Nederlandse startup maakt de auto van de toekomst: ‘Top van de wereld’
Stand van Nederland: Generatie Next is het economisch onderzoeksprogramma van WNL, gemaakt door drie jonge televisiemakers die een bovenmatige interesse hebben in economie en geld. Elen Demir, Jill Bleiksloot en Raquel Schilder gaan op zoek naar opvallende ontwikkelingen op elk economisch niveau in ons land. Deze zomer blikt WNL terug op de verhalen uit het eerste seizoen.
Elektrisch rijden heeft de toekomst. Een Nederlandse zelfs. Nadat studenten van de Technische Universiteit Eindhoven zeven jaar geleden hun eerste auto op zonne-energie ontwikkelden, hebben ze niet stilgezeten. Met hun startup hebben ze de eerste commerciële zonne-energie auto met batterij gemaakt, vertelt Tessie Hartjes van de Nederlandse startup in Stand van Nederland: Generatie Next.
De batterij die op de auto zit, moet ervoor zorgen dat je zevenhonderdvijfentwintig kilometer onbezorgd kan rijden. Dankzij de zonnecellen op de auto kan er maanden worden gereden zonder op te laden.
Italië
Doel was om het energieverbruik van de auto zo klein mogelijk te houden. Al die mitsen en maren en tegelijkertijd een auto die ook esthetisch de lakmoesproef doorstaat. Dat vergt kennis. En die vond de startup in Italië. Hartjes: “Het allereerste geld dat we hebben opgehaald is direct naar een Italiaans designbureau gegaan. Die is gaan stoeien met de voorwaarden: zoveel mogelijk oppervlakte voor de zonnecellen en vijf mensen erin kwijt kunnen die ook comfortabel zitten.”
En door al die voorwaarden is ook het prijskaartje indrukwekkend. Wie het futuristische Nederlands-Italiaanse vehikel wil aanschaffen, betaalt 150.000 euro.
Maakindustrie
Wie dat geld wil neerleggen voor een gezinsauto op zonne-energie, is Anne-Marie Rakhorst, een ondernemer in duurzaamheid met een chauvinistische inborst. “Als je als Nederlandse ondernemer zo’n onderneming niet steunt, ben je eigenlijk geen knip voor de neus waard.”
Maar welke groep moet zo’n auto aanspreken? Millennials bezitten steeds minder auto’s. Geen onoverkomelijk probleem, zegt Rakhorst: “Ik denk dat we van bezit naar gedeeld gebruik gaan.”
Het gaat er ook om dat de productie weer naar Nederland wordt gehaald: maakindustrie is in Nederland hard nodig, zegt Rakhorst. “Kijk naar de kleren en de elektronica die we gebruiken. De afstand tussen ons en de artikelen die we gebruiken is heel groot geworden.” En met het produceren van auto’s op zonne-energie, speelt Nederland volgens Rakhorst “op de top van de wereld.”
Millennial Raquel Schilder is op zoek naar vervoer en comfort. Ze wil een auto kopen, haar eerste, maar ze twijfelt. Is dat anno 2021 nog wel handig? Kopen of delen? Voor een beter milieu denkt ze aan elektrisch, maar dat is nog nauwelijks te betalen voor een twintiger. En wat is er over van het statussymbool van de automobiel? Stand van Nederland: Generatie Next, over de autoindustrie die steeds sneller in beweging is.
Je ziet deze aflevering op NPO Start. Oude afleveringen kun je hier terugkijken.