid over komt. "Deze ballistische gel wordt gemaakt met een bepaalde, specifieke receptuur, en ook de koeienhuid heeft een speciale dikte, want alleen dan wordt het forensisch geaccepteerd."
Bekijk deze aflevering van Misdaadcollege terug op NPO Start.
WNL duikt deze zomer in het WNL Misdaadarchief. Deze geruchtmakende zaken kwamen de afgelopen jaren langs in de misdaadprogramma’s zoals Misdaadcollege, Zaak van je Leven en Het Onderzoeksbureau. Alle afleveringen van Misdaadcollege zijn terug te kijken op NPO Start.