main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 9 juni 2021 — 10:50

Van der Plas (BBB) over nieuwe biomassacentrale: ‘We laten ons gek maken door klimaatverhaal’

Fractievoorzitter van de BoerBurgerBeweging (BBB) Caroline van der Plas is tegen de komst van de nieuwe biomassacentrale van Vattenfall in Diemen. Maandag oordeelde de rechter dat de provincie Noord-Holland terecht vergunningen heeft afgegeven aan het Zweedse energiebedrijf voor de bouw van de biomassacentrale. Milieuorganisaties gaan tegen de uitspraak in beroep. “Op dit punt kunnen we elkaar zeker vinden”, zegt Van der Plas in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Vattenfall stelde de plannen voor de aanleg van de grootste biomassacentrale in ons land vorig jaar voorlopig uit, nadat er door de lokale politiek en omwonenden verzet was aangetekend. Volgens verschillende partijen waren de vergunningen ten onrechte verstrekt en er werd gefreesd voor en hogere uitstoot van schadelijke stoffen, waaronder stikstof. Volgens de rechtbank voldoen de biomassaplannen van Vattenfall aan de eisen.

Van der Plas vindt dat we ons “helemaal gek hebben laten maken met dat hele klimaatverhaal”. “Greta Thunberg was niet van de televisie af te slaan, de wereld zou vergaan en onze kinderen zouden niks meer kunnen. Iedereen ging in een soort hysterie van alles verzinnen.” Volgens haar werd daaruit het idee geboren dat biomassa het duurzame alternatief is voor fossiele brandstoffen. “Daar eten we nu de wrange vruchten van.”

‘Gezond verstand ontbreekt’

Ook wijst ze naar de bouw van “mega zonneparken op landbouwgrond en in weilanden”. Van der Plas: “In Den Haag en in Europa moeten we leren dat als we beleid maken, we heel goed de gevolgen daarvan in kaart brengen. Wat gaat dit betekenen voor burgers en milieu? Op basis van feiten moeten we een beslissing nemen, en niet in emotie.”

Van der Plas mist het “gezond verstand” in politiek Den Haag. “Op Schiermonnikoog is bijvoorbeeld ophef omdat daar vanwege de windmolens op zee een enorme stroomkabel door het natuurgebied moeten worden getrokken. Het lijkt mij dat je dat van te voren wel weet. Een windmolen draait niet alleen op wind. Je hebt daar energie voor nodig. Nu wordt er weer een debat aangevraagd over hoe we dat moeten doen. Dan denk ik: denk daar van tevoren over na.”

Ook milieuclubs tegen biomassa

Biomassa werd lange tijd gezien als hét duurzame alternatief voor fossiele brandstoffen, maar ligt steeds vaker onder vuur. Milieuclubs als het Comité Schone Lucht NL en Forest Defenders Alliance protesteerden eind vorige maand tijdens de EU-top in Brussel tegen het in hun ogen vernietigen van bossen. Het verbranden van biomassa voor energiewinning staat volgens de milieuclubs gelijk aan het systematisch vernietigen van natuurlijke en oeroude bossen op mondiaal niveau.

“We moeten overigens niet vergeten: het zijn ook de natuur- en milieuorganisaties die ons al jaren richting die groene energie duwen”, zegt Van der Plas. “Daar kunnen we lang of kort over praten, maar ze zijn er nu ook achter gekomen dat dit waarschijnlijk niet de beste oplossing is. In die zin kunnen wij daar zeker samen in optrekken.”

‘Frame dat boeren niets willen doen’

De bouw van de biomassacentrale in Diemen valt bij verschillende instanties verkeerd, maar zeker ook bij de lokale boeren. Zij voelen zich in het hemd gezet. Zo ook melkveehouder Frans-Jan ter Beek. “Het is te zot voor woorden dat wij 63 procent stikstofuitstoot hebben gereduceerd en dat we tot 2030 de stal moeten aanpassen om nog eens 30 procent te reduceren, terwijl er op loopafstand een nieuwe biomassacentrale wordt gebouwd”, zegt hij.

“Je kunt geen touw vastknopen aan het beleid. Alle sectoren en landbouwers moesten hard krimpen in stikstofuitstoot en ondertussen wordt er enorme uitstoter bijgebouwd”, doelt Ter Beek op de biomassacentrale.

Volgens Van der Plas bestaat er een frame “dat boeren niets willen doen”. ” Ze zetten hun hakken in het zand en willen niets. Dat is helemaal niet waar. Er is al 63 procent stikstof gereduceerd in de laatste dertig jaar. Boeren willen écht wel meebewegen”, beklemtoont ze. “Maar als ze dan zien dat er een biomassacentrale zo kan worden neergezet, snap ik wel dat je dat als onrecht voelt.”

