Hogeschool Inholland past rooster om openbaar vervoer te ontlasten
Hogeschool Inholland in Rotterdam gaat lessen meer spreiden om te voorkomen dat leerlingen na corona weer massaal tegelijk met het openbaar vervoer gaan reizen, meldt RTV Rijnmond.
De hogeschool doet dat in samenwerking met openbaar vervoerders NS, RET en HTM. Het is de eerste hogeschool die hierover afspraken heeft gemaakt met een metropoolregio, in dit geval Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH). De eerste lessen zouden bijvoorbeeld om 8.30 uur moeten beginnen, de tweede rits een halfuur later.
Volgens Christel Mourik, directeur Openbaar Vervoer van de MRDH, is het aanpassen van het schoolrooster niet alleen goed voor de reiziger, maar ook financieel efficiënt. "De spreiding van lestijden is belangrijk voor een goed bereikbare regio door de dag heen", zegt ze tegen RTV Rijnmond.
De discussie over het spreiden van school- en werktijden loop al langer. Het zou goed zijn om de druk in het openbaar vervoer te verlagen en tegen files. Mourik hoopt dat meer scholen het voorbeeld van de hogeschool in Rotterdam volgen.
Ook mbo kijkt naar mogelijk aanpassen roosters
Volgens voorzitter van de MBO Raad Adnan Tekin kijken ook mbo-scholen naar de mogelijkheid om roosters aan te passen. "We maken regionaal afspraken, ook met ov-vervoerders, om te kijken hoe we de stroom studenten in de scholen kunnen krijgen", zegt Tekin in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Maar wij vinden het niet alleen een verantwoordelijkheid van het onderwijs maar ook van de werkgevers om hier afspraken over te maken."
"Wij zeggen: maak goede afspraken in de regio en laat het in de regio", aldus Tekin.
LEES OOK: Mbo’ers moeten veel breder opgeleid worden: ‘Vergroot kansen op vervolgopleiding of baan’