Lale Gül en Tinkebell willen hardere aanpak online bedreigingen: ‘Die mensen ervaren geen consequenties’
Scheldwoorden, haatberichten en doodsbedreigingen. Schrijfster Lale Gül en kunstenares Tinkebell hebben er dagelijks mee te maken online. Juridisch is er vaak helemaal niks tegen te beginnen. Hier moet verandering in komen, pleiten ze in Op1.
Bij Lale Gül begonnen de bedreigingen na de publicatie van haar eerste boek. Maar heel veel bedreigingen tellen niet echt als bedreigingen, legt de schrijfster uit. "Want er moet bijvoorbeeld echt staan: ik ga jou doodschieten. Maar dat staat er vaak niet. Meestal staat er: ik weet waar je woont, je adres is gelekt en je gaat eindigen als Peter (R. de Vries, red.). Ga maar alvast je graf zoeken en kijk maar over je schouder heen. Dat soort cryptische bedreigingen eigenlijk. Ik vind dat net zo'n harde bedreigingen als 'echte' bedreigingen."
Maar strafrechtelijk is het ingewikkeld. "Dan is het heel moeilijk om dat als urgente bedreiging aan te tonen. En dus ervaren die mensen ook geen consequenties."
'Iets moet heel concreet een bedreiging zijn'
Tinkebell wordt al sinds 2004 bedreigd. "Volgens de wet moet iets, wat Lale net ook zegt, heel concreet een bedreiging zijn. Ik ga jou dit aandoen met het liefst nog een plek en een datum erbij, zo concreet mogelijk. Als het niet concreet is, bijvoorbeeld pas maar op want je haalt overmorgen niet, dat ervaar ik als bedreigend maar dat is een profetische voorspelling. En dat mag, je mag een profetische voorspelling doen."
.@AmsterdamLale en @looovetinkebell vinden dat online dreigementen harder moeten worden aangepakt. “Er moet nu echt staan dat mensen me willen doodschieten, wil het gezien worden als een echte dreiging. Daardoor ervaren heel veel mensen nu helemaal geen consequenties.” #Op1 pic.twitter.com/AEq3W8bvym
— Café Kockelmann (@CafeKockelmann) August 4, 2021
En qua bedreigingen kan het heel ver gaan, legt de kunstenares uit. "In mijn geval zijn er dus heel, heel veel bedreigingen en heel veel vormen geweest. Zo was er een aantal jaar geleden een groep twintigers uit Italië die speciaal naar Amsterdam zijn gekomen om in de hele stad posters op te hangen waarop mijn foto stond met teksten als: you will die en aanverwanten. Ze hebben foto's gemaakt van het ophangen van die posters, die hebben ze op sociale media gezet en mij daarin getagd zodat ik dat echt kon zien en ze zijn weer vertrokken. En de politie kon niets doen want dit is geen bedreiging. Het is hooguit wildplakken."
'Heel groot grijs gebied'
Juridisch is vaak niets te beginnen tegen online bedreigingen, vertelt ook strafrechtadvocaat Meike Lubbers. "Vaak zijn berichten niet concreet genoeg aansturend op schadelijk letsel of de dood, en daardoor niet strafbaar. Er is een heel groot grijs gebied. Het ligt eraan hoe de rechter het gaat uitleggen."
Juridisch is er lang niet altijd iets te beginnen tegen online bedreigingen. Waarom? Strafrechtadvocaat @Mr_Lubbers: “Vaak zijn berichten niet concreet genoeg aansturend op schadelijk letsel of de dood, en daardoor niet strafbaar. Er is een heel groot grijs gebied.” #Op1 pic.twitter.com/8aUejHQBF6
— Café Kockelmann (@CafeKockelmann) August 4, 2021