main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 10 juni 2021 — 11:08

Gemeenten en provincies hebben miljarden nodig van het Rijk voor woningbouw

Zonder hulp van het Rijk zullen 345.000 geplande huizen niet gebouwd worden, zo schrijft het Financieele Dagblad. Er is 13,7 miljard euro nodig voor de woningbouwplannen. Daarbij gaat het dan vooral om de bouw van betaalbare huizen in stedelijke gebieden.

Het is iets waar de politiek het over eens is: er moeten meer huizen bij, maar zonder bijdrage van het Rijk zullen veel provincies en gemeenten de afspraak over de bouw van die honderdduizenden woningen niet kunnen nakomen. De projecten zijn dan onrendabel.

Dat blijkt uit een woensdag gepubliceerd onderzoek naar de financiering van woningbouwplannen in opdracht van demissionair woonminister Kajsa Ollongren (D66). Als het Rijk de komende jaren niets doet, zal de bouw van 345.000 van de geplande 900.000 woningen in 2030 nooit van de grond komen.

Vraagtekens bij noodzaak van 900.000 nieuwe woningen

Over die geplande 900.000 woningen is überhaupt discussie. Deskundigen zetten vraagtekens bij de noodzaak van zoveel nieuwe huizen. Hebben we die daadwerkelijk nodig, of is de crisis op de woningmarkt vooral veroorzaakt door economische redenen? Zo is de hypotheekrente ontzettend laag, waardoor mensen meer kunnen lenen en beleggers met hun geld naar vastgoed vluchten. Dat wakkert de vraag naar huizen aan. Als daar iets aan zou veranderen willen minder mensen een huis, waardoor we minder hoeven te bouwen.

Volgens PvdA-Kamerlid Habtamu de Hoop moet er wel degelijk veel meer gebouwd worden, maar moet ook de belasting voor beleggers omhoog. “Er moet bijna een miljoen woningen gebouwd worden in de komende tien jaar, maar het is natuurlijk ook zo dat beleggen in huizen natuurlijk ontzettend aantrekkelijk is”, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

De Hoop vindt ook dat het Rijk financieel moet bijspringen bij de gemeenten en provincies. “Het Rijk moet veel meer regie nemen om juist meer betaalbare woningen te bouwen, dus het zou heel goed zijn als een volgend kabinet echt de regie neemt en dat er weer een minister van Wonen komt zodat er echt doorgepakt wordt op de woningmarkt.”

Millennial Raquel Schilder duikt in de nieuwste aflevering van Stand van Nederland: Generatie Next in het belastingsysteem van Nederland. Ze merkt dat het in het nadeel werkt van de meeste van haar generatiegenoten.

Zo hebben ouderen gemiddeld het meeste vermogen, en betalen relatief het minste belasting. Alleen de groep millennials die erft of schenkingen ontvangt profiteert daarvan. Dat levert problemen op voor de huizenmarkt maar ook voor de gehele economie.

Kijk vanavond om 22.10 naar Stand van Nederland: Generatie Next, of kijk oude afleveringen hier terug op NPO Start.

LEES OOK: Huizenprijzen blijven records breken: hoogste stijging in 20 jaar

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Zorgden paragnosten ooit voor een doorbraak in een onopgeloste zaak?

Bij een raadselachtige moord of vermissing duiken ze vroeg of laat op: paragnosten die zeggen dat ze informatie hebben doorgekregen waarmee ze de zaak kunnen oplossen. Heeft een tip van een paragnost ooit iets opgeleverd? Of leidt het vooral tot valse hoop bij wanhopige families? En hoe gaan politie en andere organisaties ermee om?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met criminoloog Jasper van der Kemp van VU Amsterdam en Hennie van Selst van Stichting Signi Zoekhonden. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel sprak met paragnosten en families die zoeken naar antwoorden.

Vrijdag tussen 19.00 en 20.00 uur

De magie van de kunstwereld

De kunstwereld is soms een ‘ver-van-je-bed-show’, omdat wij niet altijd weten waar wij naar kijken. Want wat is nou kunst en wanneer is het veel geld waard? En hoe kan je je als kunstenaar onderscheiden om een goed bestaan op te bouwen?

Presentator Tanja Kok gaat voor Stand van Nederland: Generatie Next op onderzoek uit.

Zaterdag 22.00 uur
Hoe overleef je als kunstenaar in de harde kunstwereld? ‘Maak gebruik van social media’

Kunst is een booming business, maar hoe breng je als jonge kunstenaar je werk aan de man? De één zweert bij social media, waar de…

Lees meer

Transavia schrapt meerdere vluchten om problemen met vliegtuigen

Transavia zag zich donderdag genoodzaakt om meerdere vluchten te schrappen om problemen met zijn vloot. Volgens de maatschappij konden zes vliegtuigen om uiteenlopende redenen niet…

Lees meer

KLM hervat vrijdag vluchten naar Tel Aviv

KLM vliegt vanaf vrijdag weer dagelijks naar de Israëlische stad Tel Aviv. De luchtvaartmaatschappij staakte die vluchten onlangs omdat Iran tientallen drones afvuurde op Israël….

Lees meer

VS spreken veto uit over volwaardig VN-lidmaatschap Palestina

De VS spreken later donderdag in de Veiligheidsraad van de VN hun veto uit over het Palestijnse verzoek als volwaardig lid van de VN te…

Lees meer

Lelystad blokkeert koningsdagfeest om veiligheid bezoekers

Een feest dat op Koningsdag en in de nacht ervoor gehouden zou worden in het centrum van Lelystad mag niet doorgaan. De gemeente geeft geen…

Lees meer

Mark Rutte: Nederland wil soevereiniteit opgeven voor EU-interne markt

Nederland is zonder meer bereid soevereiniteit op te geven aan de Europese Unie als het gaat om de Europese interne markt, heeft demissionair premier Mark…

Lees meer

Parkeren op vliegveld deze zomer weer fors duurder

Reizigers moeten dit jaar opnieuw rekening houden met gestegen parkeerprijzen op luchthavens. Dat meldt de website Vliegveldinfo.nl, die de parkeertarieven heeft vergeleken van zestien vliegvelden…

Lees meer

Werken tot en met je 67e? Steeds meer 60-plussers raken voor de eindstreep arbeidsongeschikt

Met de eindstreep steeds verder uit zicht raken meer 60-plussers arbeidsongeschikt. Eind 2023 hadden maar liefst 61.761 Nederlanders boven de zestig een WIA-uitkering, veertien procent…

Lees meer