main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
WNL Op Zaterdag - 5 juni 2021 — 16:24

Enorme run op ‘gele boekjes’: ‘Het ging door het dak’

Er is een enorme run op het zogenoemde ‘gele boekje’ waarin je gehaalde vaccinaties kunt bijhouden. “Donderdag verkochten we er 50.000, en vrijdag tikten we de 20.000 aan. Ik weet niet wat er vandaag alweer in de run staat. Het is enorm”, vertelt Willeke de Groot, directeur Overheid van uitgever SDU.

“Normaliter verkopen we er sinds januari, aan particulieren, tussen de 1000 en 2000 per dag. Die 50.000 ging natuurlijk door het plafond”, vertelt De Groot, die zegt dat vooral mensen tussen de 50 en 80 jaar de boekjes nu bestellen. “Mensen die van oudsher heel goed gedocumenteerd op reis wil gaan, en hun verzekeringspapieren in een plastic mapje willen doen, maar het ook heel prettig vinden om naast het paspoort in het laadje ook het gele boekje te hebben liggen.”

Alle priklocaties geven stempel

De GGD-koepelorganisatie maakte donderdag bekend dat als je erom vraagt vanaf maandag bij álle priklocaties de coronavaccinatie in het gele boekje wordt genoteerd. Tot nu toe was niet elke GGD daartoe bereid.

Ook als je al bent geprikt kun je op vertoon van je vaccinatieregistratie alsnog een stempel in het gele boekje krijgen. De GGD maakt nog bekend of dat mogelijk alleen op vaste tijden en op een centrale plek gaat gebeuren.

Mensen die gevaccineerd zijn tegen covid-19 kregen al wel altijd een registratiebewijs op papier mee. De GGD raadt aan deze bij het gele boekje te houden.

Internationaal inentingsbewijs

Het gele boekje is het internationale inentingsbewijs van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport waarin vaccinaties voor bijvoorbeeld gele koorts, dtp en hepatitis A en B in diverse talen staan geregistreerd. Het bestaat sinds 1983 en is erkend door de WHO.  Het wordt veel gebruikt door reisfanaten.

LEES OOK: ‘Communicatiechaos’ als het gaat om reizen binnen Europa: ‘Mensen weten niet waar ze aan toe zijn’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Deze week in WNL In de Kantine: volop aandacht voor Oekraïne en het Maritiem Museum Rotterdam

In WNL In de Kantine volop aandacht voor de oorlog in Oekraïne, die twee jaar bezig is. Fidan Ekiz en Wieger Hemmer ontvangen zaterdag de volgende gasten aan de stamtafel: 

  • De zus van de Oekraïense Kataryna Azarian vecht aan het front in Oekraïne;
  • VVD-fractievoorzitter Europees Parlement Malik Azmani vertelt over de steun aan Oekraïne;
  • Politiek fotograaf Martijn Beekman liep jarenlang rond op het Binnenhof;
  • Dit jaar bestaat het Maritiem Museum Rotterdam 150 jaar. Marja Tiemens-Idzinga schreef geschiedenis als eerste vrouwelijke student aan de Hogere Zeevaartschool.
  • Chef politiek van NRC Pim van den Doolen praat ons bij over de formatie
Luister zaterdag vanaf 17.00 uur

Stand van Nederland: Generatie Next

Doe je als single boodschappen, dan ben je sowieso tien procent duurder uit. En dan ben je er nog niet. Hoe houd je je als single financieel staande in deze maatschappij? Nejifi Ramirez zoekt het uit.

Zaterdag 22.00 uur
Staan jonge criminelen straks niet meer in Top600? ‘Naam is misleidend’

Het bekende Amsterdamse Top600-beleid – dat zich richt op de 600 meest criminele jongeren van de stad – is volgens D66 Amsterdam aan naamsverandering toe….

Lees meer

Informateur Putters: samenwerking vereist ‘gemeenschappelijke basis’

Welke partijen ook samen gaan regeren, zij zullen dat vanuit een “gemeenschappelijke basis” moeten gaan doen. Dat schrijft informateur Kim Putters in een brief aan…

Lees meer

EU-kopstukken beloven Oekraïne te steunen in derde oorlogsjaar

Oekraïne kan ook twee jaar na de Russische invasie rekenen op de “onwankelbare” steun van de Europese Unie, verzekeren de voorzitters van de belangrijkste Europese…

Lees meer

Dit weekend geen friet op tafel? Frietmaker Aviko kan door stakingen niet aan vraag voldoen

Aardappelverwerker Aviko kan dit weekend niet aan alle vraag naar verse friet voldoen, omdat medewerkers het werk in meerdere fabrieken hebben neergelegd. “De klanten die…

Lees meer

Meer dan 200 schadeclaims na storm Louis, zeggen verzekeraars

Meer dan tweehonderd mensen hebben een schadeclaim ingediend nadat storm Louis donderdag over Nederland raasde. Dat laten verzekeraars Interpolis, Univé en Nationale Nederlanden (NN) vrijdag…

Lees meer

Commandant der strijdkrachten: proberen nog in 2024 F-16’s naar Oekraïne te brengen

Nederland probeert nog in 2024 F-16’s direct te leveren aan Oekraïne. Dat zegt de Nederlandse Commandant der Strijdkrachten Onno Eichelsheim in het radioprogramma Sven op…

Lees meer