Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Door corona blijven jongeren langer doorstuderen

Floortje van Gameren

Het aantal jongeren dat na hun studie de arbeidsmarkt opkwam, lag in het schooljaar 2019-2020 in één klap zo’n 10 procent lager. De kloof tussen middelbaar en hoger opleiden verdiepte zich. Dat schrijft Trouw. De hoofdreden? Corona.

Na de zomer van 2019 kwamen er zo’n 242.000 jongeren na hun schoolcarrière op de arbeidsmarkt terecht. Vorig jaar waren dat er 221.000: zo’n 21.000 minder dus, en zelfs 23.000 minder dan verwacht. Bij die 221.000 jongeren hoort iedereen die in het voorbije jaar van school is gegaan én een baan is gaan zoeken. Het getal zegt dus niets over hoeveel jongeren er daadwerkelijk een baan vinden. En ook niet over hoeveel studenten een opleiding afronden: ook jongeren die zonder diploma de arbeidsmarkt op gaan tellen hier mee. Daarmee geven de 23.000 niet-uitgestroomde jongeren in feite een soort verborgen werkloosheid aan.

Kloof in opleidingsniveau

Overigens is nu al een wezenlijk verschil zichtbaar tussen mbo’ers en hbo- en universiteitsstudenten. Waar bij hoger opgeleiden de kans op een baan voor studenten die wél uitstroomden licht toenam, slonken de kansen voor middelbaar opgeleiden juist.

LEES OOK: Flinke stijging voedselprijzen wereldwijd


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau