Jonge hbo’ers in de zorg haken snel af: ‘Weinig loopbaanperspectief’
Zorgopleidingen hebben door corona een beter imago gekregen, maar jonge zorgmedewerkers haken na hun studie steeds vaker in korte tijd af. Daarvoor waarschuwen hogescholen Windesheim (Zwolle) en Saxion (Enschede).
Het aantal studenten dat zich aanmeldt voor een verpleegkundige hbo-opleiding zit flink in de lift. Windesheim en Saxion zien een toename van vijftien tot twintig procent, meldt RTV Oost. Dat beeld is landelijk ongeveer gelijk, zegt Windesheim.
Toch groeit het tekort aan zorgmedewerkers. Eenmaal afgestuurd kiezen de jonge zorgprofessionals voor iets anders. De Overijsselse onderwijsinstellingen luiden daarom de noodklok.
“Het probleem is dat jonge professionals de zorg soms al na drie jaar verlaten en niet meer terugkomen, dat is zorgelijk. De afgestudeerden doen hun best, maar er gebeurt iets op de werkvloer waar ze op afknappen", zegt opleidingsmanager Jasper Grimmius van Hogeschool Windesheim tegen RTV Oost. Dat heeft volgens hem niets met salaris of de liefde voor het vak te maken.
'Geen loopbaanperspectief voor hbo'ers'
"Hbo-verpleegkundigen hebben weinig loopbaanperspectief en ontwikkelingsmogelijkheden, omdat er in veel organisaties nog steeds te weinig onderscheid wordt gemaakt tussen hbo- en mbo-verpleegkundigen. In de praktijk voeren ze vergelijkbare werkzaamheden uit. Hierdoor ontstaat er een spanningsveld, waardoor hbo’ers de zorg verlaten", aldus Grimmius.
Volgens hem speelt het schrappen van het wetsvoorstel ‘BIG II’ eind 2019 een grote rol. Deze wet zou ervoor zorgen dat verpleegkundigen werden ingezet voor taken waar ze voor zijn opgeleid. Toenmalige zorgminister Bruno Bruins vond het echter niet nodig om onderscheid te maken tussen verschillende beroepsniveaus. Dit belemmert de doorgroeimogelijkheden voor hbo'ers, zegt Grimmius.
Investeren in toekomst zorg
Columnist van NRC Aylin Bilic vindt dat zorg in Nederland beter moet worden uitgerust op de toekomst. "Ik denk dat er echt gekeken mag worden op welke manier je zorgpersoneel aan je kunt binden", zegt ze in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Je moet ze nu hun welverdiende vakantie gunnen, maar straks moet je kijken wat de zorg voor de toekomst betekent."
Ze denkt aan maatregelen als "betere opleidingsmogelijkheden en goed kijken naar ziekteverzuim". "We waren niet voorbereid op een pandemie, maar je moet de komende jaren preventief kijken. Je ziet dat de progressieve partijen daar wat vooruitstrevender in zijn. Ik hoop dat de liberale partijen daarbij gaan aansluiten. Je moet een zorgsysteem ontwikkelen waar je veel meer toekomstgericht bezig bent. Enerzijds misschien besparen, maar anderzijds preventief investeren", aldus Bilic.
LEES OOK: SP wil extra geld voor zorgpersoneel en zorgbuurthuizen: ‘Een goede investering’