Extra aandacht van banken voor witwassen leidt tot opmars ondergronds bankieren
Vanwege strengere controles en toezicht op witwassen via reguliere banken en financiële instellingen neemt ondergronds bankieren enorm toe. Uit onderschepte criminele communicatie blijkt dat er dagelijks minimaal tien tot twintig miljoen euro via ondergrondse betalingssystemen wordt afgewikkeld. Dat stelt Henk Vermeer, hoofd van de financiële recherche bij de Landelijke Eenheid, tegen de NPO Radio-1 podcast Het Onderzoeksbureau. Vermeer maakt zich zorgen over de toename. Volgens De Nederlandsche Bank (DNB) is ondergronds bankieren door zijn internationale karakter lastig aan te pakken.
Ondergronds bankieren, ook wel hawala-bankieren genoemd, is het illegaal verplaatsen van opbrengsten over de hele wereld, buiten het gereguleerde financiële systeem om. Er wordt zo min mogelijk cash geld verplaatst en daarom verrekenen de bankiers het geld onderling door uitbetalingen tegen elkaar weg te strepen. Tekorten worden aangevuld door middel van geldkoeriers. De ondergrondse bankiers ontvangen voor hun diensten commissie, en dat is meteen ook het verdienmodel. Hawala-bankieren wordt onder meer gebruikt voor criminele geldstromen, bijvoorbeeld om drugsproducenten in Mexico te betalen.
Drugseconomie
Vooral criminelen binnen de drugseconomie maken steeds vaker gebruik van het ondergrondse betalingssysteem, ziet de politie. Het zou gaan om tientallen bankiersnetwerken in Nederland, die miljoenen euro’s via dit systeem rondpompen. “In een bepaald onderzoek zag ik een organisatie 320 miljoen over de wereld verplaatsen in een aantal jaar tijd”, zegt Henk Vermeer van de Landelijke Eenheid. “En dat is alleen maar wat wij zien, waarschijnlijk zijn de bedragen nog hoger.” Ook DNB, toezichthouder op financiële instellingen, krijgt het afgelopen jaar meer meldingen over ondergronds bankieren.
Volgens Ernestine Meijer, afdelingshoofd Toezicht Financiële Criminaliteit bij DNB, heeft de toename onder meer te maken met strengere controle en toezicht op reguliere banken en financiële instellingen. De afgelopen jaren kwamen er bij onder meer ING en ABN Amro schandalen aan het licht rondom witwassen. “Er is meer maatschappelijke en politieke aandacht voor het tegengaan van witwassen”, zegt Meijer. “Zo is het toezicht op anti-witwasregelgeving flink strenger geworden. Daardoor zien we dat banken beter kijken naar de klanten die ze in de boeken hebben, en de geldstromen over hun rekeningen. Het wordt daardoor moeilijker geld wit te wassen via het legale circuit. Maar bij ondergronds bankieren is er natuurlijk geen strenge regelgeving en toezicht.”
Internationale aanpak
De aanpak van ondergronds bankieren vergt vooral meer internationale samenwerking, volgens Henk Vermeer van de Landelijke Eenheid. Maar hoewel er zicht is op internationale bankiersnetwerken, ligt daar volgens hem ook meteen het probleem. “Het is lastig aan te pakken, want in het buitenland geldt er vaak andere wetgeving. Dan moet bijvoorbeeld het bewijs met het gronddelict er zijn, of is de politie minder gericht op geldstromen.”
Bij de politie zijn er zorgen over de toename van het ondergronds bankieren. “Geld is uiteindelijk de motor waarop we draaien”, zegt Henk Vermeer. “Als je de drugscriminaliteit vergelijkt met ondernemers, dan is het echt een economie. Hoe meer dit ondergronds gaat plaatsvinden, hoe minder grip je er op krijgt, en hoe makkelijker die economie blijft draaien. Met alle gevolgen van dien.”
Het Onderzoeksbureau is een misdaadpodcast van Omroep WNL, waarin journalisten Sandra van den Heuvel en Bram Endedijk elke twee weken duiken in een wereld van misdaad of misstanden. De twaalfde aflevering van Het Onderzoeksbureau over ondergronds bankieren is te beluisteren via Spotify, Apple of de podcast-app van de NPO.
Abonneer je nu via Apple Podcasts, Spotify, Google Podcasts of andere podcast-apps.
Door: Redactie
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Nieuw bij WNL: Op de Barricade
In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.
Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.
Stand van Nederland: Generatie Next
Steeds meer hoogopgeleide stedelingen zoeken nieuwe manieren om hun mentale gezondheid te verbeteren, waaronder microdosing. Stand van Nederland: Generatie Next onderzoekt wat microdosing is en wat de kosten zijn van deze trend.
Kijk vrijdagavond om 23.10 uur naar Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.
Tussen de 25.000 en 50.000 mensen zijn getroffen door fouten die uitkeringsinstantie UWV heeft gemaakt met WIA-uitkeringen. “Een fors aantal”, zegt minister Eddy van Hijum…
Lees meerDe veertien gemeenten die een zero-emissiezone willen invoeren waar alleen auto’s mogen komen die geen schadelijke stoffen uitstoten, houden vast aan hun plannen. Die worden…
Lees meerTopman van Shell Nederland Frans Everts is blij met de uitspraak van het gerechtshof in het hoger beroep tussen Milieudefensie en Shell op 12 november….
Lees meerNaast microdosing is ook macrodosing een opkomend fenomeen. Gebruikers ervaren intense hallucinaties door de inname van 20 tot 35 gram truffels. Stand van Nederland: Generatie…
Lees meerEen noodlanding in een grasveld in Bulgarije en een vluchtduur van maar liefst 55 dagen. In de documentaireserie van NH Nieuws ‘Vliegpionieren‘ staat de allereerste…
Lees meerStaatssecretaris Ingrid Coenradie van Justitie en Veiligheid heeft met het verhaal van haar eigen aanrandingen als tienermeisje indruk gemaakt in de Tweede Kamer. Kamerleden vielen…
Lees meerHet is het kabinet een jaar na de verkiezingen nog niet gelukt om de belangrijkste beloften waar te maken. Dat concludeert politiek commentator van De…
Lees meerGroenLinks-PvdA-Kamerlid Kati Piri heeft de voorgenomen reis van buitenlandminister Caspar Veldkamp naar Israël niet gelekt om het debat te laten escaleren. Dat denkt politiek commentator…
Lees meerIn Zeeland groeit het wantrouwen in Den Haag met de dag. Van beloofde compensatiemaatregelen voor de marinierskazerne die niet kwam, komt in de praktijk weinig…
Lees meerAmsterdam begint in januari met een proef om asielzoekers te ondersteunen bij het vinden van werk. In een half jaar hoopt de gemeente zo’n 115…
Lees meerDe EU-ministers van Buitenlandse Handel hebben donderdag gesproken over eventuele tegenmaatregelen, als Donald Trump de importheffingen tegen Europa doorzet. “We hebben natuurlijk een aantal scenario’s…
Lees meerDe subsidiepot voor de aanschaf van een nieuwe elektrische auto is leeg. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). In totaal was er 58…
Lees meerDe VVD heeft deze week een plan gepresenteerd om de NPO op de schop te gooien. Tjibbe Joustra, voorzitter van de Raad van Toezicht van…
Lees meerOud-commando Dai Carter bracht vorige week zijn eerste kinderboek uit. Met Missie Mentale Kracht wil hij ervoor zorgen dat jongeren beter leren voelen en zich uitspreken. “Ik…
Lees meerHet Openbaar Ministerie vervolgt Sywert van Lienden en twee zakenpartners van de Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA) voor oplichting, verduistering, valsheid in geschrifte en witwassen. Het…
Lees meer