main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 9 juni 2021 — 10:50

Van der Plas (BBB) over nieuwe biomassacentrale: ‘We laten ons gek maken door klimaatverhaal’

Fractievoorzitter van de BoerBurgerBeweging (BBB) Caroline van der Plas is tegen de komst van de nieuwe biomassacentrale van Vattenfall in Diemen. Maandag oordeelde de rechter dat de provincie Noord-Holland terecht vergunningen heeft afgegeven aan het Zweedse energiebedrijf voor de bouw van de biomassacentrale. Milieuorganisaties gaan tegen de uitspraak in beroep. “Op dit punt kunnen we elkaar zeker vinden”, zegt Van der Plas in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Vattenfall stelde de plannen voor de aanleg van de grootste biomassacentrale in ons land vorig jaar voorlopig uit, nadat er door de lokale politiek en omwonenden verzet was aangetekend. Volgens verschillende partijen waren de vergunningen ten onrechte verstrekt en er werd gefreesd voor en hogere uitstoot van schadelijke stoffen, waaronder stikstof. Volgens de rechtbank voldoen de biomassaplannen van Vattenfall aan de eisen.

Van der Plas vindt dat we ons “helemaal gek hebben laten maken met dat hele klimaatverhaal”. “Greta Thunberg was niet van de televisie af te slaan, de wereld zou vergaan en onze kinderen zouden niks meer kunnen. Iedereen ging in een soort hysterie van alles verzinnen.” Volgens haar werd daaruit het idee geboren dat biomassa het duurzame alternatief is voor fossiele brandstoffen. “Daar eten we nu de wrange vruchten van.”

‘Gezond verstand ontbreekt’

Ook wijst ze naar de bouw van “mega zonneparken op landbouwgrond en in weilanden”. Van der Plas: “In Den Haag en in Europa moeten we leren dat als we beleid maken, we heel goed de gevolgen daarvan in kaart brengen. Wat gaat dit betekenen voor burgers en milieu? Op basis van feiten moeten we een beslissing nemen, en niet in emotie.”

Van der Plas mist het “gezond verstand” in politiek Den Haag. “Op Schiermonnikoog is bijvoorbeeld ophef omdat daar vanwege de windmolens op zee een enorme stroomkabel door het natuurgebied moeten worden getrokken. Het lijkt mij dat je dat van te voren wel weet. Een windmolen draait niet alleen op wind. Je hebt daar energie voor nodig. Nu wordt er weer een debat aangevraagd over hoe we dat moeten doen. Dan denk ik: denk daar van tevoren over na.”

Ook milieuclubs tegen biomassa

Biomassa werd lange tijd gezien als hét duurzame alternatief voor fossiele brandstoffen, maar ligt steeds vaker onder vuur. Milieuclubs als het Comité Schone Lucht NL en Forest Defenders Alliance protesteerden eind vorige maand tijdens de EU-top in Brussel tegen het in hun ogen vernietigen van bossen. Het verbranden van biomassa voor energiewinning staat volgens de milieuclubs gelijk aan het systematisch vernietigen van natuurlijke en oeroude bossen op mondiaal niveau.

“We moeten overigens niet vergeten: het zijn ook de natuur- en milieuorganisaties die ons al jaren richting die groene energie duwen”, zegt Van der Plas. “Daar kunnen we lang of kort over praten, maar ze zijn er nu ook achter gekomen dat dit waarschijnlijk niet de beste oplossing is. In die zin kunnen wij daar zeker samen in optrekken.”

‘Frame dat boeren niets willen doen’

De bouw van de biomassacentrale in Diemen valt bij verschillende instanties verkeerd, maar zeker ook bij de lokale boeren. Zij voelen zich in het hemd gezet. Zo ook melkveehouder Frans-Jan ter Beek. “Het is te zot voor woorden dat wij 63 procent stikstofuitstoot hebben gereduceerd en dat we tot 2030 de stal moeten aanpassen om nog eens 30 procent te reduceren, terwijl er op loopafstand een nieuwe biomassacentrale wordt gebouwd”, zegt hij.

“Je kunt geen touw vastknopen aan het beleid. Alle sectoren en landbouwers moesten hard krimpen in stikstofuitstoot en ondertussen wordt er enorme uitstoter bijgebouwd”, doelt Ter Beek op de biomassacentrale.

Volgens Van der Plas bestaat er een frame “dat boeren niets willen doen”. ” Ze zetten hun hakken in het zand en willen niets. Dat is helemaal niet waar. Er is al 63 procent stikstof gereduceerd in de laatste dertig jaar. Boeren willen écht wel meebewegen”, beklemtoont ze. “Maar als ze dan zien dat er een biomassacentrale zo kan worden neergezet, snap ik wel dat je dat als onrecht voelt.”

