VVD-Europarlementariër Azmani: burgers en politiek moeten in gesprek over EU
Politici moeten beter uitleggen wat de Europese Unie doet en burgers moeten aangeven wat ze van Brussel verwachten, stelt VVD-Europarlementariër Malik Azmani. Hij wil dat de kloof tussen burgers en de EU kleiner wordt. Vandaag spreekt Azmani de Tweede Kamer daarover toe.
"Ik denk dat er in zijn algemeenheid een kloof is tussen de politiek en de samenleving, ook op nationaal niveau. Maar de kloof met Brussel is nog veel groter", zegt Azmani in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Ik zit nu bijna twee jaar in Brussel en merk dat je kan opgaan in wat daar allemaal gebeurt. Er is zoveel werk. Dan vergeet je bijna waarvoor je het doet: de mensen in ons land."
Azmani wil daarom dat er vaker over de Europese Unie gesproken wordt, en niet alleen voor verkiezingen. "Ik vind dat je tussentijds veel gesprekken moet voeren met mensen over Europa. We gaan een conferentie over de toekomst van Europa organiseren. Daar luisteren we naar welke thema's mensen belangrijk vinden en wat hun problemen zijn. Wij moeten daar vervolgens een oplossing voor bedenken."
Dialoog met burger
De conferentie voor de toekomst van Europa moet zorgen voor 'een dialoog met de burger voor meer democratie en een veerkrachtiger Europa'. "Aan de conferentie doet niet alleen het Europees Parlement mee, maar ook de Europese Commissie en de Europese Raad. De drie instituties die zorgen voor besluitvorming. Samen willen ze door heel Europa met mensen in gesprek. Er worden verschillende onderdelen georganiseerd." Daarbij kan worden gedacht aan inspraakavonden.
Ook online kunnen mensen hun zegje doen over de EU, vertelt Asmani. "Daar kan iedereen met een mening over Europa die ventileren, over bijvoorbeeld klimaat, immigratie, gezondheid. Er wordt iets met je mening gedaan. Er moet iets uitkomen", zegt de VVD'er. Hij roept Nederlanders op te reageren. "Ik wil dat het Nederlandse geluid wordt gehoord. Niet dat wij er een beetje sceptisch naar kijken."
Volgens Azmani is de Europese Unie écht beried om te luisteren. "Als het volk vindt dat we het over een ander onderwerp gaan hebben, moeten we dat doen", zegt hij. "Wij zitten in Brussel als volksvertegenwoordigers."
'Ver-van-mijn-bed-show'
Voor tv-columnist Angela de Jong blijft de Europese Unie "een ver-van-mijn-bed-show". "Als er in Den Haag iets wordt besloten, heeft dat direct invloed op je leven. Als er in de gemeenteraad iets wordt besloten, heeft dat ook gelijk invloed op de stoeptegels in de buurt. Bij Europa is dat veel minder zichtbaar."
In Europa gaat het over grote thema's zoals klimaat, landbouw en immigratie, zegt Azmani. Maar toch voelt Europa volgens hem minder urgent. "Dat betekent dat politici de taak hebben om dat uit te leggen. Bijvoorbeeld als het gaat om energielabels van je huis, dat die dan eigenlijk van Europa komen."
"Maar ik wil graag horen van mensen wat hun ideeën zijn en waar ze tegenaan lopen. Dat mist nu gewoon. Ik vind dat een slechte zaak", besluit hij.
LEES OOK: Europese Unie wil digitale portemonnee in de vorm van een app