main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 14 juni 2021 — 09:06

Hoe moet het verder met het CDA na vertrek Omtzigt?

Pieter Omtzigt heeft zijn CDA-lidmaatschap opgezegd en gaat verder als zelfstandig Kamerlid. “Het was al buitengewoon moeilijk voor hem”, zegt politiek journalist van Elsevier Weekblad, Eric Vrijsen, in Goedemorgen Nederland. “Hij was een protestpoliticus in een middenpartij. Dat was onhoudbaar op een gegeven moment.” De belangrijkste vraag is nu hoe het verder moet met de christendemocraten.

Omtzigt zit nog altijd thuis om te herstellen van een burn-out. “Het is natuurlijk verschrikkelijk sneu wat er met hem gebeurt”, zegt Vrijsen. “Hoe je ook over hem denkt, zijn gezondheid moet nu voorrang krijgen. Zoals ik hem ken, zal hij zijn uiterste best doen om de 340.000 mensen die een voorkeurstem op hem hebben uitgebracht niet teleur te stellen. Hij voelt het als zijn plicht om hoe dan ook door te gaan.”

Omtzigt is met ziekteverlof tot in ieder geval september. “Als hij terugkomt in de Kamer, zal hij in zijn eentje verder moeten. Dat is niet makkelijk. Het doet me denken aan Wilders, toen hij in 2004 uit de VVD werd gezet. Die begon ook in zijn eentje. Het is een weinig benijdenswaardige positie.”

Nieuwe partij

Vrijsen verwacht wel dat er CDA’ers zullen zijn die zich bij Omtzigt gaan aansluiten. Toch lijkt de vrouw van Omtzigt dat vooralsnog niet te doen. “Zijn echtgenote, die CDA-fractieleider is in Enschede, heeft meteen bekendgemaakt bij het CDA te blijven. Als je een nieuwe partij wil grondvesten, dan moet je wel dit moment gebruiken. Dan is het logisch dat je eigen vrouw meegaat naar je nieuwe partij. Dat gebeurt dus niet.”

Omtzigt heeft een sterk regionale achterban in Twente, zegt Vrijsen. Ook die lijkt vooralsnog het CDA niet te verlaten. “Die kieken wat ’t wordt, zoals het gezegde daar is. Ze wachten nog even af.”

LEES OOK: Hamer zet tegenpolen bij elkaar aan tafel, maar zonder succes

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Hoe moet het verder met de formatie?

Een apolitieke verkenner, daar was Geert Wilders naar op zoek nadat Gom van Strien het veld moest ruimen vanwege een integriteitskwestie. Nu wordt het Ronald Plasterk, oud-PvdA’er en minister geweest op twee departementen. Volgens hem hoeft een formatie niet lang te duren. Hoe moet het nu verder met de formatie?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met aanstaand hoofdredacteur van EW Magazine – voorheen Elsevier – Hella Hueck, parlementair journalist van het AD en PVV-watcher Niels Klaassen en lobbyist, CDA-lid, jurist staatsrecht/internationaal recht, kortom duizendpoot Marcelo Mooren.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

Het Misdaadbureau: ‘Ze zochten naar lichaamsdelen van mijn zus in het ijskoude water’

Welke geheimen blijven verborgen onder het wateroppervlakte? Het Landelijk Team Onderwaterzoekingen van de politie speurt het water af naar weggegooide moordwapens, telefoons waar mogelijk cruciale informatie op staat en naar mensen die gemist worden door hun geliefden.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met coördinator van het Landelijk Team Onderwaterzoekingen Jaap Nijgh en hondengeleider Lisenka Nicolai die haar speurhond Guusje meeneemt naar de studio. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en gaat mee op pad met het team.

Luister nu naar de podcast!

Gearresteerde Ajax-fans riskeren forse straffen in Marseille: zes maanden cel en 30.000 euro boete

De Franse politie heeft elf supporters van Ajax aangehouden omdat ze ondanks een verbod toch naar Marseille zijn gekomen. Dat heeft een woordvoerder van de…

Lees meer

Halsema: ‘Gaan jullie hem doodmaken?’-uitspraak van comedian over Wilders door OM onderzocht

Het Openbaar Ministerie gaat na in hoeverre een grap van de Amerikaanse comedian Zack Fox over Geert Wilders strafbaar is. Dat zei de Amsterdamse burgemeester…

Lees meer

OESO: aanpak krapte arbeidsmarkt grootste prioriteit Nederland

Het aanpakken van de krapte op de arbeidsmarkt moet een van de grootste prioriteiten zijn van het nog te vormen nieuwe kabinet, schrijft de Organisatie…

Lees meer

COA hoopt dat nog meer werkobstakels verdwijnen voor asielzoekers

Dat er geen maximum van 24 weken meer verbonden zit aan de tijd dat asielzoekers in een jaar mogen werken, is volgens het Centraal Orgaan…

Lees meer

Prijsplafond verdwijnt, funest voor half miljoen huishoudens: ‘Stap nu over op vast contract’

Het prijsplafond voor gas en elektriciteit verdwijnt per 1 januari 2024. “Ruim een half miljoen Nederlanders hebben tarieven die boven het prijsplafond zitten. Deze mensen…

Lees meer

Hoogleraar parlementaire geschiedenis Carla van Baalen: ‘Ik zie veel voordelen voor terugkeer koning in verkenningsfase’

Er valt veel te zeggen voor het terugbrengen van de koning in de verkenningsfase van de formatie. Dat zegt hoogleraar parlementaire geschiedenis Carla van Baalen…

Lees meer

Geert Wilders noemt minderheidskabinet nu ook een optie

PVV-leider Geert Wilders wil de partijen VVD, NSC en BBB “op wat voor manier dan ook” om tafel krijgen om over een regeringscoalitie te spreken….

Lees meer