main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
President Joe Biden.
18 augustus 2021 — 12:28

Biden Watch: Chaos op vliegveld Kabul regelrechte pr-ramp voor Biden

In de Biden Watch bespreken Amerika-kenners Willem Post en Stan Bos het presidentschap van Joe Biden en andere opvallende ontwikkelingen in de Amerikaanse politiek.

Wij bezochten tijdens de laatste presidentiële verkiezingscampagne de bijeenkomsten van zowel president Trump als zijn uitdager Joe Biden. Zoals altijd presenteren presidentskandidaten vooral een opwindende binnenland-agenda met slogans als ‘Make America Great Again’ en ‘Build Back Better’. ‘ It’s the economy, stupid’, zei Clinton al in zijn winnende verkiezingsstrijd in 1992. Meer banen, meer koopkracht. Daar verover je kiezers mee.

Maar tijdens de Trump-bijeenkomsten gebeurde er iets bijzonders. Het meeste applaus oogstte hij in die volle stadions als hij sprak over zinloze, eindeloze oorlogen zoals in Afghanistan. Ook Joe Biden wilde zo snel mogelijk van die oorlog af en heeft de afgelopen dagen met
een abrupte, totale Amerikaanse troepenterugtrekking het kleed onder iets van een stabiel Afghanistan weggetrokken.

Exit

Trump bezweert dat hij nog wel een kleine troepenmacht had willen behouden om de exit van Amerikaanse militairen en die van duizenden Afghaanse partners voor te bereiden en te begeleiden. Natuurlijk valt die Trump-belofte niet hard te maken nu hij zelf geen president meer is. Maar feit is dat nu ook Biden door een buitenlandcrisis is ingehaald met alle onzekere, potentieel gevaarlijke gevolgen.

Natuurlijk kunnen we het Afghanistan-falen niet louter op het conto van Biden schrijven. Tijdens dat andere Vietnam-drama waren Kennedy, Johnson, Nixon en ook nog even Ford verantwoordelijk. In Afghanistan raakte president Bush al meteen verstrikt in tegengestelde strategieën. Traditionele Republikeinse real politici wilden een korte oorlog om Bin Laden, Al Qaida en de Taliban te vernietigen en verdrijven.

Maar idealistische neoconservatieven wilden Afghanistan en andere terroristische hotspots ook nog eens transformeren tot een democratie naar westers model. Daar waren heel veel militairen, hulpverleners en financiële middelen voor nodig.

Foutenfestival

Obama liet zich inpakken door zijn generaals die veelal niet de slechte statistieken lieten zien, maar met mooie praatjes verzekerden dat succes steeds dichter bij kwam. Nee dus. Vicepresident Biden doorzag het Afghaanse foutenfestival wel, maar zijn baas Obama wilde niet luisteren. Wat een persoonlijke tragedie voor hem dat deze week Kabul, en daarmee eigenlijk heel Afghanistan, op herhaling van ‘Saigon 1975’ ging. Een vernederde supermacht! Nu al historische beelden van Afghaanse vluchtelingen die zich tevergeefs vastklampten aan de vertrekkende Amerikaanse vliegtuigen.

De komende weken moet blijken hoeveel schade het presidentschap van Biden oploopt met dit dossier Afghanistan. Uit een eerste peiling blijkt dat een kleine meerderheid van mening is dat de president de kwestie niet goed aanpakt. Anderzijds vindt een ruime meerderheid van de Amerikanen dat het maar eens afgelopen moet zijn met al die oorlogen en dat Amerika niet overal ter wereld de rol van politieagent hoeft te spelen. Biden zit in een netelige situatie, maar gaf maandagavond tijdens een toespraak in het Witte Huis te kennen absoluut geen spijt
te hebben van zijn besluit.

De president en zijn staf realiseren zich dondersgoed dat de beelden vanaf het vliegveld van Kabul een regelrecht pr-drama zijn, maar zullen er deze dagen en weken alles aan doen om het gesprek weer over binnenlands beleid te laten gaan. Biden heeft daar zijn bord vol. Zijn infrastructuurwet moet nog door het Huis van Afgevaardigden en daarna wil hij een pakket van ruim drieduizend miljard dollar voor klimaat en sociale programma’s door het Congres loodsen. Buitenlandse afleiding kan de president niet gebruiken, maar zijn politieke tegenstanders zullen Biden ‘Afghanistan’ ongetwijfeld lang blijven inwrijven.

