main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 26 juni 2021 — 17:10

INretail: ‘Verdere kaalslag in de winkelstraat niet te voorkomen’

Een verdere kaalslag in de winkelstraat lijkt niet te voorkomen. Daarvoor waarschuwt brancheorganisatie van non-foodwinkels INretail op het moment dat Nederland weer verder van het coronaslot af is. Gemeenten zouden volgens de organisatie met het oog op de komende gemeenteraadsverkiezingen goed moeten nadenken over wat ze in de toekomst willen met de stads- en dorpscentra.

Met het verder afbouwen van de maatregelen lijkt het er voor consumenten steeds meer op dat alles weer als vanouds zal zijn. Maar INretail waarschuwt dat dit voor winkelbedrijven zeker niet zo is. Veel winkels zullen de komende tijd nog uit het straatbeeld verdwijnen, niet alleen door faillissementen maar ook omdat ondernemers er zelf voor kiezen te stoppen.

Schuldenlast

Door de crisis hebben winkelbedrijven bij elkaar voor miljarden aan extra schuldenlast opgebouwd. Dan gaat het onder meer om uitgestelde belastingverplichtingen, nog in te lossen huurverplichtingen, voorraden die onverkoopbaar zijn geworden en leveranciers die nog moeten worden betaald. “Voor veel winkels geldt dat ze nog niet terug zijn bij waar we voor de crisis waren”, zegt een zegsman van INretail tegen ANP. Door de opgelopen schuldenlast wordt het voor winkels ook lastiger, zo niet onmogelijk om investeringen te doen, bijvoorbeeld in verdere digitalisering.

Nederland telt volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) 85.540 winkelvestigingen. Dat waren er in 2010 nog bijna 100.000. INretail sluit niet uit dat de verdere verschraling van het winkelaanbod versneld zal plaatsvinden. Daarmee is er mogelijk een andere invulling nodig voor bepaalde winkelgebieden.

Gemeenteraadsverkiezingen

Met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen komend voorjaar heeft INretail al brieven verstuurd naar gemeenten. Volgens INretail is het zaak dat politieke partijen, die nu aan het schrijven zijn aan hun verkiezingsprogramma’s, nadenken over de toekomst van de centra, omdat winkelgebieden compacter zullen worden. Mogelijk biedt dit ook weer kansen met het oog op de woningnood.

INretail roept het winkelend publiek voor nu op zich de komende tijd te houden aan de nog wel geldende maatregelen. De winkelbedrijven kunnen overigens “goed leven” met de nu nog geldende maatregelen zoals de 1,5 metermaatregel en maximaal een bezoeker per 5 vierkante meter. De organisatie roept consumenten op daar rekening mee te blijven houden.

LEES OOK: Economen: ‘Stop met herstelpan, het gaat harstikke goed met de economie’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: Sven op 1 Zomereditie

Met miljoenen huishoudens die financieel in de knel raken richt vakbond FNV de ogen op de politiek en het bedrijfsleven. Zij moeten over de brug komen met geld. De bond wil daarvoor de straat op gaan en actie voeren. Voorzitter Tuur Elzinga praat erover met Thomas van Groningen in Sven op 1: Zomereditie.

Maandag t/m vrijdag om 11.30 uur

WNL Haagse Lobby Podcast

De Nederlandse bevolking groeide in 2021 met 115 257 inwoners. Immigratie speelt daar ook een grote rol in en de verwachting is dat dit de komende decennia alleen maar zal toenemen. Dit brengt een hoop uitdagingen met zich mee. Hoe zorgen wij ervoor om dit in goede banen te leiden? Hoe zien de uitdagingen er precies uit?

Martijn de Greve bespreekt het in WNL Haagse Lobby Podcast met:

  • Commissaris van de Koning in Noord-Holland, Arthur van Dijk
  • Immigratiedeskundige Jan van de Beek
  • Arbeidseconoom Pieter Gautier
Maandag tussen 20.30 en 21.30
Detailhandel ziet omzet groeien door prijsstijging, maar volume neemt af

De detailhandel draaide in het tweede kwartaal van 2022 ruim 3 procent meer omzet dan een jaar eerder, in hetzelfde kwartaal. De hogere omzet heeft…

Lees meer

Nederland groeit uit zijn voegen, hoe houden we het land met straks 20 miljoen mensen leefbaar?

Volgens cijfers van het CBS en verschillende bevolkingsonderzoeken groeit de Nederlandse bevolking gestaag door. Nu telt Nederland zo’n 17,7 miljoen inwoners en modellen geven aan…

Lees meer

Politie meldt ruim honderd aanhoudingen na stikstofprotesten

De afgelopen weken zijn ruim honderd mensen aangehouden, vanwege overtredingen en misdrijven die verband houden met de boerenprotesten, meldt de politie. Het gaat dan onder…

Lees meer

Oppas die ontucht pleegde: wat ik deed was fout, ik ben de dader

De 53-jarige vrouw die in de regio Eindhoven als oppas werkte en ontucht pleegde met zeker zeven kinderen, heeft maandag in een verklaring bij de…

Lees meer

Rijkswaterstaat: verwijderde vlaggen soms weer teruggehangen

Rijkswaterstaat worstelt met weggehaalde omgekeerde vlaggen die vervolgens opnieuw worden opgehangen. Hoeveel vlaggen Rijkswaterstaat heeft weggehaald en hoeveel er teruggehangen zijn, kon een woordvoerster niet…

Lees meer

ProRail en wegvervoerders verwachten meer drukte door laag water

ProRail maakt zich op voor een grotere vraag naar goederenvervoer per spoor door de lage waterstanden in belangrijke rivieren voor de binnenvaart. Brancheverenigingen van vervoersbedrijven…

Lees meer

Zorgminister Kuipers hoopt coronapil snel beschikbaar te hebben

Zorgminister Ernst Kuipers hoopt de ‘coronapil’ Paxlovid van farmaceut Pfizer op korte termijn beschikbaar te hebben. De onderhandelingen tussen het ministerie van Volksgezondheid (VWS) en…

Lees meer

Tekorten dreigen maar grondwatergebruik in Nederland blijft stijgen

Ondanks waarschuwingen van overheden en waterbedrijven om water te sparen, pompt Nederland nog ieder jaar meer water op. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag. In…

Lees meer

Ontvang de gratis WNL Vandaag Nieuwsbrief

Iedere dag de actualiteit gratis in je mailbox.

Schrijf je in