main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
WNL Op Zaterdag - 5 juni 2021 — 16:24

Enorme run op ‘gele boekjes’: ‘Het ging door het dak’

Er is een enorme run op het zogenoemde ‘gele boekje’ waarin je gehaalde vaccinaties kunt bijhouden. “Donderdag verkochten we er 50.000, en vrijdag tikten we de 20.000 aan. Ik weet niet wat er vandaag alweer in de run staat. Het is enorm”, vertelt Willeke de Groot, directeur Overheid van uitgever SDU.

“Normaliter verkopen we er sinds januari, aan particulieren, tussen de 1000 en 2000 per dag. Die 50.000 ging natuurlijk door het plafond”, vertelt De Groot, die zegt dat vooral mensen tussen de 50 en 80 jaar de boekjes nu bestellen. “Mensen die van oudsher heel goed gedocumenteerd op reis wil gaan, en hun verzekeringspapieren in een plastic mapje willen doen, maar het ook heel prettig vinden om naast het paspoort in het laadje ook het gele boekje te hebben liggen.”

Alle priklocaties geven stempel

De GGD-koepelorganisatie maakte donderdag bekend dat als je erom vraagt vanaf maandag bij álle priklocaties de coronavaccinatie in het gele boekje wordt genoteerd. Tot nu toe was niet elke GGD daartoe bereid.

Ook als je al bent geprikt kun je op vertoon van je vaccinatieregistratie alsnog een stempel in het gele boekje krijgen. De GGD maakt nog bekend of dat mogelijk alleen op vaste tijden en op een centrale plek gaat gebeuren.

Mensen die gevaccineerd zijn tegen covid-19 kregen al wel altijd een registratiebewijs op papier mee. De GGD raadt aan deze bij het gele boekje te houden.

Internationaal inentingsbewijs

Het gele boekje is het internationale inentingsbewijs van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport waarin vaccinaties voor bijvoorbeeld gele koorts, dtp en hepatitis A en B in diverse talen staan geregistreerd. Het bestaat sinds 1983 en is erkend door de WHO.  Het wordt veel gebruikt door reisfanaten.

LEES OOK: ‘Communicatiechaos’ als het gaat om reizen binnen Europa: ‘Mensen weten niet waar ze aan toe zijn’

Door: Marinka Wagemans

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland: Generatie Next

Kernenergie kan een belangrijke rol gaan spelen in onze behoefte naar nieuwe, schonere energie in verband met het klimaatprobleem. Jarenlang was deze vorm van energieopwekking uit den boze, maar de nieuwe generatie staat er, anders dan hun ouders, open voor. Sterker nog: steeds meer millennials omarmen kernenergie.

Is het bouwen van nieuwe centrales haalbaar? De kosten lopen in de tientallen miljarden. Raquel Schilder zoekt het uit.

Donderdag 22.10
Vanaf volgende maand mogen alleen gevaccineerden de VS binnenreizen

De reisrestricties om de VS binnen te komen worden vanaf volgende maand weer strenger. Alleen mensen die volledig zijn gevaccineerd tegen corona mogen in het…

Lees meer

Het blijft rommelen in Groningen, NAM betaalt maar deel versterkingsoperatie

De situatie in Groningen blijft irritatie opwekken bij alle betrokken partijen. De NAM blijkt nu maar een deel van de kosten van de versterkingsoperatie op…

Lees meer

Landelijke ophokplicht pluimvee door vogelgriep

Vanaf dinsdagmiddag geldt in heel Nederland een ophokplicht voor alle bedrijven die pluimvee houden. Dat komt door een uitbraak van vogelgriep in Zeewolde. De aangetroffen…

Lees meer

RIVM: aantal positieve tests, opnames en doden stijgt razendsnel

Het coronavirus grijpt sneller en sneller om zich heen. Het aantal positieve tests is afgelopen week met 50 procent gestegen. Het aantal ziekenhuisopnames nam met…

Lees meer

Hoogste aantal nieuwe covidopnames verpleegafdelingen sinds mei

Op de verpleegafdelingen van Nederlandse ziekenhuizen zijn afgelopen etmaal 122 nieuwe coronapatiënten opgenomen, zo staat in de recentste cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding…

Lees meer