“En het hele stikstofverhaal is gebaseerd op aannames en modellen”, gaat Van der Plas verder. Ze wil dat we “eens kijken naar wat de feitelijke stikstofuitstoot is”. “Wat is nou die depositie op natuurgebieden. Dat weten we eindelijk niet, omdat er vanuit die modellen wordt gewerkt waarvan vaak blijkt dat ze niet kloppen.”

‘Een boom is niet binnen één dag groot’

Rechtsgeleerde Afshin Ellian vindt net als Van der Plas dat er eerst goed moet worden gesproken over de gevolgen van maatregelen, voor ze worden ingevoerd. “Het gebruik van biomassa is echt belachelijk”, zegt hij in Goedemorgen Nederland . “Je gaat bomen kappen om het te realiseren, terwijl wetenschappers hebben aangetoond dat we juist meer bomen nodig hebben om CO2-uitstoot te kunnen opvangen.”

Van der Plas: “Maar dan zeggen ze: we planten ook bomen terug. Maar een boom is niet binnen een dag groot. Die doet daar ongeveer tien jaar over. Dus de CO2-opslag van bomen waar ze het over hebben, duurt jaren. En we halen bomen uit Amerika en Estland en dat moet allemaal vervoerd worden. Die uitstoot moet je er ook nog bijtellen.”

Van der Plas bereid samen te werken met milieuorganisaties

Van der Plas wil in de strijd tegen biomassa graag samenwerken met natuur- en milieuorganisaties, ondanks dat ze regelmatig lijnrecht tegenover elkaar staan. “We hebben aanstaande vrijdag een werkbezoek in de Biesbosch met de Groene 11. Dat zijn elf natuur- en milieuorganisaties. Wij staan open voor iedereen, maar dan gaan we ook nog over wat andere dingen praten in de tussentijd”, besluit ze met een knipoog.

LEES OOK: Vergunningen voor grootste biomassacentrale van het land terecht afgegeven

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Het Onderzoeksbureau

Het Onderzoeksbureau is een podcast van Omroep WNL, waarin journalisten Sandra van den Heuvel en Bram Endedijk elke twee weken duiken in een wereld van misdaad of misstanden. Het halfjaaroverzicht van Het Onderzoeksbureau is nu te beluisteren via Spotify, Apple of de podcast-app van de NPO.

Drijvende huizen dé oplossing van het woningtekort? ‘Ontwikkelen op water is goedkoper’

Stand van Nederland: Generatie Next is het economisch onderzoeksprogramma van WNL, gemaakt door drie jonge televisiemakers die een bovenmatige interesse hebben in economie en geld….

Lees meer

Biden Watch: Waar is Kamala Harris toch?

In de Biden Watch bespreken Amerika-kenners Willem Post en Stan Bos het presidentschap van Joe Biden en andere opvallende ontwikkelingen in de Amerikaanse politiek. Sporadisch zien we haar. Zoals…

Lees meer

12-jarige lichtgewond na schot met luchtbuks door leeftijdgenoot

Een jongen van 12 jaar is maandagmiddag lichtgewond geraakt nadat hij door een leeftijdsgenootje per ongeluk was beschoten met een luchtbuks. De twee vriendjes waren…

Lees meer

Wachttijd na Janssen-prik wordt verlengd naar vier weken

Wie het coronavaccin van Janssen heeft gehad, wordt binnenkort pas na vier weken gezien als volledig gevaccineerd. Dat meldt premier Mark Rutte maandag. Tot dusver…

Lees meer

Kabinet: onder strenge voorwaarden binnenkort weer kleine eendaagse festivals

Kleine eendaagse evenementen mogen vanaf 14 augustus doorgaan, zo maakte demissionair premier Mark Rutte zojuist bekend tijdens een persconferentie. Er zijn slechts 750 bezoekers zonder…

Lees meer

WNL Misdaadarchief: Politieman Rob liep jarenlang rond met PTSS: ‘Had zoiets van: laat me maar sterven’

Politieman Rob Nat liep zonder het te weten jarenlang rond met een posttraumatische stressstoornis (PTSS). Hij maakte tijdens zijn lange politiecarrière zo veel mee, dat…

Lees meer

Nederlandse autoverkopen duiken weer onder niveau van vorig jaar

De afgelopen maand zijn in Nederland veel minder nieuwe auto’s verkocht dan in juli vorig jaar. Dat is het gevolg van “broos economisch herstel”, vertraagde…

Lees meer

Drukte op de Europese wegen zondag maar geen Zwarte Zaterdag: ‘Het was echt wel wat rustiger’

Zondag was het opnieuw druk op verschillende wegen in Europa. Volgens de ANWB was er opvallend veel vertrekkend vakantieverkeer onderweg, maar is het ergste fileleed…

Lees meer

Daling aantal nieuwe coronabesmettingen zet door in augustus

Tussen zaterdag- en zondagochtend zijn er 2350 nieuwe coronabesmettingen aan het licht gekomen. Daarmee zet de daling van het aantal nieuwe besmettingen bij de start…

Lees meer