main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
5 juli 2021 — 18:21

‘Monsterwesp’ breidt zich uit over Nederland, 17 nesten gevonden

De Aziatische hoornaar, een groot soort wesp, breidt zich snel uit over Nederland. In 2017 dook in Zeeland de eerste Aziatische hoornaar op, maar vorige zomer is de wesp al op 26 plekken gezien. Er zijn toen zeventien nesten gevonden. De kans bestaat dat de hoornaars dit jaar vaker dan ooit te zien zullen zijn.

Reden voor EIS Kenniscentrum Insecten en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit NVWA om de hulp van het publiek in te roepen bij het opsporen van nesten van het dier.

Een steek van de ‘monsterwesp’, die twee keer zo groot is als een gewone wesp, is voor mensen niet gevaarlijker dan andere wespensteken. Toch staat hij op de Europese lijst van ongewenste soorten, omdat hij honingbijen en andere wilde bijensoorten eet. Het dier kwam tot voor kort in Europa niet voor, maar kwam per ongeluk in Frankrijk terecht. Vanuit daar heeft de hoornaar zich razendsnel verspreid.

Nesten van de Aziatische hoornaar worden in Nederland direct vernietigd, om zo te voorkomen dat het dier zich in grote aantallen vestigt en een bedreiging vormt voor andere insecten.

Hoe herken je de hoornaar?

EIS en de NVWA geven tips hoe de Aziatische hoornaar te herkennen is. Het dier wordt namelijk nog wel eens verward met andere wespensoorten. Een van de dingen waar je een hoornaar aan kunt herkennen is dat hij altijd dicht bij het nest blijft. Zo’n nest kan zo groot zijn als een skippybal.

Als vaststaat dat er een Aziatische hoornaar rondvliegt, komen deskundigen om de dieren te bestrijden en het nest weg te halen.

LEES OOK: Man wordt gestoken door hoornaar, traumahelikopter opgeroepen

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

De Podcast Het Misdaadbureau

Wildwesttaferelen in de Nederlandse natuur: stropers maken de buitengebieden onveilig door met vuurwapens te schieten op hazen, reeën en konijnen. Mensen die melding maken van wildstroperij moeten dat soms bekopen met bedreigingen en intimidaties.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Rolf Overdiep, voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Natuurtoezicht, groene boa Wim Kutterik uit Almelo en Bjorn van der Veen, regiomanager in Overijssel en Drenthe van de Koninklijke Nederlandse Jagers Vereniging. Onderzoeksjournalist Berend Jansen is in de cijfers en achtergronden gedoken.

Luister nu naar de podcast!

NS waarschuwt honderdduizenden klanten voor datalek

Nederlandse Spoorwegen heeft ongeveer 780.000 klanten gewaarschuwd dat hun persoonsgegevens mogelijk zijn betrokken bij een datalek. Het vervoersbedrijf werkt samen met marktonderzoeker Blauw, en bij…

Lees meer

Rusland straft vader van meisje dat antioorlogstekening maakt

Rusland heeft een man gestraft die bekend is omdat zijn dochter een tekening maakte tegen de Russische oorlog in Oekraïne. Aleksej Moskaljova is tot twee…

Lees meer

Kinderen spannen kort geding aan omdat ze geen afscheid mogen nemen van vader

De rechtbank in Almelo heeft onlangs bepaald dat twee kinderen die niet bij de uitvaart van hun vader mochten zijn, toch afscheid van hem mochten nemen….

Lees meer

Drie puppy’s achtergelaten in natuurgebied Venlo

In het natuurgebied Jammerdal in Venlo zijn maandagavond drie achtergelaten puppy’s gevonden. Het gaat om drie jonge reutjes van ongeveer zes maanden oud, zo meldt…

Lees meer

Treinverkeer Den Bosch – Boxtel hervat na overlast door dassen

Het treinverkeer tussen Den Bosch en Boxtel in Noord-Brabant wordt woensdag hervat. Sinds vorige week dinsdag reden geen treinen op het traject omdat dassen bij…

Lees meer

Minister Dijkgraaf (D66) over crisisberaad kabinet: ‘Vastgestelde stikstofdoelen zijn erg belangrijk’

Het kabinet houdt vandaag een topoverleg over de monsterzege van de BoerBurgerBeweging (BBB) en de gevolgen hiervan voor de geloofwaardigheid van de huidige koers die…

Lees meer

Zelfscankassa blijkt duurkoop te zijn: er wordt steeds meer gestolen in supermarkten

Uit politiecijfers blijkt dat het aantal winkeldiefstallen in supermarkten fors is gestegen. In 2021 ging het om 30 duizend, in 2022 om 40 duizend en…

Lees meer