main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 24 juni 2021 — 11:36

Er moet structureel 1,3 miljard euro naar politie, OM en rechters: ‘Samenleving steeds ingewikkelder’

Het nieuwe kabinet moet structureel, dus jaarlijks, 1,3 miljard euro steken in de politie, het Openbaar Ministerie, de rechters, de reclassering en Slachtofferhulp. “We hebben meer slagkracht nodig”, zegt voorzitter van het College van procureurs-generaal van het OM Gerrit van der Burg in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Hij heeft daarom samen met Henk van Essen, korpschef van de Nationale Politie, Femke Halsema (voorzitter van de Regioburgemeesters), Frans Knüppe (deken van de Nederlandse Orde van Advocaten) en Henk Naves (voorzitter Raad voor de rechtspraak) een brief geschreven aan de partijen die over de formatie onderhandelen.

Corona heeft de druk op de strafrechtketen nog eens extra opgevoerd. De briefschrijvers illustreren dat aan de hand van cijfers over de eerste vier maanden van dit jaar. Daarin maakte de politie 212.000 overuren, moest ze 1500 demonstraties begeleiden en deelde ze 95.000 corona-gerelateerde boetes uit. “Deze aantallen zijn voor de politie ongekend groot, maar werken ook door in de gehele strafrechtketen.”

Georganiseerde criminaliteit, internet en polarisatie

De samenleving wordt steeds ingewikkelder, zegt Van der Burg. “We hebben de afgelopen jaren te kampen gehad met behoorlijke groei in een aantal vormen van criminaliteit. Denk aan de komst van de georganiseerde misdaad. Die begint in de wijk.” Maar ook de opkomst van “allerlei vormen van cybercriminaliteit”, zegt hij. “Bijvoorbeeld de babbeltruc op internet, die de babbeltruc bij de voordeur heeft vervangen. Tot en met hele ingewikkelde vormen van cybercriminaliteit. Denk aan ransomware-aanvallen.”

Ook is er meer slagkracht nodig bij de bestrijding van “vormen van polarisatie in de samenleving, die strafbaar zijn, en waar we allemaal getuige van zijn”, zegt Van der Burg. “Daar willen we met een koersrechte stabiele ingreep op basis van het wetboek van strafrecht de komende jaren blijven ingrijpen. Ook daar is een stevig fundament voor nodig.”

Waar moet het geld naartoe?

De 1,3 miljard euro moet worden verdeeld over “de diverse organisaties” in de keten, zegt Van der Burg. “De politie wil bijvoorbeeld vooral investeren in de wijk.” Agenten moeten digitaal vaardiger worden en er moeten meer uniformen op straat, zegt hij. “Dat zijn de ogen en oren van de politie en ze hebben contact met de samenleving. Heel belangrijk. Maar denk ook aan allerlei vormen van opsporing waar ook informatievoorziening voor nodig is.”

De ondertekenaars stellen dat “in de komende kabinetsperiode alleen al voor de basisteams, specialistische opsporing en digitalisering zo’n 1500 politiemensen extra nodig zijn (tot 2030 nog eens 2800), 245 OM-medewerkers en 270 rechters. Daarbij is ook van belang dat straffen voortvarend ten uitvoer kunnen worden gelegd en organisaties als Reclassering Nederland en Slachtofferhulp Nederland voldoende zijn toegerust om hun belangrijke werk te doen.”

Als het gaat om het Openbaar Ministerie “gaat het om het versterken van het fundament”, zegt Van der Burg. “Er is jarenlang bezuinigd, vanaf 2011 ongeveer 110 miljoen euro.” Daardoor zijn er nu achterstanden. “Er moeten meer rechters bij en de rechtspraak moet meer digitaal onderlegd worden. De sociale advocatuur heeft slagkracht en financiering nodig om verdachten en slachtoffers te kunnen bijstaan. Dat is ook heel belangrijk in een rechtsstaat.”

Ook moet er geld worden vrijgemaakt om de ondermijnende criminaliteit te bestrijden. “Vooral ook aan de voorkant. Namelijk het ervoor zorgen dat jeugd niet in de verleiding komt om in richting van verdovende middelen te gaan. Het is makkelijk geld verdienen, maar dat moeten en kunnen we met elkaar niet hebben. En denk ook aan de uitbreiding van douane, erg belangrijk in het licht van die bestrijding.”

Fundament

Nu de coronacrisis grotendeels is bezworen, wijzen de ondertekenaars erop dat de kabinetsformatie nu helemaal in het teken staat van herstel. Maar daarbij mag “het fundament van onze moderne, beschaafde samenleving: de rechtsstaat” niet worden genegeerd.

Van der Burg: “Je moet eerst kijken naar de rechtstatelijke instituties, die in staat moeten worden gesteld om geloofwaardig de democratische rechtsorde te dienen. Het is het fundament onder een ordentelijke en ordelijke democratische samenleving, en onder het economisch herstel.”

LEES OOK: Politie maakt zich zorgen: ‘Hopen op een volksfeest en niet op een slagveld’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland: Generatie Next

Millennial Jill Bleiksloot wordt iedere dag verleid. Via de media, zoals tv en krant, ouderwetse foldertjes in de bus en natuurlijk online door social media. Daar gaan miljarden in om, omdat men ons steeds specifieker weet te vinden.

Maar generatie next is ook steeds meer gesteld op z’n privacy. En dat treft want cookies, sporen die we online achterlaten waardoor men precies weet wat voor persoon jij bent, zijn inmiddels verboden. Hoe bereikt het product de klant? En waar zijn millennials ontvankelijk voor?

Donderdag 22:10
Man in Amsterdam mishandeld en in gezicht gespuugd om Joodse afkomst

Een 28-jarige man uit Oostzaan heeft aangifte gedaan nadat hij werd mishandeld en gediscrimineerd om zijn Joodse afkomst. Een vrouw vroeg hem bij de metrohalte…

Lees meer

Man aangehouden voor schietincident Maastricht, slachtoffer (21) vecht voor leven

De politie heeft dinsdag een 29-jarige man uit Maastricht aangehouden in verband met een schietpartij zaterdag, meldt de politie. Daarbij raakte een 21-jarige man uit…

Lees meer

NOC*NSF verzoekt kabinet sporten tot 20.00 uur toe te staan: ‘Zie het als essentiële sector’

NOC*NSF doet een oproep aan het kabinet de avondlockdown voor sport aan te passen. De Tweede Kamer vergadert woensdag over de maatregelen. De sportkoepel vraagt…

Lees meer

Voorzitter Bergkamp doet aangifte na ‘coronagerelateerde’ dreigmail aan Kamerleden

Kamervoorzitter Vera Bergkamp gaat deze week aangifte doen nadat meerdere Tweede Kamerleden een dreigmail hebben ontvangen. Dit vertelde Bergkamp dinsdag in reactie op het stijgende…

Lees meer

GGD’en nog bezig met plan hoe boostercampagne te versnellen

GGD’en kunnen nog niet zeggen hoe zij het toedienen van boosterprikken gaan versnellen. Dat meldt de landelijke koepel GGD GHOR, die samen met het RIVM…

Lees meer

RIVM: ‘Stabilisatie in positieve tests’, maar wel meer opnames en doden

In de afgelopen week zijn 155.152 positieve coronatests geregistreerd. Dat is vrijwel gelijk aan vorige week. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) spreekt van…

Lees meer

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen nadert piek vorige winter

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is dinsdag met 73 gestegen tot 2845. Dat is nog net onder het hoogste niveau van de afgelopen…

Lees meer