main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
22 juli 2021 — 17:57

ANVR-voorman: donkerrode kleur Nederland op coronakaart geen reden tot paniek

Er is geen reden tot paniek nu grote delen van Nederland donkerrood kleuren op de Europese coronakaart, zegt topman Frank Oostdam van reisbrancheorganisatie ANVR. Als je getest of gevaccineerd bent hoef je niet bang te zijn dat je vakantieplannen in het water vallen.

Andere landen kunnen strengere regels invoeren voor Nederlandse vakantiegangers op basis van de kaart van het ECDC, het Europese RIVM. Oostdam voorziet geen draconische maatregelen. Hij verwijst naar afspraken die Europese landen hierover hebben gemaakt.

Volgens Duitse media wil Duitsland ons land vrijdag toevoegen aan een lijst van landen met een hoog risico ten aanzien van de verspreiding van het coronavirus. Oostdam schrikt hier niet van. Dat is volgens hem volkomen logisch aangezien het aantal coronabesmettingen hier oploopt. En de stap zou ook in lijn zijn met de internationale afspraken.

Reizigers moeten hierdoor straks wel een negatieve uitslag van een coronatest bij zich hebben, of een bewijs dat ze zijn ingeënt of genezen. Maar als je dat hebt, dan is er volgens Oostdam niks aan de hand. Dan hoef je bijvoorbeeld niet in quarantaine in Duitsland.

Onrust

Er is wel een hoop onrust ontstaan sinds de besmettingsaantallen in Nederland weer flink oplopen, zegt de branchevoorman. Reisorganisaties zagen direct hun boekingen teruglopen en kregen verontruste telefoontjes van mensen die hun reis wilden omboeken of annuleren.

Oostdam neemt het de Nederlandse overheid kwalijk dat het zover heeft kunnen komen. Doordat coronaminister Hugo de Jonge eerder sprak van “dansen met Janssen” zou de reisbranche tientallen miljoenen euro’s schade hebben geleden.

Reisadviezen doorn in het oog

Ook de reisadviezen van de Nederlandse overheid zijn Oostdam een doorn in het oog. Vorige week nog annuleerden Sunweb en TUI tienduizenden reizen naar Spanje, het vasteland van Portugal en Cyprus omdat die landen opeens op oranje sprongen. Alleen Corendon besloot het advies links te laten liggen en gewoon te blijven vliegen op Spanje.

Inmiddels is Sunweb ook bijgedraaid. Binnenkort gaat de onderneming weer vakanties verzorgen naar gebieden binnen de Europese Unie die vanwege corona een oranje reisadvies hebben. De meeste klanten willen toch graag op reis gaan en zouden anders op eigen houtje een vlucht en hotel regelen naar bijvoorbeeld Spanje, is de redenering. TUI overweegt eenzelfde besluit te nemen om de keuze aan de klant te laten.

De ANVR-topman dringt er bij de overheid op aan bij de reisadviezen meer rekening te houden met de ziekenhuisopnames en vaccinatiegraad van een land, in plaats van dat er telkens naar de hoeveelheid coronabesmettingen wordt gekeken. “Waarom zou je wel in donkerrode gebieden in Nederland mogen rondlopen, maar niet getest of gevaccineerd in bijvoorbeeld Spanje mogen zijn?”, zo vraagt hij zich openlijk af.

LEES OOK: Veel vakantiefiles verwacht komend weekend: grote drukte op de Europese wegen

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Den Haag: politie houdt verscherpt toezicht op dodenherdenking

De Haagse politie houdt volgende week “verscherpt toezicht” op de dodenherdenking en zal ingrijpen “indien daartoe onverhoopt aanleiding is”. Dat meldt de burgemeester van Den…

Lees meer

ASML wil graag in regio Eindhoven groeien, maar heeft een plan B

ASML wil op de lange termijn graag in Veldhoven en de regio Eindhoven uitbreiden, zei financieel directeur Roger Dassen op de aandeelhoudersvergadering van het bedrijf….

Lees meer

In de Franse ‘Diagonal du vide’ vind je nog amper een millennial terug: ‘Voor geen goud’

Dwars door Frankrijk loopt de Diagonale du vide, ofwel de Diagonaal van de leegte. Een groot gebied dat voornamelijk bestaat uit platteland, bos en velden…

Lees meer

FNV voorziet geen problemen om vakantiedrukte op Schiphol

Vakbond FNV verwacht geen grote problemen op Schiphol deze meivakantie. Volgens de bond is er veel werk gemaakt van het terugdringen van de personeelstekorten op…

Lees meer

Nederland mag asielzoeker niet buiten EU aanvraag laten doorlopen

Nederland mag asielzoekers niet naar een land buiten de Europese Unie sturen om daar de asielprocedure te doorlopen. Daarvoor moet de EU-wetgeving worden aangepast, zei…

Lees meer

ChristenUnie doet aangifte vanwege bekladding partijkantoor

De ChristenUnie gaat aangifte doen vanwege bekladding van het partijkantoor. Dat meldt partijleider Mirjam Bikker in het radioprogramma Sven op 1. “Dat zal het partijbureau…

Lees meer

Econoom waarschuwt voor grote gevolgen wetsvoorstel De Jonge voor goedkopere huur

De PVV gaat waarschijnlijk voor de wet van demissionair woonminister Hugo de Jonge stemmen, waardoor honderdduizenden woningen in de vrije huursector in de middenhuur zullen…

Lees meer