Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

CDA over rechtsgang klimaatorganisatie Urgenda: ‘Suggestie dat kabinet niets heeft gedaan is unfair’

Redactie

CDA-Kamerlid Henri Bontenbal wil een paar kanttekeningen plaatsen bij de aankondiging van Urgenda-directeur Marjan Minnesma om opnieuw naar de rechter te stappen. "Er wordt gesuggereerd dat het kabinet de afgelopen jaren bijna niets heeft gedaan", zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Dat lijkt me unfair, want er zijn heel veel maatregelen genomen in de gebouwde omgeving en duurzame mobiliteit."

Die suggestie werd zondag gewekt door Minnesma in een interview in het televisieprogramma Buitenhof. Daarin kondigde zij aan dat Urgenda opnieuw naar de rechter stapt in verband met het Nederlandse klimaatbeleid. Dit keer wil de organisatie de Nederlandse Staat een dwangsom op laten leggen. Het kan dan gaan om een bedrag tussen de 100 miljoen en 2 miljard euro.

Minnesma noemde de gang naar de rechter "noodgedwongen". Het kabinet zou volgens Minnesma helemaal niets doen aan het door de rechter opgelegde klimaatdoel van 25 procent reductie ten opzichte van 1990. Onzin, volgens Bontenbal. "Alleen al in de periode 2018-2020 is er voor ongeveer 27 miljard aan SDE+(+) beschikt (verplichtingenbudget)", schrijft hij op Twitter.

'Ongemakkelijk'

Bontenbal zegt dat hij de urgentie van het klimaatprobleem maar al te goed begrijpt. "Dus ik snap wat deze partijen willen. Tegelijkertijd voelt het ongemakkelijk, want ik denk dat we klimaatbeleid niet via de rechter moeten kunnen afdwingen."

Bovendien wordt CO2-uitstoot in de EU volgens het CDA op een opmerkelijke manier berekend. Het opwekken van elektriciteit via gascentrales wordt namelijk net zo vervuilend gezien als elektriciteit uit kolen. Dat betekent dat als Nederlandse gascentrales elektriciteit exporteren en kolenstroom in het buitenland wegdrukken, dat dit goed is voor het klimaat. Maar voor Nederland wordt er CO2-uitstoot bij opgeteld.

"Versnelling is nodig", vindt ook Bontenbal. "Maar dat moeten we op zo'n manier doen dat de maatregelen echt hout snijden, voor structurele veranderingen zorgen en ook in de Europese context verstandig zijn. Dus geen paniekvoetbal, maar verstandig, doordacht, structureel beleid."

LEES OOK: ‘Uitspraak in Urgenda-zaak is een ramp voor milieu en economie’


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau