main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto: ANP
Stand van Nederland - 22 juli 2021 — 09:33

Huizenprijzen nog harder gestegen, koopwoningen bijna 15 procent duurder dan een jaar eerder

De bedragen die mensen neertellen voor koopwoningen bereikten in juni opnieuw een recordniveau. De verkoopprijs steeg het meest in twintig jaar, melden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster. Voor een gemiddelde koopwoning wordt nu 373.000 euro betaald.

In juni waren bestaande koopwoningen bijna 15 procent duurder vergeleken met dezelfde maand een jaar eerder. Dat is een nog sterkere stijging dan in mei. Precies acht jaar geleden bereikten de huizenprijzen een dieptepunt. Nu liggen die 70 procent hoger.

Het aantal transacties lag ongeveer even hoog als in juni 2020. Over het hele tweede kwartaal is zelfs een daling te zien. Zo’n 53.000 huizen wisselden van eigenaar. Dat is bijna 4 procent minder vergeleken met een jaar eerder.

‘Vaak meer geboden dan vraagprijs’

CBS-econoom Peter Hein van Mulligen ziet in deze afname van het aantal verkochte woningen geen teken dat mensen massaal afhaken in de huizenmarkt. “Er wordt nog steeds vaak meer geboden dan de vraagprijs, dat wijst niet op droogkoken.” Hij denkt eerder dat het aantal transacties terug is gekeerd naar een normaal niveau, na een eerste kwartaal waarin heel veel huizen werden verkocht.

Van Mulligen vermoedt dat dit mede is veroorzaakt door een aantal wetswijzigingen. Begin dit jaar werd het voor starters onder de 35 jaar mogelijk om een vrijstelling te vragen voor de overdrachtsbelasting. Vanaf 1 april mag dat alleen bij huizen van minder dan 400.000 euro. Vermoedelijk wilden veel mensen voor 1 april een huis kopen dat duurder was dan dit bedrag om de wetswijziging voor te zijn.

Alleen in Limburg meer huizentransacties

De daling van het aantal transacties is te zien in bijna alle provincies en was het grootst in Overijssel, Gelderland en Groningen. Alleen in Limburg gingen in het tweede kwartaal meer huizen van de hand vergeleken met een jaar eerder, namelijk ruim 5 procent. Het aantal twee-onder-een-kapwoningen dat een nieuwe eigenaar kreeg, daalde het meest. Ook gingen er minder vrijstaande huizen, hoekwoningen en tussenwoningen van de hand. De hoeveelheid verkochte appartementen ging nog wel omhoog.

De huizenprijzen stegen in Limburg in het tweede kwartaal het minst. Maar ook hier waren die bijna 12 procent hoger dan in dezelfde periode in 2020. In Flevoland ging de koopsom gemiddeld het meest omhoog, met bijna 17 procent. En in Utrecht stegen de huizenprijzen het meest vergeleken met de andere drie grote steden, met 14 procent. In Amsterdam was de stijging met 7,5 procent het kleinst.

LEES OOK: ABN AMRO: huizenprijzen stijgen dit jaar met 12,5 procent, nog harder dan gedacht

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Nieuw bij WNL: Op de Barricade

In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.

Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.

Terugluisteren: D66-leider Rob Jetten bij Rick Nieman

Ook te gast is voormalig MIVD-baas Pieter Cobelens over sabotage-activiteiten door de Russen en Chinezen. Rechtbankverslaggever Saskia Belleman van De Telegraaf schuift aan over geweld tegen vrouwen en journalist Rudi Vranckx neemt afscheid als oorlogsverslaggever bij de VRT en vertelt over zijn boek ‘Mijn Kleine Oorlog’.

Klik hier en luister deze uitzending nu terug!

Rob Jetten (D66) roept coalitie op: ‘Ga aan de slag’

D66-leider Rob Jetten uit scherpe kritiek op het kabinet. “Van al die grote beloftes van de coalitie is nog helemaal niets terechtgekomen”, zegt Jetten in…

Lees meer

Microdosing steeds populairder, maar heeft ook een keerzijde: ‘Er zijn lichamelijke en geestelijke risico’s’

Microdosing, het toedienen van kleine hoeveelheden drugs, wordt steeds populairder onder millennials. Desondanks kleeft er ook een taboe op het gebruik van psychedelica, ofwel natuurlijke…

Lees meer

Wopke Hoekstra ziet ‘nieuw begin voor klimaatfinanciering’

Eurocommissaris Wopke Hoekstra denkt dat de klimaattop in Bakoe herinnerd zal worden als “een nieuw begin voor klimaatfinanciering”. De klimaatcommissaris noemt het “echt uitzonderlijk” dat…

Lees meer

Kosten voor noodnachtopvang asielzoekers lopen in de miljoenen

De inzet van noodnachtopvang om het asielzoekerscentrum in Ter Apel te ontlasten, zorgt voor extra hoge kosten. Dat zegt Paula Lambeck, regiomanager van het Centraal…

Lees meer

Weeronline verwacht een zachte winter

Weeronline verwacht dat de komende winter zacht en met een normale hoeveelheid regen verloopt. Dat baseert het weerbureau op seizoensmodellen. “Het ziet ernaar uit dat…

Lees meer

Chocoladeletter? Liever een goedkopere zak kruidnoten

Door de snel gestegen cacaoprijs beleeft de traditionele kruidnoot een opleving. De versies met chocolade hadden eerdere jaren nog de overhand in de verkopen van…

Lees meer

Omtzigt: kabinetsdeelname vraagt veel ‘spankracht’ van NSC

De verkiezingswinst van een jaar geleden en de daaropvolgende kabinetsdeelname van NSC hebben “veel spankracht” gevraagd van de nog jonge partij. Dat gaf partijleider Pieter…

Lees meer

Opnieuw pakketten drugs aangespoeld aan kust bij Scheveningen

Zaterdag zijn opnieuw enkele pakketten met daarin mogelijk drugs aangespoeld bij het zuidelijk havenhoofd bij Scheveningen, meldt de politie. Vrijdag werd, na een getuigenmelding, al…

Lees meer

Manifestatie met zwarte pieten in Rijswijk rustig verlopen

De manifestatie met zwarte pieten op het Piramideplein in Rijswijk is “zonder bijzonderheden” verlopen, meldt een gemeentewoordvoerder. De Zuid-Hollandse gemeente had op advies van de…

Lees meer

Het Misdaadbureau: Astrid Holleeder leeft al tien jaar in doodsangst: ‘Haar verhaal is slechte reclame voor getuigen’

Het verhaal van de zussen Holleeder is slechte reclame voor getuigen die naar voren willen komen. Dat stelt topadvocaat Peter Schouten, die zelf zwaar beveiligd…

Lees meer

25.000 tot 50.000 mensen geraakt door uitkeringsfouten UWV

Tussen de 25.000 en 50.000 mensen zijn getroffen door fouten die uitkeringsinstantie UWV heeft gemaakt met WIA-uitkeringen. “Een fors aantal”, zegt minister Eddy van Hijum…

Lees meer

Gemeenten houden vast aan plannen voor emissievrije zones

De veertien gemeenten die een zero-emissiezone willen invoeren waar alleen auto’s mogen komen die geen schadelijke stoffen uitstoten, houden vast aan hun plannen. Die worden…

Lees meer