Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Zorgen over deltavariant groeien: ‘Hoe lang duurt het voordat onze jongeren ook ernstig ziek worden?’

Redactie

Vaccins van Pfizer en Moderna werken mogelijk jarenlang tegen corona. Volgens Amerikaanse onderzoekers zou dit zo zijn mits het huidige coronavirus niet muteert en de huidige vaccins dan omzeilt. Nu zijn er echter wel veel zorgen over de oprukkende deltavariant.

Bij Nieuwsuur legt kinderarts-epidemioloog Patricia Bruijning uit dat wij een hogere vaccinatiegraad nodig hebben omdat die deltavariant besmettelijker is. Eerst hadden wij een vaccinatiegraad van 65 procent nodig, met de nieuwe variant is 80 procent nodig.

'Dat is niet genoeg'

Daarom is het ook belangrijk dat tieners worden gevaccineerd, stelt zij. "Als je deze groep niet meevaccineert, ondanks de hoge vaccinatiebereidheid die wij in Nederland hebben en ongekend hoog is internationaal, dan kom je toch niet hoger uit dan zo'n 74 procent. Dat is niet genoeg en dat betekent dat dat virus dan massaal rond kan blijven gaan onder de niet-gevaccineerden."

Bruijning benadrukt dat het vaccin nooit helemaal 100 procent beschermt. "Er is een kleine groep die daar toch nog ziek van kan worden. Bovendien hebben wij ook een groep die niet gevaccineerd is. Als die allemaal tegelijk ziek worden dit najaar dan heb je nog steeds, opnieuw, een probleem in de zorg."

'Tot nu toe zijn kinderen gespaard gebleven'

Nu is er de oproep om ook tiener van 12 tot en met 16 jaar te vaccineren. Daar was eerder wat twijfel over, ook bij huisarts Güven Yildiz. "Tot nu toe zijn de kinderen gelukkig gespaard gebleven van de ernstige gevolgen van covid. De vraag was eigenlijk of wij gezonde tieners moeten gaan vaccineren als ze er zelf niet ziek van worden en zelf geen baat hebben bij zo'n vaccin. Toen waren de redenen groepsimmuniteit en de ouderen in de samenleving extra bescherming bieden", vertelt ze in Goedemorgen Nederland.

Voor de huisarts was het ook de vraag of wij niet meer solidair moeten zijn. "Misschien moeten wij niet alleen het Westen vaccineren tegen covid maar ook die vaccins beschikbaar stellen voor de derde wereld."

'Je wil dat niet op je geweten hebben'

De oprukkende deltavariant heeft Yildiz van gedachten doen veranderen. "De vraag is hoe lang het gaat duren voordat onze jongeren ook ernstig ziek kunnen worden van die covid. Het is zo'n onvoorspelbaar virus dat je dat niet met zekerheid weet. Je wil dat niet op je geweten hebben dat je die vaccins nu bijvoorbeeld weggeeft en dan in september merkt: god, de kinderen worden er ziek van en je hebt niet genoeg vaccins meer."

De Gezondheidsraad brengt dinsdagmiddag om half een zijn advies uit of tieners wel of niet geprikt moeten worden. Deze overwegingen zullen volgens de huisarts wel mee worden genomen. "Wat de collega van Nieuwsuur gisteren ook al zei: vorig jaar dachten wij dat als wij 60 of 70 procent haalden wij met de groepsimmuniteit veilig zaten. Maar met al die varianten die continu opduiken, eerst hadden wij de Britse variant die wij nu de alfavariant noemen en nu dus de deltavariant. Die varianten zijn zo onvoorspelbaar dat de Gezondheidsraad niet anders kan uit voorzorg te gaan opteren de tieners te gaan vaccineren."

LEES OOK: Zorgen over deltavariant en zomer vol overlast: ‘Gun die jongeren nu ook wat rust’


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau