main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 24 juni 2021 — 11:36

Er moet structureel 1,3 miljard euro naar politie, OM en rechters: ‘Samenleving steeds ingewikkelder’

Het nieuwe kabinet moet structureel, dus jaarlijks, 1,3 miljard euro steken in de politie, het Openbaar Ministerie, de rechters, de reclassering en Slachtofferhulp. “We hebben meer slagkracht nodig”, zegt voorzitter van het College van procureurs-generaal van het OM Gerrit van der Burg in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Hij heeft daarom samen met Henk van Essen, korpschef van de Nationale Politie, Femke Halsema (voorzitter van de Regioburgemeesters), Frans Knüppe (deken van de Nederlandse Orde van Advocaten) en Henk Naves (voorzitter Raad voor de rechtspraak) een brief geschreven aan de partijen die over de formatie onderhandelen.

Corona heeft de druk op de strafrechtketen nog eens extra opgevoerd. De briefschrijvers illustreren dat aan de hand van cijfers over de eerste vier maanden van dit jaar. Daarin maakte de politie 212.000 overuren, moest ze 1500 demonstraties begeleiden en deelde ze 95.000 corona-gerelateerde boetes uit. “Deze aantallen zijn voor de politie ongekend groot, maar werken ook door in de gehele strafrechtketen.”

Georganiseerde criminaliteit, internet en polarisatie

De samenleving wordt steeds ingewikkelder, zegt Van der Burg. “We hebben de afgelopen jaren te kampen gehad met behoorlijke groei in een aantal vormen van criminaliteit. Denk aan de komst van de georganiseerde misdaad. Die begint in de wijk.” Maar ook de opkomst van “allerlei vormen van cybercriminaliteit”, zegt hij. “Bijvoorbeeld de babbeltruc op internet, die de babbeltruc bij de voordeur heeft vervangen. Tot en met hele ingewikkelde vormen van cybercriminaliteit. Denk aan ransomware-aanvallen.”

Ook is er meer slagkracht nodig bij de bestrijding van “vormen van polarisatie in de samenleving, die strafbaar zijn, en waar we allemaal getuige van zijn”, zegt Van der Burg. “Daar willen we met een koersrechte stabiele ingreep op basis van het wetboek van strafrecht de komende jaren blijven ingrijpen. Ook daar is een stevig fundament voor nodig.”

Waar moet het geld naartoe?

De 1,3 miljard euro moet worden verdeeld over “de diverse organisaties” in de keten, zegt Van der Burg. “De politie wil bijvoorbeeld vooral investeren in de wijk.” Agenten moeten digitaal vaardiger worden en er moeten meer uniformen op straat, zegt hij. “Dat zijn de ogen en oren van de politie en ze hebben contact met de samenleving. Heel belangrijk. Maar denk ook aan allerlei vormen van opsporing waar ook informatievoorziening voor nodig is.”

De ondertekenaars stellen dat “in de komende kabinetsperiode alleen al voor de basisteams, specialistische opsporing en digitalisering zo’n 1500 politiemensen extra nodig zijn (tot 2030 nog eens 2800), 245 OM-medewerkers en 270 rechters. Daarbij is ook van belang dat straffen voortvarend ten uitvoer kunnen worden gelegd en organisaties als Reclassering Nederland en Slachtofferhulp Nederland voldoende zijn toegerust om hun belangrijke werk te doen.”

Als het gaat om het Openbaar Ministerie “gaat het om het versterken van het fundament”, zegt Van der Burg. “Er is jarenlang bezuinigd, vanaf 2011 ongeveer 110 miljoen euro.” Daardoor zijn er nu achterstanden. “Er moeten meer rechters bij en de rechtspraak moet meer digitaal onderlegd worden. De sociale advocatuur heeft slagkracht en financiering nodig om verdachten en slachtoffers te kunnen bijstaan. Dat is ook heel belangrijk in een rechtsstaat.”

Ook moet er geld worden vrijgemaakt om de ondermijnende criminaliteit te bestrijden. “Vooral ook aan de voorkant. Namelijk het ervoor zorgen dat jeugd niet in de verleiding komt om in richting van verdovende middelen te gaan. Het is makkelijk geld verdienen, maar dat moeten en kunnen we met elkaar niet hebben. En denk ook aan de uitbreiding van douane, erg belangrijk in het licht van die bestrijding.”

