Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Oud-directeur RTL en SBS6: Fusie RTL en Talpa maakt komst nieuwe commerciële omroep mogelijk

Peter Visser

De Nederlandse televisiewereld schudt op zijn grondvesten door de op handen zijnde fusie tussen Talpa Network en RTL Nederland. Tal van commerciële radio- en televisiezenders vallen dan voortaan onder één dak. Volgens oud-directeur van RTL Nederland en SBS6 Fons van Westerloo biedt een eenwording ruimte voor de komst van een nieuwe commerciële omroep.

"Het betekent in de eerste plaats dat er een concurrent uit de markt gaat. RTL wordt een monopolist op het gebied van commerciële televisie", zegt Van Westerloo in Goedemorgen Nederland op NPO1 over de fusie. "Dat is al een keer eerder gebeurd. Toen ik directeur was van RTL heeft John de Mol de zender 10 opgeheven en dat is toen ook opgegaan in RTL. Toen was SBS nog op de markt, dus je had nog wel concurrentie."

"Wat je nu ziet gebeuren is dat er één groot commercieel bedrijf komt. Toen wij toentertijd SBS oprichtten, kregen wij van grote ondernemingen zoals Procter & Gamble een miljoen aan de voorkant, alleen maar om een concurrent in de markt te houden, zodat RTL geen monopolist werd. Dat kan weer gebeuren. Ik acht het helemaal niet ondenkbaar dat iemand nu bedenkt dat er weer ruimte is voor een nieuwe zender in Nederland", aldus Van Westerloo.

'Minder commerciële zenders'

De kijker gaat de fusie tussen RTL en Talpa op ten duur merken, denkt Van Westerloo. "We krijgen minder commerciële kanalen, dat is zeker. Je kunt niet al die kanalen overeind houden en vullen en geld verdienen. Dat is ondenkbaar als je fuseert. Dus ze zullen ongetwijfeld kanalen gaan opheffen."

Ook krijgen onafhankelijke producenten het moeilijk, zegt hij. "RTL heeft zelf een productiebedrijf, Blue Circle. Ook John de Mol heeft zijn eigen productiebedrijf. Ze zullen in deze combinatie gaan produceren. Dan verschraalt de markt natuurlijk voor de productiebedrijven in Nederland. Dat staat vast."

'Meesterzet'

"Van RTL is het een meesterzet", zegt Van Westerloo over de fusie. "Je haalt een concurrent uit de markt. Ik heb er alle bewondering voor dat het voor de tweede keer gelukt is. Het wil natuurlijk wel zeggen dat John de Mol zijn ambitie om zelf een grote commerciële zender te exploiteren heeft opgegeven. Misschien wel te vroeg. SBS ging de laatste tijd wat beter, maar financieel nog niet heel erg goed. Dat is waarschijnlijk een van de redenen dat ze hun toevlucht hebben gezocht bij RTL."

RTL Group houdt 70 procent

Door de fusie moet een sterk mediaconcern ontstaan dat de concurrentie aankan met grote techbedrijven, zo maken de Luxemburgse RTL-moeder en het bedrijf van John de Mol gezamenlijk bekend. De Nederlandse activiteiten van RTL bestaan onder andere uit de RTL-zenders RTL 4, RTL 5, RTL 7 en RTL Z. Ook weersite Buienradar en streamingdienst Videoland vallen onder RTL Nederland. Talpa is het bedrijf achter tv- en radiozenders als SBS 6, Net5, Veronica en Radio 538.

Talpa krijgt na de samenvoeging met RTL Nederland een belang van 30 procent in dat bedrijf. RTL Group houdt een belang van 70 procent in zijn Nederlandse divisie. De partijen verwachten dat de deal in de eerste helft van volgend jaar afgerond kan zijn. Dat hangt onder andere af van goedkeuring van de mededingingsautoriteiten. De Autoriteit Consument & Markt wil nog niet inhoudelijk ingaan op de fusie en zegt nog geen aanvraag te hebben ontvangen voor het toestaan van de fusie.

LEES OOK: Talpa verkoopt persbureau ANP aan investeerder Chris Oomen


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau