Grote bedragen opnemen wordt duurder, Nibud maakt zich zorgen over ‘gebruikersboete’
Het wordt voor sommige mensen vanaf 1 juli duurder om contant geld op te nemen bij een geldautomaat. Nibud maakt zich zorgen over deze ontwikkeling en spreekt van een 'gebruikersboete', zo zegt het budgetinstituut vandaag. "Zolang er nog veel klanten zijn die contant geld gebruiken, moet je de klant daar niet voor laten betalen", zegt directeur Arjan Vliegenthart.
ABN Amro is de eerste die klanten meer laten betalen als zij meer dan 12.000 euro per jaar aan contant geld opnemen. Als dat bedrag overschreden wordt, moeten ze voor elke volgende opname bij een geldautomaat een paar euro per keer plus een percentage van het opgenomen bedrag betalen.
Maar ook bij andere banken wordt dit gebruikelijker. Zo mag een student bij ING twaalf keer per kalenderjaar een kosteloze geldopname doen, daarna kost het 0,80 eurocent per keer.
'Banken moeten het tempo van de klant volgen'
Maar banken moeten het tempo van de klanten en de ontwikkelingen van de markt volgen, vindt het Nibud. "De Nederlandsche Bank (DNB) stelde in maart 2020 in een onderzoek nog vast dat contant geld nog steeds een belangrijke maatschappelijke rol vervult. Dat geldt vooral voor mensen in de samenleving die moeite hebben met abstracties zoals het digitale betalingsverkeer of er beperkt toegang toe hebben", zegt Vliegenthart. "Denk daarbij aan de groep van 2,5 miljoen laaggeletterden in onze samenleving."
Ook benadrukt het Nibud dat contant geld in veel andere landen nog volop in gebruik is. Ook dat vindt het budgetinstituut een reden om het gebruik van contant geld nog niet te belasten met een ‘gebruikersboete’.
Weinig pinautomaten in de buurt
Veel bankfilialen, maar ook pinautomaten, zijn bovendien uit de omgeving verdwenen. Ook is er bij steeds minder winkels de mogelijkheid om bij het afrekenen een extra bedrag te pinnen. Hierdoor zijn er mensen die aan hun naasten of mantelzorgers moeten vragen om voor hen te pinnen, wat hen extra kwetsbaar maakt, zo schrijft Nibud.
Naast het Nibud uiten ook de Consumentenbond, ouderenbonden en patiëntenorganisaties kritiek over dit onderwerp. ABN Amro herkent zich niet in de kritiek, zo schrijft de NOS. Volgens de bank lijden ouderen en kwetsbaren niet onder de nieuwe regel. "Zij kunnen nog gewoon bijvoorbeeld hun maandelijkse AOW opnemen. We hebben naast de Seniorenlijn meer dan zeventig zorgcoaches in dienst die kunnen helpen en voorlichten over alternatieven. Zij komen op verzoek ook bij de mensen thuis."
Volgens de bank moet slechts anderhalve procent van de klanten extra gaan betalen voor het opnemen van contant geld. "Door de kosten bij de grootverbruikers neer te leggen, houden we het juist betaalbaar voor de massa."
LEES OOK: VIDEO: Man berooft 92-jarige vrouw met babbeltruc tijdens pinnen