Enorme run op ‘gele boekjes’: ‘Het ging door het dak’
Er is een enorme run op het zogenoemde ‘gele boekje’ waarin je gehaalde vaccinaties kunt bijhouden. “Donderdag verkochten we er 50.000, en vrijdag tikten we de 20.000 aan. Ik weet niet wat er vandaag alweer in de run staat. Het is enorm”, vertelt Willeke de Groot, directeur Overheid van uitgever SDU.
“Normaliter verkopen we er sinds januari, aan particulieren, tussen de 1000 en 2000 per dag. Die 50.000 ging natuurlijk door het plafond”, vertelt De Groot, die zegt dat vooral mensen tussen de 50 en 80 jaar de boekjes nu bestellen. “Mensen die van oudsher heel goed gedocumenteerd op reis wil gaan, en hun verzekeringspapieren in een plastic mapje willen doen, maar het ook heel prettig vinden om naast het paspoort in het laadje ook het gele boekje te hebben liggen.”
Alle priklocaties geven stempel
De GGD-koepelorganisatie maakte donderdag bekend dat als je erom vraagt vanaf maandag bij álle priklocaties de coronavaccinatie in het gele boekje wordt genoteerd. Tot nu toe was niet elke GGD daartoe bereid.
Ook als je al bent geprikt kun je op vertoon van je vaccinatieregistratie alsnog een stempel in het gele boekje krijgen. De GGD maakt nog bekend of dat mogelijk alleen op vaste tijden en op een centrale plek gaat gebeuren.
Mensen die gevaccineerd zijn tegen covid-19 kregen al wel altijd een registratiebewijs op papier mee. De GGD raadt aan deze bij het gele boekje te houden.
Internationaal inentingsbewijs
Het gele boekje is het internationale inentingsbewijs van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport waarin vaccinaties voor bijvoorbeeld gele koorts, dtp en hepatitis A en B in diverse talen staan geregistreerd. Het bestaat sinds 1983 en is erkend door de WHO. Het wordt veel gebruikt door reisfanaten.
Door: Redactie
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Redding na de Ramp: de aardbeving in Haïti
Widlem maakte als peuter de aardbeving in Haïti mee. Na de ramp, leefde hij met allerlei andere kinderen dagenlang op straat. Totdat een actie vanuit Nederland werd opgetuigd en een militair zich over hem ontfermde.
Welmoed Sijtsma gaat op zoek naar Widlems redder in nood. Weet zij hem te vinden?
Podcast: Welke portefeuille krijgt Eurocommissaris Hoekstra?
De zondag begint met Rick Nieman. Met een nieuw seizoen van WNL Op Zondag. Met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten.
- Eurocommissaris Wopke Hoekstra over wat Europa de komende jaren nodig heeft op het gebied van economie, klimaat en geopolitiek;
- Staatssecretaris van Defensie Gijs Tuinman over de nieuwe Defensienota;
- Schrijver Jessica Durlacher bezocht Israël tien maanden na 7 oktober en doet verslag;
- Journalist Carol Rock en oud Amerika-correspondent Jan-Kees Emmer blikken vooruit op het debat tussen presidentskandidaten Donald Trump en Kamala Harris.
Beluister de podcast hier!
PVV, VVD en NSC houden vast aan hun plan om een minimumleeftijd van 14 jaar en een helmplicht voor alleen fatbikes in te voeren. De…
Lees meerOnderzoekers van de Rabobank verwachten dat koophuizen nog harder in prijs zullen stijgen dan ze eerder dachten. Er staan relatief weinig woningen te koop en…
Lees meerBedrijven hebben in het tweede kwartaal van dit jaar wereldwijd opnieuw voor een recordbedrag aan dividend uitgekeerd. In het eerste kwartaal deelden ondernemingen ook al…
Lees meerIn het nieuwe tv-programma Van Roosmalen op Reportage trekt journalist en columnist Marcel van Roosmalen het land door om verslag te doen in geheel eigen…
Lees meerStaatssecretaris Justitie en Veiligheid Ingrid Coenradie roemt de positieve sfeer binnen het kabinet. “We hebben humor met elkaar gemeen”, zegt zij in het radioprogramma Sven…
Lees meerTerwijl Donald Trump in juni vraagtekens plaatste bij het mentale welzijn van zijn rivaal Joe Biden, moet de Republikein vannacht plots zelf bewijzen dat hij…
Lees meerDe bewindspersonen van kabinet Schoof I zijn nog niet zo lang bezig, maar SP-leider Jimmy Dijk plaatst nu al zijn vraagtekens. Met name bij minister…
Lees meerEr komen verscherpte grenscontroles in Duitsland om illegale migratie tegen te gaan. “De grens met negen buurlanden gaat opeens dicht”, zegt Duitslandcorrespondent van EW Guy…
Lees meerHet Nederlands elftal staat vanavond om 20.45 uur in de Nations League tegenover aartsrivaal Duitsland. Althans, dat was vroeger zo. “De rivaliteit is er eigenlijk…
Lees meerSP-leider Jimmy Dijk steunt de stakingen in het openbaar vervoer. Hij hekelt NSC en PVV, die volgens hem hun verkiezingsbeloften niet nakomen. “Deze mensen is…
Lees meerEen veelgehoorde klacht van tegenstanders van zzp’ers, is dat zij zorgen voor een sneeuwbaleffect van de tekorten in essentiële sectoren zoals in de zorg. “Onterecht”,…
Lees meerAgenten krijgen het bij escalerend voetbalgeweld vaak zwaar voor de kiezen. Een agent die vorig jaar tussen de rellen stond na een voetbalwedstrijd in Breda,…
Lees meerZolang het zzp-schap bestaat, zorgt het voor discussie. Want waar de ene beleidsmaker bang is voor ‘schijnzelfstandigheid’, ziet de ander alleen maar kansen. Bij Knab,…
Lees meerOnder zzp’ers en hun opdrachtgevers heerst al enige tijd onrust over een wet die per 1 januari 2025 beter gehandhaafd gaat worden door de Belastingdienst….
Lees meerDe wolf die de afgelopen tijd op landgoed Den Treek bij Leusden geregeld voor onrust zorgde, wordt voorlopig nog niet gevangen. Dat beloofde de provincie…
Lees meer