main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
10 juni 2021 — 15:20

GGD’ers dagelijks bedreigd door mensen die stempel willen in gele boekje

GGD-medewerkers worden tientallen keren per dag verbaal en fysiek bedreigd door mensen die snel een stempel in hun gele boekje willen als bewijs van hun coronavaccinatie. Dat bevestigt woordvoerder Suzan Demirhan aan De Telegraaf. Dat terwijl zo’n stempel niet geldt als officieel vaccinatiebewijs. “Op sommige locaties loopt het echt de spuigaten uit. Dit kunnen we er echt niet bij hebben.”

De GGD doet na ieder ernstig geval direct aangifte. Niet alleen de prikkers en ‘stempelers’ worden lastiggevallen, ook callcentermedewerkers krijgen regelmatig bedreigingen te verduren. “Dan willen mensen bijvoorbeeld, terwijl ze in het ziekenhuis of bij de huisarts gevaccineerd zijn, toch bij de GGD de stempel ontvangen. Maar zo werkt het niet, daarvoor moet je terug naar de instelling waar je geprikt bent”, vertelt Demirhan aan de krant.

Grote rijen

Er ontstaan regelmatig grote rijen omdat mensen die al veel eerder gevaccineerd zijn, met terugwerkende kracht hun stempel of sticker willen halen. Er zijn zelfs gevallen van vakantiegangers die met caravan of camper het terrein van de GGD op komt rijden, om direct door te kunnen op vakantie.

Demirhan heeft er geen woorden voor. “Talloze mensen werken zich hier dag en nacht in het zweet om anderen te beschermen en hen zo snel mogelijk van een vaccinatie te voorzien. Juist nu werken we naar onze prikpiek toe. En dan worden ze zo bejegend. Het is gewoon beschamend dat mensen hier in deze fase van de pandemie toe in staat zijn.”

Het gele boekje

Het gele boekje is het internationale inentingsbewijs van het ministerie van VWS waarin vaccinaties voor bijvoorbeeld gele koorts, dtp en hepatitis A en B in diverse talen staan geregistreerd. Het bestaat sinds 1983, en is erkend door de WHO.

Op Europees niveau wordt altijd druk gesleuteld aan het ’Digitaal Groen Certificaat’ (DGC), beter bekend als het coronapaspoort. Hoe snel we daar daadwerkelijk gebruik van kunnen maken is nog maar de vraag. Er zijn nog honderdduizenden vaccinaties niet geregistreerd in de systemen waaruit de reispas put.

LEES OOK: Enorme run op ‘gele boekjes’: ‘Het ging door het dak’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland: Generatie Next

Kernenergie kan een belangrijke rol gaan spelen in onze behoefte naar nieuwe, schonere energie in verband met het klimaatprobleem. Jarenlang was deze vorm van energieopwekking uit den boze, maar de nieuwe generatie staat er, anders dan hun ouders, open voor. Sterker nog: steeds meer millennials omarmen kernenergie.

Is het bouwen van nieuwe centrales haalbaar? De kosten lopen in de tientallen miljarden. Raquel Schilder zoekt het uit.

Donderdag 22.10
Vanaf volgende maand mogen alleen gevaccineerden de VS binnenreizen

De reisrestricties om de VS binnen te komen worden vanaf volgende maand weer strenger. Alleen mensen die volledig zijn gevaccineerd tegen corona mogen in het…

Lees meer

Het blijft rommelen in Groningen, NAM betaalt maar deel versterkingsoperatie

De situatie in Groningen blijft irritatie opwekken bij alle betrokken partijen. De NAM blijkt nu maar een deel van de kosten van de versterkingsoperatie op…

Lees meer

Landelijke ophokplicht pluimvee door vogelgriep

Vanaf dinsdagmiddag geldt in heel Nederland een ophokplicht voor alle bedrijven die pluimvee houden. Dat komt door een uitbraak van vogelgriep in Zeewolde. De aangetroffen…

Lees meer

RIVM: aantal positieve tests, opnames en doden stijgt razendsnel

Het coronavirus grijpt sneller en sneller om zich heen. Het aantal positieve tests is afgelopen week met 50 procent gestegen. Het aantal ziekenhuisopnames nam met…

Lees meer

Hoogste aantal nieuwe covidopnames verpleegafdelingen sinds mei

Op de verpleegafdelingen van Nederlandse ziekenhuizen zijn afgelopen etmaal 122 nieuwe coronapatiënten opgenomen, zo staat in de recentste cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding…

Lees meer