Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

D66 bemoeide zich toch met VPRO-documentaire over Kaag

Peter Visser

D66 heeft zich bemoeid met de inhoud van een televisiedocumentaire van de VPRO over partijleider Sigrid Kaag. Dat blijkt uit stukken die zijn opgevraagd door GeenStijl onder de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). Eerder werd dat door het kabinet ontkend.

"D66 heeft geen betrokkenheid bij of invloed gehad op de documentaire", antwoordde minister Arie Slob (Media) 18 december op Kamervragen van PVV'er Martin Bosma. De VPRO-documentaire Sigrid Kaag: Van Beiroet tot Binnenhof werd begin januari uitgezonden. Aan de film was vijf jaar gewerkt.

Autogordel en campagne

Uit de Wob-stukken blijkt nu dat de partij zich wél bemoeide met de film. D66 had onder meer moeite met een shot waarin Kaag op de achterbank van een auto zit, maar geen veiligheidsgordel draagt. Een woordvoerder stelt dat de documentaire niet in de herinnering moet gaan als de 'autogordelgate', blijkt uit de mailwisseling. De partij vraagt of de beelden zo gemonteerd kunnen worden dat niet te zien is dat Kaag geen gordel draagt. De makers van de documentaire laten weten dat dat niet kan, maar zijn wel bereid om een disclaimer toe te voegen met excuses van Kaag.

Ook wilde de partij af van een champagneshot tijdens een werkreis van Kaag naar Niger. Te zien is dat de minister wordt ontvangen met een glaasje champagne. De makers kregen het verzoek om die eruit te monteren of in de tekst te noemen 'wat een contrast, in een van de armste landen ter wereld wordt de minister met champagne ontvangen'. In de documentaire zijn de glazen champagne nog wel te zien, maar wordt er niks meer ingeschonken, constateerde D66 tevreden.

Ook had de partij moeite met beelden van een overleg waarin Kaag klaagt over Kamerleden en moest er "echt iets in de documentaire over haar idealen".

D66 mocht voor uitzending eindresultaat zien

Volgens D66 is met de makers afgesproken dat de partij vóór de uitzending het eindresultaat mocht zien "met het oog op eventuele feitelijke onjuistheden, al te privacygevoelige passages en andere relevante opmerkingen". Het was daarna aan de makers om te bezien wat ze met de opmerkingen zouden doen, aldus D66.

Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten dat er was afgesproken om te overleggen over de beelden. Het ministerie wilde "niet het risico lopen op feitelijke onjuistheden of dat vertrouwelijke zaken openbaar worden. We hadden geen veto-recht, de afspraak was dat we rondom de eindmontage konden overleggen".

De VPRO laat weten dat haar journalisten onafhankelijk zijn. "Dat de documentaire vooraf is bekeken is niet ongebruikelijk, dit is om feitelijke onjuistheden en substantiële onevenwichtigheden te kunnen constateren en die zo nodig aan te passen." De aanpassingen hebben "op geen enkele manier de inhoud van de film zoals de maker die voor ogen had, geschaad".

LEES OOK: Rutte en Kaag schrijven samen eerste aanzet regeerakkoord: ‘Niet heel gebruikelijk’


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
'Vijftig van onze jongens zitten in het leger, negen zijn gesneuveld'
1:43

'Vijftig van onze jongens zitten in het leger, negen zijn gesneuveld'

'Poetin denkt dat hij aan het winnen is, maar dat is niet zo'
1:19

'Poetin denkt dat hij aan het winnen is, maar dat is niet zo'

'Een partij' wilde bezit koran strafbaar maken
1:43

'Een partij' wilde bezit koran strafbaar maken

'Wij hebben gevraagd om gesprek met ministers en ambtenaren'
1:34

'Wij hebben gevraagd om gesprek met ministers en ambtenaren'

'Ik ken helemaal geen vooroordelen'
1:25

'Ik ken helemaal geen vooroordelen'

Team Bruh of Team Bro?
1:15

Team Bruh of Team Bro?

Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau