Crisisoverleg kabinet over overstromingen Limburg: ‘Dit is een ongekende situatie’
Een deel van het kabinet komt donderdagavond bijeen voor crisisoverleg vanwege de overstromingen in Zuid-Limburg. Aanwezig zijn de demissionair premier Mark Rutte en ministers Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) en Ank Bijleveld (Defensie) en staatssecretarissen Stientje van Veldhoven (Infrastructuur) en Raymond Knops (Binnenlandse Zaken). Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) woont het overleg digitaal bij.
De bewindspersonen praten met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) op het ministerie van Justitie en Veiligheid. Na afloop houdt het kabinet een kort persmoment.
'Alles op alles'
Van Veldhoven was donderdag in Valkenburg, die zware hinder ondervindt door de overstromingen. In de stad is een brug weggeslagen en bewoners worden geëvacueerd. De staatssecretaris zei dat het kabinet "alles op alles" gaat zetten om te helpen.
Het Rode Kruis meldde er rekening mee te houden dat in heel Limburg hulp geboden moet worden. Volgens een woordvoerster kunnen de problemen daar "exponentieel erger" worden als er meer hoosbuien komen. Nu levert de organisatie al hulp in het zuiden, met name in Gulpen-Wittem, Simpelveld en Valkenburg.
Veiligheidsregio: bereidt u voor op situatie als 1993 en 1995
Volgens voorzitter Antoin Scholten van de Veiligheidsregio Limburg-Noord moeten mensen rekening houden met "een situatie als in 1993 en 1995". Dat zei hij donderdagmiddag tijdens een persconferentie over het hoogwater in Venlo.
Scholten zei dat een groot aantal woningen in Roermond in de buurt van de monding van de Roer in de Maas ontruimd worden. Het gaat daarbij volgens Scholten om zo'n 5000 bewoners. Dat is volgens bestuurslid Jos Teeuwen van het waterschap Limburg nodig omdat de Maas en Roer vrijdagmiddag tegelijkertijd hun hoogste piek bereiken. Dat betekent dat de Roer het water niet kwijt kan in de Maas en fors overstroomt.
'Ongekende situatie'
Nooit eerder heeft de Maas zo’n hoog niveau bereikt als nu, benadrukte Scholte. Er wordt donderdagavond volgens hem een afvoer verwacht van maar liefst 3700 kuub. In 1993 en 1995 lag die afvoer bijna 1000 kuub lager. Toen deden zich grote overstromingen voor, die grote delen van Limburg onder water zetten.
Tekst gaat verder onder Tweet.
Bizar wat er allemaal door de Maas wordt meegesleurd! Bij Borgharen is dat pas goed te zien @L1 #wateroverlast #limburg pic.twitter.com/RicedHVdnc
— Ruud van Broekhoven (@Ruud077) July 15, 2021
De veiligheidsregio vraagt mensen in gebieden die ontruimd worden zelf alvast maatregelen te nemen. Er is een verschil met 1993 en 1995; er is veel gebeurd is aan de Maas, zei Scholten. Maar die maatregelen zijn gebaseerd op de winter, en niet op de zomer met veel vegetatie. Dat veroorzaakt veel onzekerheden. Bovendien gaat er nu aanzienlijk meer water door de Maas dan in '93 en '95, aldus Scholten.
"Dit is een ongekende situatie", zei Scholten. "We hebben nog nooit meegemaakt dat zoveel water door de Maas wordt afgevoerd. Dat vraagt alertheid." Ook de Roer is nooit eerder zo hoog geweest. Hij sluit niet uit dat ook elders geëvacueerd zal moeten worden.
De meeste mensen zullen volgens Scholten naar kennissen en familie gaan. Voor wie dat geen oplossing is, zoekt de gemeente een alternatieve opvang. "Mensen kunnen nu al weg", zei hij. "Zoek een andere plek."