main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto: Politie
Het Onderzoeksbureau - 20 augustus 2021 — 09:21

Extra aandacht van banken voor witwassen leidt tot opmars ondergronds bankieren

Vanwege strengere controles en toezicht op witwassen via reguliere banken en financiële instellingen neemt ondergronds bankieren enorm toe. Uit onderschepte criminele communicatie blijkt dat er dagelijks minimaal tien tot twintig miljoen euro via ondergrondse betalingssystemen wordt afgewikkeld. Dat stelt Henk Vermeer, hoofd van de financiële recherche bij de Landelijke Eenheid, tegen de NPO Radio-1 podcast Het Onderzoeksbureau. Vermeer maakt zich zorgen over de toename. Volgens De Nederlandsche Bank (DNB) is ondergronds bankieren door zijn internationale karakter lastig aan te pakken.

Ondergronds bankieren, ook wel hawala-bankieren genoemd, is het illegaal verplaatsen van opbrengsten over de hele wereld, buiten het gereguleerde financiële systeem om. Er wordt zo min mogelijk cash geld verplaatst en daarom verrekenen de bankiers het geld onderling door uitbetalingen tegen elkaar weg te strepen. Tekorten worden aangevuld door middel van geldkoeriers. De ondergrondse bankiers ontvangen voor hun diensten commissie, en dat is meteen ook het verdienmodel. Hawala-bankieren wordt onder meer gebruikt voor criminele geldstromen, bijvoorbeeld om drugsproducenten in Mexico te betalen.

Drugseconomie

Vooral criminelen binnen de drugseconomie maken steeds vaker gebruik van het ondergrondse betalingssysteem, ziet de politie. Het zou gaan om tientallen bankiersnetwerken in Nederland, die miljoenen euro’s via dit systeem rondpompen. “In een bepaald onderzoek zag ik een organisatie 320 miljoen over de wereld verplaatsen in een aantal jaar tijd”, zegt Henk Vermeer van de Landelijke Eenheid. “En dat is alleen maar wat wij zien, waarschijnlijk zijn de bedragen nog hoger.” Ook DNB, toezichthouder op financiële instellingen, krijgt het afgelopen jaar meer meldingen over ondergronds bankieren.

Volgens Ernestine Meijer, afdelingshoofd Toezicht Financiële Criminaliteit bij DNB, heeft de toename onder meer te maken met strengere controle en toezicht op reguliere banken en financiële instellingen. De afgelopen jaren kwamen er bij onder meer ING en ABN Amro schandalen aan het licht rondom witwassen. “Er is meer maatschappelijke en politieke aandacht voor het tegengaan van witwassen”, zegt Meijer. “Zo is het toezicht op anti-witwasregelgeving flink strenger geworden. Daardoor zien we dat banken beter kijken naar de klanten die ze in de boeken hebben, en de geldstromen over hun rekeningen. Het wordt daardoor moeilijker geld wit te wassen via het legale circuit. Maar bij ondergronds bankieren is er natuurlijk geen strenge regelgeving en toezicht.”

Internationale aanpak

De aanpak van ondergronds bankieren vergt vooral meer internationale samenwerking, volgens Henk Vermeer van de Landelijke Eenheid. Maar hoewel er zicht is op internationale bankiersnetwerken, ligt daar volgens hem ook meteen het probleem. “Het is lastig aan te pakken, want in het buitenland geldt er vaak andere wetgeving. Dan moet bijvoorbeeld het bewijs met het gronddelict er zijn, of is de politie minder gericht op geldstromen.”

Bij de politie zijn er zorgen over de toename van het ondergronds bankieren. “Geld is uiteindelijk de motor waarop we draaien”, zegt Henk Vermeer. “Als je de drugscriminaliteit vergelijkt met ondernemers, dan is het echt een economie. Hoe meer dit ondergronds gaat plaatsvinden, hoe minder grip je er op krijgt, en hoe makkelijker die economie blijft draaien. Met alle gevolgen van dien.”

Het Onderzoeksbureau is een misdaadpodcast van Omroep WNL, waarin journalisten Sandra van den Heuvel en Bram Endedijk elke twee weken duiken in een wereld van misdaad of misstanden. De twaalfde aflevering van Het Onderzoeksbureau over ondergronds bankieren is te beluisteren via Spotify, Apple of de podcast-app van de NPO.

Abonneer je nu via Apple Podcasts, Spotify, Google Podcasts of andere podcast-apps.

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Wat moeten we doen om de komende vijftien Prinsjesdagen welvarend te blijven?

Den Haag heeft er een aantal enerverende economische weken op zitten. Eerst was daar groot nieuws vanuit Brussel: de Italiaanse mastodont Draghi spoorde ons aan om een enorme zak geld te investeren in de toekomst, anders vallen we in het niet bij het economische geweld in de VS en China.

En dichter bij huis waren daar natuurlijk koopkrachtplaatjes, mooie hoedjes en grote beloftes. Hoe ligt het land er economisch bij na Prinsjesdag?

Die vraag stelt Martijn de Greve vanavond aan:

  • Michiel Dijkman, directeur van het Utrecht Economic Board;
  • Ank Bijleveld, voorzitter van het Twente Board;
  • En Jean Dohmen, financieel journalist van het FD.
Vanavond 20.30 uur

Minister Eelco Heinen en minister Judith Uitermark bij Rick Nieman

Rick Nieman ontving in WNL Op Zondag de volgende prominente gasten:
  • Minister van Financiën Eelco Heinen (VVD) over de Miljoenennota;
  • Minister van Binnenlandse Zaken Judith Uitermark over haar politieke drijfveren;
  • Commandant der Strijdkrachten Onno Eichelsheim over Market Garden, oorlogsvoering toen en nu;
  • De Belgische schrijver Johan Op de Beeck over zijn boek ‘De verscheurde staten van Amerika’. Hoe de Amerikaanse burgeroorlog van 1861 nog steeds doorwerkt in het Amerika van vandaag.

Luister deze uitzending van WNL Op Zondag nu terug in je favoriete podcastapp.

F16’s worden vrijdag definitief uitgezwaaid

De Koninklijke Luchtmacht neemt vrijdag vanaf vliegbasis Volkel afscheid van alle Nederlandse F-16’s. Na 45 gebruiksjaren gaan de toestellen weg. Minimaal zes toestellen maken in…

Lees meer

Honderdste warme dag van het jaar een feit

Maandag werd in De Bilt om 12.30 uur een temperatuur van 20,2 graden genoteerd, meldt Weeronline. Daarmee is het de honderdste warme dag van dit…

Lees meer

Vanavond in WNL Haagse Lobby: wat moeten we doen om de komende vijftien Prinsjesdagen welvarend te blijven?

Den Haag heeft er een aantal enerverende economische weken op zitten. Eerst was daar groot nieuws vanuit Brussel: de Italiaanse mastodont Draghi spoorde ons aan…

Lees meer

Huizenprijzen stijgen naar record van gemiddeld dik 466.000 euro

De Nederlandse huizenprijzen zijn vorige maand naar een nieuw record gestegen. Huizenkopers telden gemiddeld meer dan 466.000 euro neer voor bestaande koopwoningen, volgt uit nieuwe…

Lees meer

Oud-asielminister Verdonk: ‘Kom op met die noodwet en haal de spreidingswet van tafel’

Voormalig asielminister Rita Verdonk (oud-VVD) hoopt dat huidig asielminister Marjolein Faber (PVV) snel met de spoedwet komt om de migratiestroom in te dammen. Dat zegt…

Lees meer