main-logo NPO Start
Dragon's Den Dragon's Den Dragon's Den
Goedemorgen Nederland - 8 maart 2021 — 09:14

SP wil extra geld voor zorgpersoneel en zorgbuurthuizen: ‘Een goede investering’

De SP wil dat er extra geld naar de zorg gaat om de tekorten in die sector aan te pakken. Ook moeten er zorgbuurthuizen komen als woonvorm tussen thuiswonen en wonen in een zorginstelling. Dat zegt SP-lijsttrekker Lillian Marijnissen in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Marijnissen is blij dat veel partijen tijdens de verkiezingen aandacht besteden aan de tekorten in de zorg. “Dat is jarenlang anders geweest. De verzorgingshuizen zijn gesloten. Een groot deel van de mensen in de thuiszorg is ontslagen.”

‘Fatsoenlijke waardering’

Er moet flink extra geïnvesteerd worden in de zorg, zegt Marijnissen. “Dat betekent ook een fatsoenlijke waardering voor de mensen die in de zorg werken.” Het extra geld is volgens haar ook belangrijk om extra personeel aan te trekken. “Die medewerkers zijn super hard nodig.”

De coronacrisis laat zien wat er in de toekomst in de zorg kan gebeuren, zegt Ronald Schmidt, bestuurslid van zorgorganisatie Cordaan. “Het coronajaar is een voorbode voor wat ons te wachten staat: meer zorgvraag en beperking van het beschikbare personeel. Als ik naar de partijprogramma’s kijk, staat zorg overal hoog op de agenda. Maar de komende twintig jaar krijgen we vergrijzing, toenemende zorgvraag en een gelijkblijvend aantal personeelsleden. Ik hoop dat de aandacht voor de zorg de komende jaren overeind kan blijven.”

Peilingen

Ondanks dat de SP altijd een partij is die veel aandacht besteedt aan de zorg, doet de partij het nog niet zo goed in de peilingen. Momenteel staat de partij op vier zetels verlies ten opzichte van 2017. “Dat er voor ons nog een wereld te winnen is, dat is duidelijk”, zegt Marijnissen. “Voor de SP is dit niet alleen in verkiezingstijd een thema, voor de SP is de zorg altijd een thema. Het is belangrijk dat de SP groot wordt om ervoor te zorgen dat we al die partijen die extra willen investeren aan hun belofte kunnen houden.”

Zorgbuurthuizen

De zorgbuurthuizen zijn volgens Marijnissen een goede oplossing voor ouderen die nu te lang thuis moeten blijven wonen. “Je ziet dat zij eenzaam worden. Het gaat ons erom dat mensen kunnen kiezen. Of je kan langer thuiswonen met goede zorg, of je kan naar een kleinschalig zorgbuurthuis in je eigen wijk. Met vaste gezichten.”

Zo’n zorgbuurthuis moet ook een “inloopfunctie voor de buurt hebben”, zegt Marijnissen. “Dan kunnen ouderen die nog wel zelfstandig wonen daar mee-eten.”

Marijnissen denkt dat met deze buurthuizen op zorgkosten wordt bespaard. “Anders vallen mensen thuis, moeten ze naar de eerste hulp en hebben ze juist zwaardere zorg nodig. Dit is een goede investering die we met z’n allen moeten doen.”

LEES OOK: 50PLUS wil meer seniorenwoningen: ‘Bouwen voor oud is de oplossing voor jong’

Door: Tom Janssen

Hoop je op meer Dragons’ Den? Investeer nu! Klik hier.

 

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland: Generatie Next

Tussen 1995 en 2019 zijn de consumentenuitgaven met ruim 44 procent gestegen. Ook Elen Demir kent de cijfers van het CBS. Maar hoe komt het toch dat men steeds meer spullen koopt en daarmee ook de afvalberg verhoogd? En is dat een probleem? Stand van Nederland, Generatie Next inspecteert zeecontainers en zoekt het uit.

 

Donderdag om 22.10
De Jonge: niet vol inzetten op vaccins met mRNA-techniek

Demissionair zorgminister Hugo de Jonge is er niet voor om vanaf volgend jaar vol in te zetten op zogeheten mRNA-vaccins tegen het coronavirus, zoals de…

Lees meer

Aantal nieuwe coronagevallen fors toegenomen, ziekenhuis sluit acht operatiekamers

Het aantal nieuwe coronagevallen is afgelopen etmaal fors gestegen. Tussen woensdagochtend en donderdagochtend zijn bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 9648 nieuwe coronagevallen…

Lees meer

Nieuwe generatie moet meer gaan betalen om consumptiegedrag te veranderen

Om de coronadip uit te komen moeten we straks massaal ons geld uitgeven, zo is de consensus. Dan komt er meer geld, kan er meer…

Lees meer

Waarom stijgen de huizenprijzen zo hard in coronatijd?

De huizenprijzen zijn tijdens de coronacrisis explosief gestegen. In twintig jaar tijd was de stijging niet zo groot als in het afgelopen kwartaal, zo blijkt…

Lees meer

‘Koopwoede heeft gevolgen, denk aan toekomstige generaties’

Ondanks de coronacrisis hebben consumenten het afgelopen jaar vaak de portemonnee getrokken. Volgens verschillende economen is dat goed, omdat we ons uit de crisis moeten…

Lees meer

EU erkende 5 procent minder asielzoekers in 2020

De 27 EU-lidstaten hebben vorig jaar 281.000 asielzoekers een beschermde status toegekend. Dat is 5 procent minder dan in 2019. Van hen werden 127.700 personen…

Lees meer

Man die persfotograaf met shovel belaagde verdacht van poging tot doodslag

Een 34-jarige man die maandagavond met een shovel inreed op de auto van een persfotograaf en zijn vriendin wordt verdacht van poging tot doodslag. Dat…

Lees meer

Hoop je op meer Dragons' Den bij WNL?

Investeer nu!

Klik hier