Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

WNL Misdaadarchief: Een groot groen grasveld en twee stenen: ‘Je kunt je niet voorstellen dat dat twee kindergrafjes zijn’

Redactie

Waren de twee stenen in de tuin van kasteel Bouvigne bedoeld als grafmonumenten voor twee dode meisjes die daar begraven lagen? De vermoedens waren er al wel bij de huidige bewoner van het kasteel, waterschap Brabantse Delta, zo is te zien in het WNL-programma De Zaak van je Leven.

“Een van onze tuinmannen wist te vertellen dat tuinbezoekers het al eerder hadden genoemd”, zegt Arend van der Meer van Brabantse Delta. Het verhaal dat twee meisjes ten tijde van de Tweede Wereldoorlog begraven waren, deed al langer de rondte. “Twee stenen achter ons kapelletje… Is dat niet 1+1=2?”

Tijdens de Tweede Wereldoorlog deed het kasteel dienst als adres voor Het Boldershof, een internaat voor gehandicapte kinderen in Nijmegen. Toen die stad op 10 mei 1940 viel, moesten de kinderen en de nonnen die hen verzorgden halsoverkop geëvacueerd worden. Twee meisjes stierven door ziekte en werden illegaal begraven door de nonnen. Waar, dat bleef een mysterie.

Overlijdensaktes

“Een groot groen grasveld en twee stenen… Het is onmogelijk om je voor te stellen dat dat twee kindergrafjes zijn”, zegt coördinator vermiste personen Maaike van der Velden. Na onderzoek van diverse instanties werden er overlijdensaktes van drie kindjes gevonden, twee meisjes en een jongen. “En het interessante was dat het klopte qua tijdlijn. Alledrie waren ze rond 10 mei overleden. En ook de locatie, het was allemaal in de buurt van kasteel Bouvigne.”

Ook in tijden van oorlog was het verplicht om een overlijden te melden bij de burgerlijke stand. “De twee meisjes klopten met het verhaal dat wij kenden”, zegt Maaike’s collega Joop van Gemert. “Maria Ruttjes en Molleke Bijkerk…” Alleen dat jongetje konden we niet plaatsen.

Ze ontdekten een verschil tussen de drie overlijdensaktes. Waar de dood van de meisjes door een arts was geconstateerd, was dat bij het jongetje de vader. “Die kon het niet zijn, omdat die begraven zou zijn in Geertruidenberg. Zo werd die uitgesloten van het onderzoek.”

“Nu hebben we ook concrete namen in plaats van alleen ‘twee meisjes’ waar we het tot op dat moment over hadden.”

‘WNL duikt deze zomer in het WNL Misdaadarchief. Deze geruchtmakende zaken kwamen de afgelopen jaren langs in de misdaadprogramma’s zoals Misdaadcollege, Zaak van je Leven en Het Onderzoeksbureau. Alle afleveringen van Zaak van je Leven zijn terug te kijken op NPO Start.


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau