main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 9 juni 2021 — 10:50

Van der Plas (BBB) over nieuwe biomassacentrale: ‘We laten ons gek maken door klimaatverhaal’

Fractievoorzitter van de BoerBurgerBeweging (BBB) Caroline van der Plas is tegen de komst van de nieuwe biomassacentrale van Vattenfall in Diemen. Maandag oordeelde de rechter dat de provincie Noord-Holland terecht vergunningen heeft afgegeven aan het Zweedse energiebedrijf voor de bouw van de biomassacentrale. Milieuorganisaties gaan tegen de uitspraak in beroep. “Op dit punt kunnen we elkaar zeker vinden”, zegt Van der Plas in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Vattenfall stelde de plannen voor de aanleg van de grootste biomassacentrale in ons land vorig jaar voorlopig uit, nadat er door de lokale politiek en omwonenden verzet was aangetekend. Volgens verschillende partijen waren de vergunningen ten onrechte verstrekt en er werd gefreesd voor en hogere uitstoot van schadelijke stoffen, waaronder stikstof. Volgens de rechtbank voldoen de biomassaplannen van Vattenfall aan de eisen.

Van der Plas vindt dat we ons “helemaal gek hebben laten maken met dat hele klimaatverhaal”. “Greta Thunberg was niet van de televisie af te slaan, de wereld zou vergaan en onze kinderen zouden niks meer kunnen. Iedereen ging in een soort hysterie van alles verzinnen.” Volgens haar werd daaruit het idee geboren dat biomassa het duurzame alternatief is voor fossiele brandstoffen. “Daar eten we nu de wrange vruchten van.”

‘Gezond verstand ontbreekt’

Ook wijst ze naar de bouw van “mega zonneparken op landbouwgrond en in weilanden”. Van der Plas: “In Den Haag en in Europa moeten we leren dat als we beleid maken, we heel goed de gevolgen daarvan in kaart brengen. Wat gaat dit betekenen voor burgers en milieu? Op basis van feiten moeten we een beslissing nemen, en niet in emotie.”

Van der Plas mist het “gezond verstand” in politiek Den Haag. “Op Schiermonnikoog is bijvoorbeeld ophef omdat daar vanwege de windmolens op zee een enorme stroomkabel door het natuurgebied moeten worden getrokken. Het lijkt mij dat je dat van te voren wel weet. Een windmolen draait niet alleen op wind. Je hebt daar energie voor nodig. Nu wordt er weer een debat aangevraagd over hoe we dat moeten doen. Dan denk ik: denk daar van tevoren over na.”

Ook milieuclubs tegen biomassa

Biomassa werd lange tijd gezien als hét duurzame alternatief voor fossiele brandstoffen, maar ligt steeds vaker onder vuur. Milieuclubs als het Comité Schone Lucht NL en Forest Defenders Alliance protesteerden eind vorige maand tijdens de EU-top in Brussel tegen het in hun ogen vernietigen van bossen. Het verbranden van biomassa voor energiewinning staat volgens de milieuclubs gelijk aan het systematisch vernietigen van natuurlijke en oeroude bossen op mondiaal niveau.

“We moeten overigens niet vergeten: het zijn ook de natuur- en milieuorganisaties die ons al jaren richting die groene energie duwen”, zegt Van der Plas. “Daar kunnen we lang of kort over praten, maar ze zijn er nu ook achter gekomen dat dit waarschijnlijk niet de beste oplossing is. In die zin kunnen wij daar zeker samen in optrekken.”

‘Frame dat boeren niets willen doen’

De bouw van de biomassacentrale in Diemen valt bij verschillende instanties verkeerd, maar zeker ook bij de lokale boeren. Zij voelen zich in het hemd gezet. Zo ook melkveehouder Frans-Jan ter Beek. “Het is te zot voor woorden dat wij 63 procent stikstofuitstoot hebben gereduceerd en dat we tot 2030 de stal moeten aanpassen om nog eens 30 procent te reduceren, terwijl er op loopafstand een nieuwe biomassacentrale wordt gebouwd”, zegt hij.

“Je kunt geen touw vastknopen aan het beleid. Alle sectoren en landbouwers moesten hard krimpen in stikstofuitstoot en ondertussen wordt er enorme uitstoter bijgebouwd”, doelt Ter Beek op de biomassacentrale.

Volgens Van der Plas bestaat er een frame “dat boeren niets willen doen”. ” Ze zetten hun hakken in het zand en willen niets. Dat is helemaal niet waar. Er is al 63 procent stikstof gereduceerd in de laatste dertig jaar. Boeren willen écht wel meebewegen”, beklemtoont ze. “Maar als ze dan zien dat er een biomassacentrale zo kan worden neergezet, snap ik wel dat je dat als onrecht voelt.”

“En het hele stikstofverhaal is gebaseerd op aannames en modellen”, gaat Van der Plas verder. Ze wil dat we “eens kijken naar wat de feitelijke stikstofuitstoot is”. “Wat is nou die depositie op natuurgebieden. Dat weten we eindelijk niet, omdat er vanuit die modellen wordt gewerkt waarvan vaak blijkt dat ze niet kloppen.”

‘Een boom is niet binnen één dag groot’

Rechtsgeleerde Afshin Ellian vindt net als Van der Plas dat er eerst goed moet worden gesproken over de gevolgen van maatregelen, voor ze worden ingevoerd. “Het gebruik van biomassa is echt belachelijk”, zegt hij in Goedemorgen Nederland . “Je gaat bomen kappen om het te realiseren, terwijl wetenschappers hebben aangetoond dat we juist meer bomen nodig hebben om CO2-uitstoot te kunnen opvangen.”

Van der Plas: “Maar dan zeggen ze: we planten ook bomen terug. Maar een boom is niet binnen een dag groot. Die doet daar ongeveer tien jaar over. Dus de CO2-opslag van bomen waar ze het over hebben, duurt jaren. En we halen bomen uit Amerika en Estland en dat moet allemaal vervoerd worden. Die uitstoot moet je er ook nog bijtellen.”

Van der Plas bereid samen te werken met milieuorganisaties

Van der Plas wil in de strijd tegen biomassa graag samenwerken met natuur- en milieuorganisaties, ondanks dat ze regelmatig lijnrecht tegenover elkaar staan. “We hebben aanstaande vrijdag een werkbezoek in de Biesbosch met de Groene 11. Dat zijn elf natuur- en milieuorganisaties. Wij staan open voor iedereen, maar dan gaan we ook nog over wat andere dingen praten in de tussentijd”, besluit ze met een knipoog.

LEES OOK: Vergunningen voor grootste biomassacentrale van het land terecht afgegeven

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland: Generatie Next

Millennial Raquel Schilder ontdekt dat het belastingsysteem in Nederland in het nadeel werkt van de meeste van haar generatiegenoten. Ouderen hebben gemiddeld het meeste vermogen en betalen relatief het minste belasting. Alleen de groep millennials die erft of schenkingen ontvangt profiteert daarvan. Dat levert problemen op voor de huizenmarkt maar ook voor de gehele economie. De aflevering is nu te bekijken op NPO Start.

Flinke stijging voedselprijzen wereldwijd

De prijzen voor voedsel op de wereldmarkt zijn hoger dan ze in de afgelopen tien jaar zijn geweest, meldde VN-voedselorganisatie FAO. De wereldmarktprijzen van onder…

Lees meer

Jongeren krijgen steeds vaker celstraf

Jongeren krijgen steeds vaker een celstraf opgelegd, zo blijkt zaterdag uit cijfers die de NOS heeft opgevraagd. Bijna 25 procent van de minderjarigen die door de rechter…

Lees meer

De Jonge: vanaf 21 juni kunnen mensen kiezen voor Janssen-vaccin

Alle 18-plussers kunnen zich vanaf 21 juni bij de GGD melden voor een afspraak met het Janssen-vaccin. Dat meldt demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid)…

Lees meer

RIVM: 1417 nieuwe coronagevallen, laagste aantal sinds 15 september

Slechts 1417 nieuwe coronagevallen zijn afgelopen dag aan het licht gekomen. Dat is het laagste aantal sinds 15 september. Het aantal positieve tests ligt ook…

Lees meer

Politie vindt 47 verwaarloosde honden in één woning

De dierenpolitie heeft gisteren 48 huisdieren in beslag genomen uit een woning in Utrecht. De dieren leefden daar in erbarmelijke leefomstandigheden, zo meldt de politie….

Lees meer

Vanaf 30 juni ‘volle’ evenementen mogelijk met test of vaccinatie

De festivalzomer kan voor een deel doorgaan: vanaf 30 juni zijn evenementen toegestaan zonder grote beperkingen op het aantal bezoekers en waar mensen ook geen…

Lees meer

Prinses Amalia ziet tijdens studietijd af van toelage van 1,5 miljoen euro per jaar

Prinses Amalia ziet tot het eind van haar studie af van haar toelage. Ze wordt in december achttien, wat betekent dat ze volgens de wet…

Lees meer

Proef met vaccineren op de markt in Rotterdam wordt uitgebreid, ook landelijke interesse

Het initiatief van een aantal Rotterdamse huisartsen om inwoners van achterstandswijken op de markt voorlichting te geven over corona en vaccinaties wordt uitgebreid. Mensen die…

Lees meer

Drone helpt bij het opsporen van reekalfjes zodat ze niet onder de grasmaaier komen

Afgelopen dinsdag werd er voor het eerst gebruik gemaakt van een drone bij het opsporen van reekalfjes in hoog gras. De dieren werden gezocht om…

Lees meer

CBS: Iets meer faillissementen in mei, maar aantal blijft historisch laag

Het aantal faillissementen kwam in mei iets hoger uit dan in april. Toch ging het vergeleken met eerdere jaren nog steeds om heel weinig bankroeten,…

Lees meer

Hoe creëren we een eerlijker speelveld op de woningmarkt, zodat ook millennials kunnen concurreren?

Al een paar jaar zeggen toonaangevende economen dat de verdeling van vermogen in de westerse wereld een probleem gaat worden voor de economie. Nu komt…

Lees meer

Belgen krijgen voorrang bij kaartverkoop Pukkelpop, Nederlanders moeten tot 30 juni wachten

Kaarten voor het Belgische festival Pukkelpop zijn de eerste paar weken alleen beschikbaar voor Belgen. De kaartverkoop begint woensdag. Nederlanders en andere buitenlandse festivalgangers kunnen…

Lees meer

EU: met volledige vaccinatie niet in quarantaine op vakantie

Nederlandse vakantiegangers en andere EU-burgers die volledig zijn gevaccineerd tegen covid-19 hoeven deze zomer niet in quarantaine of worden getest als ze naar een EU-land…

Lees meer

Mbo-scholieren gediscrimineerd in zoektocht naar stage in Utrecht

Mbo-studenten worden op grond van gender, migratieachtergrond en religie gediscrimineerd bij het vinden van een stageplek. Dat is vrijdag voor het eerst objectief vastgesteld in…

Lees meer