Fundament

Nu de coronacrisis grotendeels is bezworen, wijzen de ondertekenaars erop dat de kabinetsformatie nu helemaal in het teken staat van herstel. Maar daarbij mag “het fundament van onze moderne, beschaafde samenleving: de rechtsstaat” niet worden genegeerd.

Van der Burg: “Je moet eerst kijken naar de rechtstatelijke instituties, die in staat moeten worden gesteld om geloofwaardig de democratische rechtsorde te dienen. Het is het fundament onder een ordentelijke en ordelijke democratische samenleving, en onder het economisch herstel.”

LEES OOK: Politie maakt zich zorgen: ‘Hopen op een volksfeest en niet op een slagveld’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

WNL In de Kantine met Paul de Leeuw

Aan de stamtafel van WNL in de Kantine ontvangen Wieger Hemmer en Fidan Ekiz zaterdag weer gasten met goede verhalen. 

  • Paul de Leeuw speelt King Herod in Jesus Christ Superstar;
  • Darya Safai schreef een boek over haar vlucht uit Iran en haar strijd voor vrouwenrechten;
  • Politiek redacteur bij FD Martine Wolzak en cabaretier Marcel Verreck nemen de week door;
  • En chefkok Hessel Leferink weet hoe je het beste Paasontbijt op tafel zet.

Luister zaterdag vanaf 17.00 uur naar WNL In de Kantine op NPO Radio 1 of kom langs in De Doelen in Rotterdam! 

De wereld van cocaïnewasserijen: 'Deze spijkerbroek staat stijf van de coke'

Hoe werkt een cokewasserij? Hoeveel van die drugsfabriekjes zijn er in ons land en welk gevaar loopt de directe omgeving?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met misdaadjournalist van het AD Chiel Timmermans en Jorrit van den Berg, deskundige ‘verdovende middelen’ van het Nederlands Forensisch Instituut. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom duikt in de cijfers en mag met Jorrit mee naar het NFI om te zien hoe zij onderzoek doen naar het uitwassen van coke.

Luister de podcast hier!

Doorrijders veroorzaken 20 miljoen euro letselschade: recordaantal mensen gewond  

Een recordaantal mensen is gewond geraakt door een aanrijding met een doorrijder. Het Waarborgfonds Motorverkeer heeft in 2023 maar liefst 1220 meldingen van letselschade binnen…

Lees meer

COA gaat actief inzetten op hotels

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) gaat statushouders in de asielopvang zoveel mogelijk in hotels plaatsen in de buurt van het azc waar ze nu…

Lees meer

Frauderende cryptobaas Sam Bankman-Fried moet 25 jaar de cel in: ‘Onhandige nerd’

De oprichter van de failliete cryptobeurs FTX, Sam Bankman-Fried, moet 25 jaar de gevangenis in. Met dat vonnis is een rechter in New York gekomen…

Lees meer

Acuut tekort aan astmamedicijn

Er is in Nederland een tekort aan het astmamedicijn salbutamol aerosol. Veel apotheken hebben het inhalatiemiddel voor maximaal twee weken op voorraad, waarschuwt de Long…

Lees meer

Rotterdam struikelt over het grote aantal zwerfhelmen

Een rode, gele of eentje waarvan alleen nog het logo zichtbaar is. Rotterdam kent veel deelscooters en dus ook veel helmen, maar met die laatste…

Lees meer

Minister Hugo de Jonge: eerste wijken pas ver na 2030 van het gas af

Het zal tot zeker na 2030 duren voordat een gemeente de eerste wijk aanwijst om van het gas te worden afgesloten, zei demissionair minister Hugo…

Lees meer

Reisadvies voor Frankrijk van groen naar geel om dreigingsniveau

De NS zet geen langere treinen in gedurende de vijf maanden dat Rijkswaterstaat werkt aan de brug in de A7 bij Purmerend. De vervoerder verwacht…

Lees meer

Kabinet en regio steken 2,5 miljard in plan voor microchipsector

Het demissionaire kabinet trekt samen met de regio Eindhoven 2,5 miljard euro uit voor de verbetering van het ondernemingsklimaat voor de microchipsector. Dat meldt economieminister…

Lees meer

D66-Kamerlid Paternotte over incident met Baudet: ‘Kamervoorzitter Bosma heeft verkeerde afslag genomen’

D66-Kamerlid Jan Paternotte vindt dat Kamervoorzitter Martin Bosma “de verkeerde afslag heeft genomen” door FvD-leider Thierry Baudet gisteren niet ter plekke aan te spreken op…

Lees meer