main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto: ANP
14 juli 2021 — 18:14

KNMI geeft code rood voor zware regenval in Limburg

Het KNMI heeft woensdag rond 18.00 uur een weeralarm (code rood) afgegeven voor Zuid-Limburg. Daar wordt woensdagavond en woensdagnacht opnieuw veel regen verwacht.

In deze situatie kunnen schade en gevaarlijke situaties ontstaan als gevolg van ernstige wateroverlast, meldt het KNMI. Er kan nog 30 tot 50 millimeter regen bijvallen.

Omdat er al zeer veel regen gevallen is (lokaal meer dan 100 millimeter) zal de wateroverlast steeds groter worden. Dat verwacht het KNMI. In de loop van de nacht gaat het minder hard regenen.

‘Alles doen wat nodig is’

Demissionair premier Mark Rutte heeft tijdens het coronadebat in de Tweede Kamer zijn steun uitgesproken aan de inwoners van Zuid-Limburg die getroffen zijn door ernstige wateroverlast. Het demissionaire kabinet zal “alles doen wat nodig is” om te helpen, beloofde hij.

Rutte zei dat staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur) al onderweg was naar het gebied, onder meer voor overleg met de lokale autoriteiten. Later corrigeerde hij dat en zei hij dat de bewindsvrouw donderdag afreist.

“Wij hebben samen intensief contact en we zullen alles doen wat nodig is”, aldus Rutte. “Ik ben het zeer met de heer Wilders eens, het is echt verschrikkelijk wat je op dit moment ziet in Limburg en we leven zeer mee.” Ook Kamervoorzitter Vera Bergkamp sloot zich daarbij aan.

Defensie stuurt militairen

Eerder werd al bekend dat Defensie 68 militairen naar Zuid-Limburg stuurt. Zij kunnen helpen met bijvoorbeeld het vullen van zandzakken, het vrijmaken van wegen of het evacueren van burgers indien dat nodig blijkt te zijn.

LEES OOK: Defensie helpt in Zuid-Limburg bij bestrijding van wateroverlast

Door: Bert van Doorn

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland: Generatie Next

Kernenergie kan een belangrijke rol gaan spelen in onze behoefte naar nieuwe, schonere energie in verband met het klimaatprobleem. Jarenlang was deze vorm van energieopwekking uit den boze, maar de nieuwe generatie staat er, anders dan hun ouders, open voor. Sterker nog: steeds meer millennials omarmen kernenergie.

Is het bouwen van nieuwe centrales haalbaar? De kosten lopen in de tientallen miljarden. Raquel Schilder zoekt het uit.

Donderdag 22.10
KNMI: Zeespiegel stijgt 1 tot 2 meter voor Nederlandse kust

Het KNMI heeft zijn voorspellingen naar boven bijgesteld wat betreft de zeespiegelstijging. Het instituut gaat ervanuit dat de zeespiegel voor de Nederlandse kust eind deze…

Lees meer

Poolse man niet met opzet voor de tram geduwd volgens advocaat verdachte

Het is nog steeds onduidelijk of de Poolse man vorige week met opzet voor de tram werd geduwd of niet. De advocaat van een van…

Lees meer

RIVM: 5331 positieve coronatests

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 5331 nieuwe positieve tests gemeld. Dat zijn er 1003 minder dan gisteren. Gemiddeld stijgt het aantal positieve…

Lees meer

Kabinet beraadt zich op aanvullende coronamaatregelen, vraagt eerder advies OMT

Het kabinet beraadt zich op aanvullende maatregelen om de oplaaiende uitbraak van het coronavirus een halt toe te roepen. Het Outbreak Management Team (OMT) is…

Lees meer

Robert Alblas gaat WNL verlaten

WNL directeur Robert Alblas gaat per 1 februari de publieke omroep verlaten. Hij was een van de grondleggers van WNL. Hij heeft 12 jaar bij…

Lees meer