Mbo’ers moeten veel breder opgeleid worden: ‘Vergroot kansen op vervolgopleiding of baan’
Studenten in het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) moeten anders opgeleid gaan worden. Tijdens de coronacrisis zaten veel mensen in traditionele mbo-sectoren, zoals de horeca, de evenementenbranche en de luchtvaart zonder werk. Om dat in de toekomst te voorkomen moeten de opleidingen breder, zo vindt de MBO Raad.
Dat zou zich in een opleiding kunnen vertalen door niet gelijk aan het begin voor een beroep te hoeven kiezen, zegt voorzitter van de MBO Raad Adnin Tekin in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Zodat je kunt oriënteren op waar jouw kracht en talent ligt, en dat je later in de opleiding de specialisatie in zou kunnen gaan. Daardoor ben je later op de arbeidsmarkt veel wendbaarder om een ander vak of beroep te kiezen.”
Directeur van het Zadkine College, Perry van Milt, onderschrijft deze oproep. “Het vergroot de kansen op een vervolgopleiding of een baan”, zegt hij. “We hebben gezien dat er in het verleden heel erg opgeleid werd vanuit de beroepskolommen. Dus voor bakker, of voor kok, of medewerker in de toeristische branche. Maar wat we eigenlijk geleerd hebben van deze coronasituatie, is dat het veel belangrijker is geworden om studenten breder op te leiden, zodat ze breder inzetbaar zijn binnen bedrijven.”
500 opleidingen
Het betreden van die beroepskolom moet dus uitgesteld worden. “Er zijn heel veel beroepskolommen die verwant zijn aan elkaar. Welzijn kan bijvoorbeeld samengaan met zakelijke dienstverlening”, zegt Tekin. Hij beklemtoont dat er in Nederland maar liefst vijfhonderd opleidingen zijn binnen het mbo. “Begin ook die waaier te laten zien en laat jongeren daarmee in aanraking komen”, zegt hij.
Uit onderzoek naar alumni-mbo’ers blijkt dat 70 procent niet meer werkzaam is in het vak waarvoor ze zijn opgeleid. “Wat dat aantoont is dat het mbo-diploma van waarde is”, zegt de MBO Raad-voorzitter. “Het hoeft helemaal niet zo te zijn dat je na vijf jaar nog steeds in hetzelfde vak werkzaam bent, als je maar werkzaam bent.”
Kortere modules
De werkloosheid van deze beroepsgroep tijdens de coronacrisis had door een bredere opleiding dan ook deels vermeden kunnen worden denkt Tekin. “Al die vijfhonderd opleidingen bestaan uit modules, en je had in dit geval met kortere modules kunnen werken. Dan kun je binnen zes maanden omgeschoold worden”, legt hij uit. “Dat is nu nog heel erg moeizaam, maar mbo’s kunnen daar een prima rol in spelen.”
Volgens Tekin betekent zo’n bredere opleiding niet dat bepaalde specialismen verdwijnen. Die zijn voor bepaalde vakken nog echt wel nodig. “Maar dit gaat veel meer om het begin van de mbo-carrière, daarna kun je je specialiseren.”
‘Pleidooi naar mijn hart’
Marieke Blom, econoom bij het ING, zat jarenlang in de CMMBO Commissie Macrodoelmatigheid mbo. Deze commissie adviseerde of de arbeidsmarkt en de opleidingen bij elkaar aansloten. Dit is dan ook een pleidooi “naar haar hart”, zo zegt ze in Goedemorgen Nederland. “Wij zagen daar bijvoorbeeld dat er bij de administratieve opleidingen veel studenten zitten die eigenlijk hun studiekeuze willen uitstellen”, vertelt zij. “Ze denken als ze die opleiding gaan doen dat ze wel een goed beroepsperspectief hebben. En dat zijn juist mensen waarvan je weet dat die vaak uit een sociaal zwakkere achtergrond komen.”
Volgens Blom is het dan ook een goed idee om dit soort studenten wat langer de tijd te geven zich breder te oriënteren. “Want de werkelijkheid is dat een andere opleiding, zoals een technische, mogelijk een veel breder toekomstperspectief biedt.”
Het initiatief voor het verbreden van deze opleidingen ligt bij scholen zelf, maar ook bij werkgevers en de Rijksoverheid. “Wij worden nu gefinancierd op een bepaalde manier. Dat heeft heel erg met die beroepen te maken”, zegt Tekin. “Wij zeggen: geef ons nu wat meer de ruimte om daar zelf invulling aan te geven, ook omdat mbo meer is dan alleen een vak leren is. Het gaat ook over burgerschap, persoonsvorming. Dat is van ongelofelijke waarde voor die jongeren en voor ons als samenleving.”
LEES OOK: Steeds meer stageplekken voor mbo’ers dankzij versoepelingen: ‘Goede balans in zoeken’
Door: Redactie
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Nieuw bij WNL: Op de Barricade
In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.
Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.
Stand van Nederland: Generatie Next
Steeds meer hoogopgeleide stedelingen zoeken nieuwe manieren om hun mentale gezondheid te verbeteren, waaronder microdosing. Stand van Nederland: Generatie Next onderzoekt wat microdosing is en wat de kosten zijn van deze trend.
Kijk vrijdagavond om 23.10 uur naar Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.
Van Wilders die opriep tot het ontslag van burgemeester Femke Halsema tot PVV-staatssecretaris Chris Jansen die nog achter de minder Marokkanen-uitspraak staat. Dit zijn de…
Lees meerHet verhaal van de zussen Holleeder is slechte reclame voor getuigen die naar voren willen komen. Dat stelt topadvocaat Peter Schouten, die zelf zwaar beveiligd…
Lees meerTussen de 25.000 en 50.000 mensen zijn getroffen door fouten die uitkeringsinstantie UWV heeft gemaakt met WIA-uitkeringen. “Een fors aantal”, zegt minister Eddy van Hijum…
Lees meerDe veertien gemeenten die een zero-emissiezone willen invoeren waar alleen auto’s mogen komen die geen schadelijke stoffen uitstoten, houden vast aan hun plannen. Die worden…
Lees meerTopman van Shell Nederland Frans Everts is blij met de uitspraak van het gerechtshof in het hoger beroep tussen Milieudefensie en Shell op 12 november….
Lees meerNaast microdosing is ook macrodosing een opkomend fenomeen. Gebruikers ervaren intense hallucinaties door de inname van 20 tot 35 gram truffels. Stand van Nederland: Generatie…
Lees meerEen noodlanding in een grasveld in Bulgarije en een vluchtduur van maar liefst 55 dagen. In de documentaireserie van NH Nieuws ‘Vliegpionieren‘ staat de allereerste…
Lees meerStaatssecretaris Ingrid Coenradie van Justitie en Veiligheid heeft met het verhaal van haar eigen aanrandingen als tienermeisje indruk gemaakt in de Tweede Kamer. Kamerleden vielen…
Lees meerHet is het kabinet een jaar na de verkiezingen nog niet gelukt om de belangrijkste beloften waar te maken. Dat concludeert politiek commentator van De…
Lees meerGroenLinks-PvdA-Kamerlid Kati Piri heeft de voorgenomen reis van buitenlandminister Caspar Veldkamp naar Israël niet gelekt om het debat te laten escaleren. Dat denkt politiek commentator…
Lees meerIn Zeeland groeit het wantrouwen in Den Haag met de dag. Van beloofde compensatiemaatregelen voor de marinierskazerne die niet kwam, komt in de praktijk weinig…
Lees meerAmsterdam begint in januari met een proef om asielzoekers te ondersteunen bij het vinden van werk. In een half jaar hoopt de gemeente zo’n 115…
Lees meerDe EU-ministers van Buitenlandse Handel hebben donderdag gesproken over eventuele tegenmaatregelen, als Donald Trump de importheffingen tegen Europa doorzet. “We hebben natuurlijk een aantal scenario’s…
Lees meerDe subsidiepot voor de aanschaf van een nieuwe elektrische auto is leeg. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). In totaal was er 58…
Lees meerDe VVD heeft deze week een plan gepresenteerd om de NPO op de schop te gooien. Tjibbe Joustra, voorzitter van de Raad van Toezicht van…
Lees meer