“En het hele stikstofverhaal is gebaseerd op aannames en modellen”, gaat Van der Plas verder. Ze wil dat we “eens kijken naar wat de feitelijke stikstofuitstoot is”. “Wat is nou die depositie op natuurgebieden. Dat weten we eindelijk niet, omdat er vanuit die modellen wordt gewerkt waarvan vaak blijkt dat ze niet kloppen.”

‘Een boom is niet binnen één dag groot’

Rechtsgeleerde Afshin Ellian vindt net als Van der Plas dat er eerst goed moet worden gesproken over de gevolgen van maatregelen, voor ze worden ingevoerd. “Het gebruik van biomassa is echt belachelijk”, zegt hij in Goedemorgen Nederland . “Je gaat bomen kappen om het te realiseren, terwijl wetenschappers hebben aangetoond dat we juist meer bomen nodig hebben om CO2-uitstoot te kunnen opvangen.”

Van der Plas: “Maar dan zeggen ze: we planten ook bomen terug. Maar een boom is niet binnen een dag groot. Die doet daar ongeveer tien jaar over. Dus de CO2-opslag van bomen waar ze het over hebben, duurt jaren. En we halen bomen uit Amerika en Estland en dat moet allemaal vervoerd worden. Die uitstoot moet je er ook nog bijtellen.”

Van der Plas bereid samen te werken met milieuorganisaties

Van der Plas wil in de strijd tegen biomassa graag samenwerken met natuur- en milieuorganisaties, ondanks dat ze regelmatig lijnrecht tegenover elkaar staan. “We hebben aanstaande vrijdag een werkbezoek in de Biesbosch met de Groene 11. Dat zijn elf natuur- en milieuorganisaties. Wij staan open voor iedereen, maar dan gaan we ook nog over wat andere dingen praten in de tussentijd”, besluit ze met een knipoog.

LEES OOK: Vergunningen voor grootste biomassacentrale van het land terecht afgegeven

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Antisemitisme anno 2024

Van een militair die de Hitlergroet brengt tot een imam die oproept om joden te haten. Aan de vooravond van Dodenherdenking staat Het Misdaadbureau in het teken van antisemitisme anno 2024.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met historicus Coks Donders en Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven. Het aantal meldingen van Jodenhaat neemt schrikbarend toe, maar worden de daders ook opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Vrijdag 19.00 uur

Stand van Nederland: Generatie Europa: de huizencrisis in Ierland

Wij hebben een woningcrisis, maar in Ierland is de situatie nog erger. Jonge Ieren trekken massaal weg, al merken expats daar weinig van.
 
Kijk donderdag om 20.59 uur naar aflevering twee van Stand van Nederland: Generatie Europa op NPO 2.
Een lelijke pompoen wil de consument niet, maar wat gebeurt er dan mee?

Wanneer supermarkten producten van telers en verwerkers niet in hun schappen willen hebben, moet er een andere bestemming voor gezocht worden. Veelal worden deze ‘afvalproducten’…

Lees meer

Marktplaats verwijdert aangeboden kaartjes Nationale Herdenking

Marktplaats heeft meerdere advertenties verwijderd van gratis kaartjes voor de Nationale Herdenking op de Dam op 4 mei die tegen betaling werden aangeboden. Een woordvoerder…

Lees meer

Eerste officiële zomerse dag van het jaar, 25 graden in De Bilt

Het is de eerste officiële zomerse dag van het jaar. De temperatuur in De Bilt steeg om 14.00 uur naar 25,1 graden en daarmee is…

Lees meer

IS-zussen veroordeeld tot 3,5 en 2,5 jaar cel

De zussen Amina E. en Amal E. zijn donderdag door de rechtbank Rotterdam veroordeeld tot respectievelijk 3,5 jaar en 2,5 jaar cel voor onder meer…

Lees meer

Huizenprijs stijgt snel tot boven record, denkt ING

De gemiddelde huizenprijs in Nederland stijgt komende maanden tot boven het record van juli 2022, verwacht ING. In de provincies Groningen, Limburg, Drenthe, Flevoland, Overijssel,…

Lees meer

Politie haalt 18 verwaarloosde dieren uit woning Bergen op Zoom

De dierenpolitie heeft donderdag achttien verwaarloosde dieren uit een woning in Bergen op Zoom gehaald. Het waren zestien verwaarloosde katten en twee honden, meldt de…

Lees meer

Gouverneur Limburg Emile Roemer: rol plannen CO2-importheffing Europees uit, anders vertrekken bedrijven

Commissaris van de Koning in Limburg Emile Roemer wil dat demissionair minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) zijn plannen voor de verhoging van de CO2-importheffing…

Lees meer