FNV: werknemer moet zelf kunnen bepalen of hij thuis werkt of niet
Een werknemer moet zelf kunnen bepalen of hij op kantoor werkt of thuis, zeker zolang de deltavariant van het coronavirus voor besmettingen zorgt. Dat vindt vakbond FNV. Ook CNV laat weten dat er geen onnodige risico's moeten worden genomen. Sinds half juli adviseert het kabinet weer om zoveel mogelijk thuis te werken, omdat het aantal coronabesmettingen toen snel toenam.
Met een nieuwe persconferentie over het coronabeleid blikt het kabinet later op vrijdag vooruit op de komende maanden en hoe de geldende maatregelen verder kunnen worden afgebouwd. Half september is er een nieuw beslismoment.
Eerder deze zomer trok het kabinet het thuiswerkadvies in. Na een debat waaruit naar voren kwam dat de Tweede Kamer het advies weer wilde aanscherpen, kwam het kabinet daarop terug. Het Outbreak Management Team (OMT) had steeds aangeraden het thuiswerkadvies te handhaven.
Afwisseling
Vakbonden FNV en VCP meldden al eerder dat werknemers in de toekomst ook graag een afwisseling willen tussen thuiswerken en op kantoor. "Wij zijn groot voorstander van het wettelijk vastleggen van dit recht", zegt een woordvoerster van FNV tegen ANP. "Ongeveer de helft van de beroepsbevolking heeft de afgelopen laatste 16 maanden thuisgewerkt. Dit is veel werknemers goed bevallen."
Uit onderzoek dat TNO uitvoerde blijkt dat bijna één op de vier werknemers ook na de pandemie grotendeels vanuit huis wil werken. Ook veel bedrijven willen na coronacrisis fors inzetten op thuiswerken, zo blijkt uit onderzoek van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.
Salarisverlaging door thuiswerken?
Google liet eerder deze week weten dat medewerkers die permanent thuis willen werken tot wel 10 procent van hun salaris moeten inleveren. Ook Microsoft, Facebook en Twitter hebben zo’n regeling uitgewerkt.
In Nederland kan dit arbeidsrechtelijk gezien niet, zegt Pascal Besselink, senior jurist van juridisch dienstverlener DAS, tegen De Telegraaf. "Een Nederlandse werkgever mag niet zomaar eenzijdig het salaris verlagen", zegt hij. Dat is anders in Amerika omdat werkgevers vaak hogere salarissen betalen aan werknemers die in dure steden wonen. "De verschillen in kosten voor wonen en leven zijn per regio enorm en salarissen zijn daar vaak op aangepast, dat speelt in Nederland veel minder."