Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Politie heropent onderzoek naar moord uit 1995, hulp Peter R. de Vries wordt gemist

Redactie

Naar aanleiding van nieuw verkregen informatie heropent de politie het onderzoek naar de zaak van Sjaak Gerwig, een 18-jarige jongen die in 1995 werd vermoord. "Omdat er hoop is op een echte doorbraak trekt de politie alles uit de kast om nog meer informatie te verzamelen", meldt de politie.

Peter R. de Vries, die volgens de laatste informatie nog altijd voor zijn leven vecht, zou vanavond in RTL Boulevard uitgebreid ingaan op de zaak. De politie stond hierover in nauw contact met de misdaadverslaggever. "Het Team Cold Cases in Midden-Nederland kent Peter R. de Vries als een warm pleitbezorger voor de aanpak van cold cases", schrijft de politie. "Zijn bijdrage vandaag wordt dan ook erg gemist."

Gerwig was op 29 maart 1995 op bezoek bij zijn vriendin Claudia, in Utrecht. 's Avonds vertrok hij richting zijn eigen huis, een wijk verderop, maar daar kwam hij nooit aan. Hij werd dood gevonden in het water bij Laagraven tussen Utrecht en Houten. Vlak daarbij was toentertijd een homo-ontmoetingsplaats. De Utrechter was op zijn hoofd geslagen, en de dader is nooit gevonden.

Financieel conflict

Op dit moment wordt er uitgebreid onderzoek gedaan naar het scenario dat Gerwig een financieel conflict had met iemand in de wijk waar hij woonde, de Utrechtse Rivierenwijk. Dit zou de aanleiding kunnen zijn geweest voor zijn dood.

Het was al bekend dat hij de laatste maanden van zijn leven geregeld gokte. "We gaan de Rivierenwijk in om een krant te verspreiden", vertelt rechercheur Rob Boon aan RTV Utrecht. "Wij zijn ervan overtuigd dat mensen informatie hebben die ze nog niet met ons gedeeld hebben."

Uit de nieuwe informatie is op te maken dat er meer mensen moeten zijn die iets weten over de dood van Sjaak. "Relaties van mensen veranderen. Misschien wilden mensen er vroeger niets over zeggen omdat ze ergens werkten, of met iemand getrouwd waren. En nu is misschien de relatie anders en kunnen ze ons het verhaal vertellen", zegt Boon.

Politie is op zoek naar meer aanwijzingen

De politie probeert nog meer gegevens te verzamelen. Daarom komen er tv-uitzendingen over de zaak, posters langs de weg en deelt de politie verhalen van onder meer nabestaanden en rechercheurs in een speciale Opsporingsbijlage bij de Utrechtse internetkrant DUIC. Op de site van de politie kunnen mensen meer lezen over de zaak.

Het Openbaar Ministerie heeft de beloning voor de gouden tip in de zaak verhoogd naar 30.000 euro. Ook is er een spotje opgenomen met Ronald de Boer. Hij speelde op de avond van de verdwijning met Oranje tegen Malta. "Het is nooit te laat om te praten", zegt hij.


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau