main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto: ANP
4 augustus 2021 — 22:15

Sector steunt ID&T: noodzaak om vanaf september volledig open te gaan

De evenementen- en cultuursector steunt de nieuwe oproep van ID&T van een volledige opening in september, omdat dan iedereen die dat wil gevaccineerd kan zijn. “Het is een noodzaak dat we vanaf 1 september openen”, zegt Jan Zoet, voorzitter van de Taskforce cultuursector. “Anders is de sector ten dode opgeschreven.”

Dat beamen ook de Alliantie van Evenementenbouwers, Vereniging Vrije Theater Producenten (VVTP) en de Vereniging van Evenementenmakers (VVEM). Als de gezondheidssituatie rondom het coronavirus het toelaat moeten volgens de partijen de beperkende maatregelen voor de branche eraf. “Dat moeten we doen voor de kunstenaars, professionals, de gehele keten. We verdwijnen anders, zeker het nachtleven en de festivals”, zegt Zoet.

‘Dan gaan we gewoon een maand knallen’

Ook de evenementenmakers en producenten hopen op september. “Daar ligt de focus ligt nu op, dan gaan we gewoon een maand lang knallen”, zegt Willem Westermann, uitvoerend secretaris van VVEM. Hij doelt onder meer op een paar festivals en de Grand Prix, dat het eerste weekend van september plaatsvindt in Zandvoort. Boris van der Ham, voorzitter van de VVTP, gaat er ook vanuit dat de theaters weer op volle kracht kunnen werken vanaf 1 september. Al benadrukt hij wel dat er gauw duidelijkheid vanuit de overheid nodig is voor de voorbereidingen op het nieuwe theaterseizoen.

ID&T maakte woensdag bekend dat het kort geding tegen de overheid niet wordt doorgezet wegens gebrek aan juridische grond, een besluit dat gesteund wordt door de sector. Een deel van eisen is namelijk ingewilligd, zegt Westermann.

Kort geding

De festivalorganisator wilde met een kort geding eerder duidelijkheid bij de overheid afdwingen voor evenementen zonder overnachting in augustus. Aanvankelijk zou het kabinet daarover uiterlijk 13 augustus meer loslaten.

Maar op 2 augustus maakte het kabinet al bekend dat eendaagse festivals alleen onder strenge voorwaarden mogen doorgaan. Zo mogen ze maximaal 750 bezoekers hebben. Alle meerdaagse festivals zijn nog tot 1 september verboden.

LEES OOK: Kabinet trekt 135 miljoen extra uit voor de evenementensector

Door: Bert van Doorn

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

Nog eens ruim twintig mensen opgepakt om fraude met coronasteun

De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) heeft de afgelopen dagen meer dan twintig ondernemers aangehouden in een zaak die draait om fraude met coronasteun, zo…

Lees meer

Oud-ambassadeur Ed Kronenburg: toetreding Zweden en Finland tot de NAVO ‘verandert geopolitieke landschap in één klap’

De op handen zijnde toetreding van Zweden en Finland tot de NAVO “verandert het geopolitieke landschap in één klap”. Dat zei oud-ambassadeur, en voormalig directeur…

Lees meer

Zweedse regering besluit NAVO-lidmaatschap definitief aan te vragen

De Zweedse regering heeft “formeel besloten” om het lidmaatschap van de NAVO aan te vragen, meldt premier Magdalena Andersson. De aanvraag zal zo spoedig mogelijk…

Lees meer

Vorig jaar minder politiemedewerkers ontslagen

Het aantal politiemedewerkers dat een disciplinaire maatregel opgelegd kreeg of werd ontslagen is vorig jaar licht gedaald, zo meldt de politie maandag vooruitlopend op de…

Lees meer

Horeca herstelt in razendsnel tempo: maar pas in 2023 op oude niveau

De Nederlandse horeca is bezig aan een opmars. In een razendsnel tempo zelfs, schrijft ING in een rapport. Er wordt dit jaar in de horecasector…

Lees meer

Gewonde door schietpartij bij speeltuin in Zoetermeer

In Zoetermeer is zondag een gewonde gevallen door een schietpartij iets na 14.30 uur bij een speeltuin op de Paganinirode. Na het schietincident zijn meerdere…

Lees meer