Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Biden Watch: Chaos op vliegveld Kabul regelrechte pr-ramp voor Biden

Redactie

In de Biden Watch bespreken Amerika-kenners Willem Post en Stan Bos het presidentschap van Joe Biden en andere opvallende ontwikkelingen in de Amerikaanse politiek.

Wij bezochten tijdens de laatste presidentiële verkiezingscampagne de bijeenkomsten van zowel president Trump als zijn uitdager Joe Biden. Zoals altijd presenteren presidentskandidaten vooral een opwindende binnenland-agenda met slogans als ‘Make America Great Again’ en ‘Build Back Better’. ‘ It’s the economy, stupid’, zei Clinton al in zijn winnende verkiezingsstrijd in 1992. Meer banen, meer koopkracht. Daar verover je kiezers mee.

Maar tijdens de Trump-bijeenkomsten gebeurde er iets bijzonders. Het meeste applaus oogstte hij in die volle stadions als hij sprak over zinloze, eindeloze oorlogen zoals in Afghanistan. Ook Joe Biden wilde zo snel mogelijk van die oorlog af en heeft de afgelopen dagen meteen abrupte, totale Amerikaanse troepenterugtrekking het kleed onder iets van een stabiel Afghanistan weggetrokken.

Exit

Trump bezweert dat hij nog wel een kleine troepenmacht had willen behouden om de exit van Amerikaanse militairen en die van duizenden Afghaanse partners voor te bereiden en te begeleiden. Natuurlijk valt die Trump-belofte niet hard te maken nu hij zelf geen president meer is. Maar feit is dat nu ook Biden door een buitenlandcrisis is ingehaald met alle onzekere, potentieel gevaarlijke gevolgen.

Natuurlijk kunnen we het Afghanistan-falen niet louter op het conto van Biden schrijven. Tijdens dat andere Vietnam-drama waren Kennedy, Johnson, Nixon en ook nog even Ford verantwoordelijk. In Afghanistan raakte president Bush al meteen verstrikt in tegengestelde strategieën. Traditionele Republikeinse real politici wilden een korte oorlog om Bin Laden, Al Qaida en de Taliban te vernietigen en verdrijven.

Maar idealistische neoconservatieven wilden Afghanistan en andere terroristische hotspots ook nog eens transformeren tot een democratie naar westers model. Daar waren heel veel militairen, hulpverleners en financiële middelen voor nodig.

Foutenfestival

Obama liet zich inpakken door zijn generaals die veelal niet de slechte statistieken lieten zien, maar met mooie praatjes verzekerden dat succes steeds dichter bij kwam. Nee dus. Vicepresident Biden doorzag het Afghaanse foutenfestival wel, maar zijn baas Obama wilde niet luisteren. Wat een persoonlijke tragedie voor hem dat deze week Kabul, en daarmee eigenlijk heel Afghanistan, op herhaling van ‘Saigon 1975’ ging. Een vernederde supermacht! Nu al historische beelden van Afghaanse vluchtelingen die zich tevergeefs vastklampten aan de vertrekkende Amerikaanse vliegtuigen.

De komende weken moet blijken hoeveel schade het presidentschap van Biden oploopt met dit dossier Afghanistan. Uit een eerste peiling blijkt dat een kleine meerderheid van mening is dat de president de kwestie niet goed aanpakt. Anderzijds vindt een ruime meerderheid van de Amerikanen dat het maar eens afgelopen moet zijn met al die oorlogen en dat Amerika niet overal ter wereld de rol van politieagent hoeft te spelen. Biden zit in een netelige situatie, maar gaf maandagavond tijdens een toespraak in het Witte Huis te kennen absoluut geen spijtte hebben van zijn besluit.

De president en zijn staf realiseren zich dondersgoed dat de beelden vanaf het vliegveld van Kabul een regelrecht pr-drama zijn, maar zullen er deze dagen en weken alles aan doen om het gesprek weer over binnenlands beleid te laten gaan. Biden heeft daar zijn bord vol. Zijn infrastructuurwet moet nog door het Huis van Afgevaardigden en daarna wil hij een pakket van ruim drieduizend miljard dollar voor klimaat en sociale programma’s door het Congres loodsen. Buitenlandse afleiding kan de president niet gebruiken, maar zijn politieke tegenstanders zullen Biden ‘Afghanistan’ ongetwijfeld lang blijven inwrijven.

Willem Post (1955) is verbonden aan Instituut Clingendael en houdt zich sinds de jaren tachtig bezig met de Amerikaanse politiek. Stan Bos (1982) bezocht alle 50 staten en houdt zich sinds 2002 bezig met Amerikaanse politiek. Ze waren in februari 2020 bij de Democratische voorverkiezingen in New Hampshire.

LEES OOK:


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
'Vijftig van onze jongens zitten in het leger, negen zijn gesneuveld'
1:43

'Vijftig van onze jongens zitten in het leger, negen zijn gesneuveld'

'Poetin denkt dat hij aan het winnen is, maar dat is niet zo'
1:19

'Poetin denkt dat hij aan het winnen is, maar dat is niet zo'

'Een partij' wilde bezit koran strafbaar maken
1:43

'Een partij' wilde bezit koran strafbaar maken

'Wij hebben gevraagd om gesprek met ministers en ambtenaren'
1:34

'Wij hebben gevraagd om gesprek met ministers en ambtenaren'

'Ik ken helemaal geen vooroordelen'
1:25

'Ik ken helemaal geen vooroordelen'

Team Bruh of Team Bro?
1:15

Team Bruh of Team Bro?

Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau