Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

OM eist 2 jaar cel voor in brand steken van teststraat Urk: ‘Mes in de rug voor GGD-medewerkers’

Redactie

Voor het in brand steken van een GGD-teststraat in Urk eist het Openbaar Ministerie een celstraf van twee jaar, waarvan een jaar voorwaardelijk. De verdachte die dinsdag voor de brandstichting terechtstaat is de 21-jarige Fokke V. uit Urk. De zaak van de 16-jarige medeverdachte uit Emmeloord wordt vanwege zijn leeftijd achter gesloten deuren behandeld.

De teststraat bij het haventerrein in Urk werd zaterdagavond 23 januari in brand gestoken tijdens rellen. Tientallen mensen gingen de straat op uit protest tegen de avondklok. Ze reden in ongeveer honderd auto's luid toeterend over het haventerrein.

'Er is geen enkele reden voor dit geweld'

"Er is die avond met straatstenen gegooid, een cameraman werd aangevallen met pepperspray. Er werd vuurwerk naar de politie gegooid en ambulancemedewerkers zijn belaagd", somde de officier van justitie op. "De avondklok was een moeilijke maatregel, maar er is simpelweg geen enkele reden voor dit geweld en deze agressie." Ze noemde de brandstichting het dieptepunt van de avond en "een mes in de rug voor GGD-medewerkers".

De twee verdachten werden op 16 februari aangehouden. V. is volgens het OM verminderd toerekeningsvatbaar. Hij heeft borderline en antisociale trekken. "Hij is een beschadigde jongeman met meerdere problemen in zijn leven, iemand die onvoldoende veiligheid en geborgenheid heeft gekend." Hij zou impulsief hebben gehandeld.

'Het spijt me'

V. betuigde spijt in de rechtbank in Lelystad. "Het spijt me wat er is gebeurd, ik kan er niets aan veranderen", zei hij. "Van het een kwam het ander. We waren best wel opstandig vanwege de avondklok. Het is uit de hand gelopen", vertelde V. de rechters. "Ik ben helemaal niet heilig hoor, ik doe wel eens verkeerde dingen maar dit is wel schandelijk."

V's advocaat vroeg de rechtbank om rekening te houden met zijn psychische gesteldheid en pleitte voor alleen een voorwaardelijke straf. V. staat open voor begeleiding, zoals ook de reclassering heeft geadviseerd. V gaf aan dat hij graag hulp wil krijgen. "Zodat ik een toekomst heb."

Zonder hulp in de vorm van bijvoorbeeld begeleid wonen is het risico op herhaling groot, denkt de reclassering. "Hij heeft nog een lange weg te gaan. Een gevangenisstraf helpt hem niet verder. Er moet enorm hard gewerkt worden aan zijn ontwikkeling. Fokke realiseert zich dat zelf ook", zei de raadsman.

De rechtbank doet op 20 juli uitspraak.

LEES OOK: GGD Flevoland: afgebrande teststraat is ‘klap in ons gezicht’


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau