Kamer wil Amber Alert behouden: ‘Waarom zou je een goed systeem weggooien?’
Een belangrijke en waardevolle samenwerking dreigt te eindigen nu de politie per 22 juli wil stoppen met Amber Alert. Fractievoorzitter van JA21 Joost Eerdmans dient vandaag een motie in voor het behoud van de dienst, en heeft de steun van een meerderheid in de Kamer.
De meldingen die nu via Amber Alert worden verzonden, zouden in de toekomst via Burgernet verspreid worden, zo is het plan van de politie. "Burgernet kennen we lokaal, van de kleinere zaken zoals een gestolen fiets of een korte vermissing. Dat is een goed systeem, maar daarin zou Amber Alert ondersneeuwen", zegt Eerdmans in Goedemorgen Nederland. "Dat denken niet alleen wij, maar een meerderheid in de Kamer."
Internationaal bekend
"Amber Alert is een bewezen succesformule. Heel veel mensen kennen het. Als er een Amber Alert uitgaat, weet iedereen dat het heel serieus is." Ook mist Burgernet de internationale herkenbaarheid van Amber Alert, zegt Eerdmans. "Heel vaak gaat zo'n kindontvoering ook de grens over. Dan wordt automatisch het buitenland betrokken bij zo'n Amber Alert. Het is een internationaal bekend systeem en het werkt. Dus waarom zou je het weggooien?"
Inmiddels steunt "een hele ruime meerderheid" de motie van JA21. In de motie roept de partij op om tot 1 oktober helemaal niets veranderen. Het bedrijf achter Amber Alert moet in de resterende tijd samen met de politie een constructie verzinnen waarin 'de voordelen van Amber Alert zo veel als mogelijk behouden blijven', zo staat in de motie.
Volgens de politie is het duidelijker en efficiënter om alle waarschuwingen en oproepen onder één noemer aan te bieden in Burgernet. "Zodra je het woord efficiëntie hoort, dan vermoed je al een bezuinigingsslag", zegt wethouder Jeugd en Welzijn in Barendrecht, Reshma Roopram. "Hier moet je vooral niet op bezuinigen. Het is een ongelooflijk belangrijk middel. We zien dat de problemen achter de voordeur door corona vergroot zijn. Juist bij dit soort zaken kan Amber Alert helpen en voorkomen. Dat is heel belangrijk."
Gevoel van urgentie
Publicist Aylin Bilic was betrokken bij de totstandkoming van Burgernet. "Toen werkte ik bij KPN, samen met de politie. Burgernet is lokaal in de buurt ontzettend handig. Met zo'n Amber Alert heb je landelijk een gevoel van urgentie." Dat gevoel van urgentie mist bij een Burgernetmelding, zegt Bilic.
LEES OOK: Vermist meisje Marley (11) teruggevonden na AMBER Alert, vader is aangehouden