main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 8 maart 2021 — 09:14

SP wil extra geld voor zorgpersoneel en zorgbuurthuizen: ‘Een goede investering’

De SP wil dat er extra geld naar de zorg gaat om de tekorten in die sector aan te pakken. Ook moeten er zorgbuurthuizen komen als woonvorm tussen thuiswonen en wonen in een zorginstelling. Dat zegt SP-lijsttrekker Lillian Marijnissen in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Marijnissen is blij dat veel partijen tijdens de verkiezingen aandacht besteden aan de tekorten in de zorg. “Dat is jarenlang anders geweest. De verzorgingshuizen zijn gesloten. Een groot deel van de mensen in de thuiszorg is ontslagen.”

‘Fatsoenlijke waardering’

Er moet flink extra geïnvesteerd worden in de zorg, zegt Marijnissen. “Dat betekent ook een fatsoenlijke waardering voor de mensen die in de zorg werken.” Het extra geld is volgens haar ook belangrijk om extra personeel aan te trekken. “Die medewerkers zijn super hard nodig.”

De coronacrisis laat zien wat er in de toekomst in de zorg kan gebeuren, zegt Ronald Schmidt, bestuurslid van zorgorganisatie Cordaan. “Het coronajaar is een voorbode voor wat ons te wachten staat: meer zorgvraag en beperking van het beschikbare personeel. Als ik naar de partijprogramma’s kijk, staat zorg overal hoog op de agenda. Maar de komende twintig jaar krijgen we vergrijzing, toenemende zorgvraag en een gelijkblijvend aantal personeelsleden. Ik hoop dat de aandacht voor de zorg de komende jaren overeind kan blijven.”

Peilingen

Ondanks dat de SP altijd een partij is die veel aandacht besteedt aan de zorg, doet de partij het nog niet zo goed in de peilingen. Momenteel staat de partij op vier zetels verlies ten opzichte van 2017. “Dat er voor ons nog een wereld te winnen is, dat is duidelijk”, zegt Marijnissen. “Voor de SP is dit niet alleen in verkiezingstijd een thema, voor de SP is de zorg altijd een thema. Het is belangrijk dat de SP groot wordt om ervoor te zorgen dat we al die partijen die extra willen investeren aan hun belofte kunnen houden.”

Zorgbuurthuizen

De zorgbuurthuizen zijn volgens Marijnissen een goede oplossing voor ouderen die nu te lang thuis moeten blijven wonen. “Je ziet dat zij eenzaam worden. Het gaat ons erom dat mensen kunnen kiezen. Of je kan langer thuiswonen met goede zorg, of je kan naar een kleinschalig zorgbuurthuis in je eigen wijk. Met vaste gezichten.”

Zo’n zorgbuurthuis moet ook een “inloopfunctie voor de buurt hebben”, zegt Marijnissen. “Dan kunnen ouderen die nog wel zelfstandig wonen daar mee-eten.”

Marijnissen denkt dat met deze buurthuizen op zorgkosten wordt bespaard. “Anders vallen mensen thuis, moeten ze naar de eerste hulp en hebben ze juist zwaardere zorg nodig. Dit is een goede investering die we met z’n allen moeten doen.”

LEES OOK: 50PLUS wil meer seniorenwoningen: ‘Bouwen voor oud is de oplossing voor jong’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Het Misdaadbureau: Hoe los je een moord op? ‘Ik denk dat de pizzabezorger het heeft gedaan!’

In deze speciale aflevering van Het Misdaadbureau kruipen bezoekers van Rijksmuseum Boerhaave in Leiden in de huid van een forensisch onderzoeker. 

Presentator Maaike Timmerman en onderzoeksjournalisten Noa van Oostrom en Rick Pietersz zitten met hun neus bovenop een crime scene om een fictief moordmysterie op te lossen. Zij krijgen hulp van doorgewinterde experts van het Nederlands Forensisch Instituut: DNA-deskundige Lex Meulenbroek en forensisch patholoog Bart Latten.

Luister nu naar de podcast!

De magie van de kunstwereld

De kunstwereld is soms een ‘ver-van-je-bed-show’, omdat wij niet altijd weten waar wij naar kijken. Want wat is nou kunst en wanneer is het veel geld waard? En hoe kan je je als kunstenaar onderscheiden om een goed bestaan op te bouwen?

Presentator Tanja Kok gaat voor Stand van Nederland: Generatie Next op onderzoek uit.

Zaterdag 22.00 uur
KLM hervat vrijdag vluchten naar Tel Aviv

KLM vliegt vanaf vrijdag weer dagelijks naar de Israëlische stad Tel Aviv. De luchtvaartmaatschappij staakte die vluchten onlangs omdat Iran tientallen drones afvuurde op Israël….

Lees meer

VS spreken veto uit over volwaardig VN-lidmaatschap Palestina

De VS spreken later donderdag in de Veiligheidsraad van de VN hun veto uit over het Palestijnse verzoek als volwaardig lid van de VN te…

Lees meer

Lelystad blokkeert koningsdagfeest om veiligheid bezoekers

Een feest dat op Koningsdag en in de nacht ervoor gehouden zou worden in het centrum van Lelystad mag niet doorgaan. De gemeente geeft geen…

Lees meer

Mark Rutte: Nederland wil soevereiniteit opgeven voor EU-interne markt

Nederland is zonder meer bereid soevereiniteit op te geven aan de Europese Unie als het gaat om de Europese interne markt, heeft demissionair premier Mark…

Lees meer

Parkeren op vliegveld deze zomer weer fors duurder

Reizigers moeten dit jaar opnieuw rekening houden met gestegen parkeerprijzen op luchthavens. Dat meldt de website Vliegveldinfo.nl, die de parkeertarieven heeft vergeleken van zestien vliegvelden…

Lees meer

Werken tot en met je 67e? Steeds meer 60-plussers raken voor de eindstreep arbeidsongeschikt

Met de eindstreep steeds verder uit zicht raken meer 60-plussers arbeidsongeschikt. Eind 2023 hadden maar liefst 61.761 Nederlanders boven de zestig een WIA-uitkering, veertien procent…

Lees meer

ProRail: ook dit jaar veel hinder voor treinreizigers

Nederlandse treinreizigers moeten ook dit jaar rekening houden met verstoringen op het spoor. Daarvoor waarschuwt spoorbeheerder ProRail bij de presentatie het donderdag gepresenteerde jaarverslag over…

Lees meer

Rechter staat gaswinning bij Schiermonnikoog voorlopig niet toe

De gaswinning op de Noordzee ten noorden van Schiermonnikoog gaat voorlopig niet door. De rechtbank in Den Haag heeft de vergunning voor de aanleg van…

Lees meer

Hoogleraar Rob de Wijk hekelt morele buitenlandpolitiek: ‘De krijgsmacht is totaal ongeschikt voor huidige dreiging’

Hoogleraar internationale betrekkingen Rob de Wijk hekelt “de morele buitenlandpolitiek” die Nederland sinds het einde van de Koude Oorlog gevoerd heeft. Hierdoor is Europa totaal…

Lees meer