Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Weinig zicht op mensen die Kabul moeten verlaten: ‘Weten niet of ze luchthaven kunnen bereiken’

Peter Visser

Het is onduidelijk of iedereen die door Nederland uit Kabul wordt geëvacueerd de luchthaven heeft kunnen bereiken. Dat zei demissionair minister van Buitenlandse Zaken Sigrid Kaag dinsdag. Het vliegveld functioneert bovendien nog niet zoals zou moeten.

"Zodra de luchthaven open is en open blijft, worden pendelvluchten georganiseerd", zei Kaag voorafgaand aan het Tweede Kamerdebat over de crisis in Afghanistan. De Amerikaanse krijgsmacht is nog bezig om de luchthaven veilig te stellen.

Volgens de minister is het de bedoeling dat er vervolgens iedere dag "zoveel mogelijk" mensen die daarvoor in aanmerking komen uit het land worden geëvacueerd.

'Hartverscheurend'

Het is op dit moment niet goed na te gaan in hoeverre de mensen die Nederland wil evacueren ook daadwerkelijk het vliegveld kunnen bereiken, zei Kaag. Het overzicht ontbreekt, en dat geldt ook voor andere landen. "Dat is hartverscheurend. Misschien staan ze op een passagierslijst, maar we weten niet of ze luchthaven kunnen bereiken."

Meerderheid Kamer: haal meer mensen op

Momenteel is het plan om vooral tolken die voor de Nederlandse krijgsmacht hebben gewerkt uit Kabul naar Nederland te halen. Maar een meerderheid van de Kamer wil dat het kabinet naast de tolken ook andere mensen uit Afghanistan haalt die voor de Nederlandse missie werkten.

"We hebben morele verplichtingen. Er zijn mensen die hun nek hebben uitgestoken voor ons", zegt CDA-Kamerlid Derk Boswijk, die de motie met D66 opstelde. "Dat zijn allemaal mensen geweest die met ons belastinggeld met gevaar voor hun leven hebben geprobeerd hun land op te bouwen. Die kunnen we nu niet in de steek laten."

LEES OOK: De situatie in Afghanistan: evacuatiemissies hervat en ambtenaren moeten van de Taliban aan het werk


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau