Grote gezinnen niet meer vanzelfsprekend: ‘We hebben meer kinderen nodig’
Stand van Nederland: Generatie Next is het economisch onderzoeksprogramma van WNL, gemaakt door drie jonge televisiemakers die een bovenmatige interesse hebben in economie en geld. Elen Demir, Jill Bleiksloot en Raquel Schilder gaan op zoek naar opvallende ontwikkelingen op elk economisch niveau in ons land. Deze zomer blikt WNL terug op de verhalen uit het eerste seizoen.
Grote gezinnen, ze zijn niet meer vanzelfsprekend. En dat zorgt voor problemen in de toekomst, zegt demograaf Jan Latten in het economische onderzoeksprogramma Stand van Nederland: Generatie Next van WNL.
Latten maakt de vergelijking met een familiebedrijf. “Elk bedrijf heeft opvolgers nodig om het bedrijf draaiende te houden. Dat geldt ook voor Nederland.”
Kijk naar de cijfers van het CBS en je komt erachter dat er gemiddeld 1,8 kind per stel komt. Dat is minder dan de 2,1 die nodig is voor een bevolking om zich te reproduceren. En dus te weinig opvolgers voor BV Nederland.
Vergrijzing
Met als gevolg een sterkere vergrijzing. “Over twintig jaar veel meer ouderen en nog minder jongeren die werken.” En dan komen de lastigere vraagstukken. Wie gaan die ouderen verzorgen? De AOW betalen? “Dat wordt echt een probleem.”
Betekent dat baren voor het vaderland? Gelukkig bepaal je dat nog altijd zelf, zegt de demograaf. “Maar het zorgt op collectief niveau wel voor minder opvolgers.”
Raquel Schilder is 28 jaar, ze heeft een leuke vriend en een grote kinderwens. Maar net als veel generatiegenoten wil ze eerst nog feesten, reizen en vooral carrière maken. En dat is volgens sommigen een probleem: we krijgen al snel te maken met de gevolgen van vergrijzing en daar moet iets aan gebeuren. Baby’s zijn schaars goed. Moeten we voor onze welvaart meer of minder baby’s maken?
Je kunt deze aflevering nu hier terugkijken, via NPO Start.