Vijf jaar na referendum: ‘In verschillende sectoren zie je dat de brexit tot problemen leidt’
Vijf jaar geleden koos een nipte meerderheid voor de brexit. Na jarenlang gesoebat over een nieuwe deal tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie werd het vertrek uit de EU dan ook echt een feit. Dat betekent echter niet dat we van al die perikelen af zijn, zegt Rem Korteweg, brexitdeskundige van het instituut Clingendael. "Overal, in verschillende sectoren, zie je dat de brexit tot problemen leidt", zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
"Als we de vergelijking maken tussen de eerste drie maanden van 2018 en de eerste drie maanden van 2020 zien we dat de handel met 23 procent is afgenomen. Dat is flink", zegt Korteweg. "Als we kijken naar specifieke sectoren zie je dat die schade soms veel groter is dan die 23 procent."
Export levensmiddelen
Als voorbeeld noemt Korteweg de export van levensmiddelen uit het Verenigd Koninkrijk. "Dan moet je denken aan Schotse zalm, whisky en Britse kaas. Die is in de afgelopen drie maanden met 55 procent gekelderd", legt de brexitdeskundige uit. "We zien dat de fruitteelt er onder te lijden heeft, omdat er te weinig seizoensarbeid is. Het is veel moeilijker voor Britse en Schotse vissers om hun vis af te zetten op de Europese markt. Bovendien zijn er te weinig truckchauffeurs."
Journalist Mark Koster, ook te gast in Goedemorgen Nederland, vraagt zich af of de effecten van de coronacrisis niet met deze cijfers zijn verweven. "Dat speelt allemaal langs elkaar, dat kun je niet meten. Dus dit is geen eerlijk getal."
LEES OOK: Brexit brengt Britten naar Nederland: ‘Drukste maanden die we tot nu toe hebben gehad’