Willem Post (1955) is verbonden aan Instituut Clingendael en houdt zich sinds de jaren tachtig bezig met de Amerikaanse politiek. Stan Bos (1982) bezocht alle 50 staten en houdt zich sinds 2002 bezig met Amerikaanse politiek. Ze waren in februari 2020 bij de Democratische voorverkiezingen in New Hampshire.

LEES OOK:

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Nieuw bij WNL: Op de Barricade

In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.

Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.

Terugluisteren: D66-leider Rob Jetten bij Rick Nieman

Ook te gast is voormalig MIVD-baas Pieter Cobelens over sabotage-activiteiten door de Russen en Chinezen. Rechtbankverslaggever Saskia Belleman van De Telegraaf schuift aan over geweld tegen vrouwen en journalist Rudi Vranckx neemt afscheid als oorlogsverslaggever bij de VRT en vertelt over zijn boek ‘Mijn Kleine Oorlog’.

Klik hier en luister deze uitzending nu terug!

Minister Sophie Hermans is ‘tevreden’ over klimaattop, terwijl critici spreken over fiasco

Volgens critici is de afgelopen klimaattop in Bakoe (Azerbeidzjan) uitgedraaid op een regelrecht fiasco, omdat rijke landen hebben afgesproken tot aan 2035 jaarlijks ‘slechts’ 300…

Lees meer

Black Friday staat voor de deur, maar hoe weet je of je niet wordt belazerd?

Nederland haast zich vrijdag massaal naar de winkelstraat of webshop voor producten tegen een spotprijs. Maar kun je winkelketen op Black Friday wel vertrouwen? “De…

Lees meer

Aantal faillissementen in detailhandel flink gestegen: ‘Winkelstraten lijden aan Long COVID’

Van Bristol tot Big Bazaar. Van Game Mania tot Blokker. Het aantal faillissementen in de detailhandel is in het derde kwartaal bijna met de helft…

Lees meer

Borrell in Libanon: er moet onmiddellijk staakt-het-vuren komen

De hoge buitenlandvertegenwoordiger van de EU Josep Borrell heeft in de Libanese hoofdstad Beiroet opgeroepen tot een “onmiddellijk staakt-het-vuren” in de oorlog tussen Israël en…

Lees meer

Bitcoin blijft onder grens van 100.000 dollar

De waarde van de bitcoin is dit weekend tot nu toe onder de grens van 100.000 dollar gebleven. ’s Werelds bekendste en meest verhandelde cryptomunt…

Lees meer

Warmste 24 november in Nederland sinds begin metingen

Deze zondag is officieel de warmste 24 november ooit in Nederland gemeten. Bij weerstation De Bilt werd rond het middaguur 14,7 graden gemeten, meldt Weeronline….

Lees meer

Hermans noemt afspraken klimaattop ‘ambitieus en haalbaar’

Klimaatminister Sophie Hermans is blij dat de klimaattop in Bakoe tot “goede afspraken” heeft geleid. De 300 miljard dollar aan klimaatfinanciering van rijke naar arme…

Lees meer

We nemen femicide nog altijd niet serieus: ‘Iedere week kom ik zaken tegen van vrouwen die zijn vermoord’

Femicide wordt in Nederland nog altijd niet serieus genoeg genomen. Dat zegt rechtbankverslaggever van De Telegraaf Saskia Belleman. Ze luidt de noodklok. “Iedere week weer…

Lees meer

Rob Jetten (D66) roept coalitie op: ‘Ga aan de slag’

D66-leider Rob Jetten uit scherpe kritiek op het kabinet. “Van al die grote beloftes van de coalitie is nog helemaal niets terechtgekomen”, zegt Jetten in…

Lees meer

Microdosing steeds populairder, maar heeft ook een keerzijde: ‘Er zijn lichamelijke en geestelijke risico’s’

Microdosing, het toedienen van kleine hoeveelheden drugs, wordt steeds populairder onder millennials. Desondanks kleeft er ook een taboe op het gebruik van psychedelica, ofwel natuurlijke…

Lees meer

Wopke Hoekstra ziet ‘nieuw begin voor klimaatfinanciering’

Eurocommissaris Wopke Hoekstra denkt dat de klimaattop in Bakoe herinnerd zal worden als “een nieuw begin voor klimaatfinanciering”. De klimaatcommissaris noemt het “echt uitzonderlijk” dat…

Lees meer