main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 11 juni 2021 — 13:53

Hoe creëren we een eerlijker speelveld op de woningmarkt, zodat ook millennials kunnen concurreren?

Al een paar jaar zeggen toonaangevende economen dat de verdeling van vermogen in de westerse wereld een probleem gaat worden voor de economie. Nu komt dat geluid ook vaker van rechts. Denktanks die meestal de maximale vrijheid voor burgers bepleiten, vragen nu om meer belasting op vermogen om zo een eerlijker speelveld te creëren op bijvoorbeeld de woningmarkt.

Zo zegt de Teldersstichting dat het liberaal zou zijn om erfenissen en schenken te zien als inkomsten voor de ontvanger, en die net zo te behandelen als andere inkomsten. Voor de grootse liberale partij van ons land, de VVD, is het een lastige discussie, zegt vicevoorzitter Onno Hoes in een nieuwe aflevering van Stand van Nederland: Generatie Next.

Het onderzoeksinstituut van de VVD constateerde onlangs dat we in verhouding veel belasting betalen over werk, maar niet over vermogen.  “Zo’n rapport dat van een wetenschappelijk bureau komt, is voer voor discussie. Het is een onderwerpt dat nu op de agenda staat en waar iedereen over na gaat denken”, zegt Hoes. “Vinden we het een goed idee of niet?”

Woningmarkt

Het Centraal Planbureau (CPB) stelde eerder dat vermogen en ook huizen zwaarder moeten worden belast, om wat te doen aan de oververhitte huizenmarkt. Vermogen is vaak in handen van ouderen, waardoor het lastiger is voor starters om te concurreren. “Je gaat dan tegen de hele mentaliteit en opbouw van Nederland in, waarbij we juist het eigenhuizenbezit enorm gepromoot hebben in de afgelopen decennia”, zegt Hoes over het advies van het CPB. “Al die mensen die dat hebben gedaan, bijna op verzoek van de overheid, ga je dan nu bestraffen.” Volgens Hoes is dé oplossing: bouwen, bouwen, bouwen.

Want als we niet meer huizen bouwen, lossen we het probleem niet op, stelt de vicevoorzitter van de VVD. “Dan kun je de lasten op een andere manier gaan verdelen, maar uiteindelijk gaat het erom dat we 300.000 huizen tekort komen en in 2030 een miljoen woningen.” Als we voor meer woningen zorgen, krijg je ontspanning op de markt, zegt Hoes. “Dan verdwijnen alle discussies waar we het nu over hebben als sneeuw voor de zon, omdat er dan gewoon genoeg woningen zijn voor een redelijke prijs.”

Is de jubelton nog van deze tijd?

De druk op de politiek om de jubelton af te schaffen neemt ondertussen toe. De vrijstelling van de schenkbelasting tot 105.302 euro voor de aankoop van een woning drijft de huizenprijzen op en vergroot de ongelijkheid. “Die ton is ooit bedacht om het starters mogelijk te maken om de woningmarkt op te komen. Nu zie je dat in plaatst van dat het een promotie is, het eigenlijk een afstraffing is voor anderen”, zegt Hoes.

“Destijds was het zo dat als je een huis niet kon kopen, je drie straten verderop ging kijken en daar een huis kon krijgen. Nu is er straten verder niets. Sterker nog: als er al eentje is, wordt die drie keer overboden.”

Je moet je in deze tijd afvragen of de jubelton nog een logisch instrument is, zegt Hoes. “Als dat niet zo is moet je hem afschaffen met een overgangsregeling, zodat je een gelijk speelveld krijgt. Als je dan meer huizen bouwt, heb je weer ontspanning op de markt”, aldus de VVD’er.

Millennial Raquel Schilder ontdekt dat het belastingsysteem in Nederland in het nadeel werkt van de meeste van haar generatiegenoten. Ouderen hebben gemiddeld het meeste vermogen en betalen relatief het minste belasting. Alleen de groep millennials die erft of schenkingen ontvangt profiteert daarvan. Dat levert problemen op voor de huizenmarkt maar ook voor de gehele economie.

Je kunt deze aflevering nu hier terugkijken, op NPO Start. Oude afleveringen kijk je hier terug.

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

WNL In de Kantine met Paul de Leeuw

Aan de stamtafel van WNL in de Kantine ontvangen Wieger Hemmer en Fidan Ekiz zaterdag weer gasten met goede verhalen. 

  • Paul de Leeuw speelt King Herod in Jesus Christ Superstar;
  • Darya Safai schreef een boek over haar vlucht uit Iran en haar strijd voor vrouwenrechten;
  • Politiek redacteur bij FD Martine Wolzak en cabaretier Marcel Verreck nemen de week door;
  • En chefkok Hessel Leferink weet hoe je het beste Paasontbijt op tafel zet.

Luister zaterdag vanaf 17.00 uur naar WNL In de Kantine op NPO Radio 1 of kom langs in De Doelen in Rotterdam! 

De wereld van cocaïnewasserijen: 'Deze spijkerbroek staat stijf van de coke'

Hoe werkt een cokewasserij? Hoeveel van die drugsfabriekjes zijn er in ons land en welk gevaar loopt de directe omgeving?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met misdaadjournalist van het AD Chiel Timmermans en Jorrit van den Berg, deskundige ‘verdovende middelen’ van het Nederlands Forensisch Instituut. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom duikt in de cijfers en mag met Jorrit mee naar het NFI om te zien hoe zij onderzoek doen naar het uitwassen van coke.

Luister de podcast hier!

Frauderende cryptobaas Sam Bankman-Fried moet 25 jaar de cel in

De oprichter van de failliete cryptobeurs FTX, Sam Bankman-Fried, moet 25 jaar de gevangenis in. Met dat vonnis is een rechter in New York gekomen…

Lees meer

Minister Hugo de Jonge: eerste wijken pas ver na 2030 van het gas af

Het zal tot zeker na 2030 duren voordat een gemeente de eerste wijk aanwijst om van het gas te worden afgesloten, zei demissionair minister Hugo…

Lees meer

Reisadvies voor Frankrijk van groen naar geel om dreigingsniveau

De NS zet geen langere treinen in gedurende de vijf maanden dat Rijkswaterstaat werkt aan de brug in de A7 bij Purmerend. De vervoerder verwacht…

Lees meer

Kabinet en regio steken 2,5 miljard in plan voor microchipsector

Het demissionaire kabinet trekt samen met de regio Eindhoven 2,5 miljard euro uit voor de verbetering van het ondernemingsklimaat voor de microchipsector. Dat meldt economieminister…

Lees meer

D66-Kamerlid Paternotte over incident met Baudet: ‘Kamervoorzitter Bosma heeft verkeerde afslag genomen’

D66-Kamerlid Jan Paternotte vindt dat Kamervoorzitter Martin Bosma “de verkeerde afslag heeft genomen” door FvD-leider Thierry Baudet gisteren niet ter plekke aan te spreken op…

Lees meer

Baudet betuigt spijt voor incident Klaver maar kwam niet opdagen

FVD-leider Thierry Baudet heeft in een telefoongesprek met Kamervoorzitter Martin Bosma spijt betuigd voor wat hij woensdag na een debat heeft gezegd tegen Jesse Klaver…

Lees meer