Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Het verhuren van een huis loont meer dan een baan: ‘Erg interessant om te investeren in vastgoed’

Redactie

Een huis verhuren loont meer dan een baan. Dat maakt het voor millennials ontzettend lastig om een woning te bemachtigen, want zij hebben daarbij vaak een steuntje in de rug nodig van familie. Iets wat er lang niet voor iedereen in zit, maar voor Frank Jansen wel. Hij koopt huizen om te verhuren, zegt hij in Stand van Nederland: Generatie Next. Daarbij helpt hij zijn kinderen, maar stelt hij ook zijn eigen pensioen veilig.

"Het is op dit moment heel erg interessant om in woningvastgoed te investeren", legt hij uit in het economisch onderzoeksprogramma van WNL. Onlangs kocht hij nog een appartement in Ede voor zijn zoon. Later kunnen zijn jongere kinderen naar deze woning doorstromen.

'Je betaalt nauwelijks belasting, en de huur is onbelast'

"Bij een appartement als dit geldt eigenlijk maar de helft van de WOZ-waarde voor de vermogensrendementsheffing", legt hij uit. "Dus je betaalt nauwelijks belasting, en de huur is onbelast. De WOZ-waarde is bijvoorbeeld 150.000 euro. Voor de belasting is die dan 75.000 euro, en daar betaal je die vermogensrendementsheffing over. Dat is netto ongeveer 1,2 procent." Wel benadrukt Jansen dat eventuele investeringen in het pand, zoals een nieuwe badkamer of keuken, niet aftrekbaar zijn.

Waar de een zijn geld stopt in aandelen, kiest Jansen voor vastgoed. "Dat is zekerder", vindt hij. "Vastgoed blijft altijd staan, daar gaan we even vanuit, en een bedrijf kan failliet gaan." Daarnaast krijg je rendement terwijl je het huis bezit. "En je kan het, als de nood aan de man komt, ook altijd nog een keer verkopen."

Huur

Zijn zoon gaat hem huur betalen, en krijgt ook huurtoeslag. "Hij verdient weinig, dus hij valt sowieso in de maximale huursubsidie. Hij valt dan in de sociale sector." Jansen voelt zich niet schuldig over het opkopen van huizen. "Ik probeer als iedere goede vader voor zijn kinderen te zorgen", zegt hij. "En natuurlijk ook voor mijn eigen pensioenvoorziening."

Millennials kunnen nauwelijks een huis kopen, hoe komt dat? In Stand van Nederland: Generatie Next onderzoekt Raquel Schilder de oververhitte huizenmarkt. Wat moet er gebeuren om ervoor te zorgen dat de nieuwe generatie straks een eigen huis kan aanschaffen? Je ziet het aankomende donderdag om 22.10 uur op NPO 2. Oude afleveringen kijk je hier terug.


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau