Ontmoeting Biden-Poetin in ‘diepe kelder van de internationale betrekkingen’
Joe Biden en Vladimir Poetin ontmoeten elkaar vandaag in het Zwitserse Genève. Voor Biden wordt het zijn eerste ontmoeting als Amerikaanse president met Poetin. En dat in een periode dat de betrekkingen tussen de twee landen zijn bekoeld.
De situatie van de Russische oppositie in aanloop naar de verkiezingen, het stoken aan de grens met Oekraïne, de behandeling van oppositieleider Navalny en de steun aan de Belarussische president Loekasjenko. Allemaal punten die stuk voor stuk op kritiek kunnen rekenen van Biden. En alsof dat nog niet genoeg is, is er ook nog de Russische inmenging in democratische processen en hacks bij Amerikaanse instellingen en bedrijven.
Koude vrede
Het zorgt voor een beladen top in Genève, de plek waar Sovjetleider Michael Gorbatsjov en Amerikaans president Ronald Reagan elkaar ten tijde van de Koude Oorlog ontmoetten, zegt Amerikakenner Willem Post in Goedemorgen Nederland. Maar daar houdt de vergelijking ook wel op, zegt Post die spreekt van een 'koude vrede'. "Je kunt eigenlijk zeggen dat we nu in de hele diepe kelder zitten van de internationale betrekkingen."
Dat Biden toch besluit om Poetin uit te nodigen, is mede bedoeld om samenwerking te zoeken, zegt directeur politieke zaken van het HCSS, Han ten Broeke. Het herstellen van de door Trump opgeblazen Iran-deal, het tegengaan van klimaatverandering en de verdeling van vaccinaties over de wereld: het zijn zaken waar beide landen belang bij hebben en met elkaar tot een vergelijk moeten komen. Niet makkelijk, maar in een wereld die zo aan elkaar hangt, moet je soms ook zaken doen met landen die je minder liggen, aldus Ten Broeke.
Waarschuwing
Tegelijkertijd wil de Amerikaanse president zijn Russische tegenhanger waarschuwen. De veelvuldige hacks die vanuit Rusland worden gedaan, brengen veel schade aan de Verenigde Staten. Trump stelde daar weinig tegenover, zegt Ten Broeke. De extravagante oud-president zocht een soort vriendschap met Poetin. "Dat doet Biden niet."
In plaats daarvan schetst de Amerikaanse president de top als democratie tegenover autocratie, waar Poetin een vertegenwoordiger van is. Met een belangrijke disclaimer. "De enige autocratie waar de Amerikanen het echt op gemunt hebben, is China."
LEES OOK: Wat kunnen we verwachten van de NAVO-top? ‘Joe Biden laat niet over zich heen lopen’