main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 8 juni 2021 — 12:35

Mbo’ers moeten veel breder opgeleid worden: ‘Vergroot kansen op vervolgopleiding of baan’

Studenten in het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) moeten anders opgeleid gaan worden. Tijdens de coronacrisis zaten veel mensen in traditionele mbo-sectoren, zoals de horeca, de evenementenbranche en de luchtvaart zonder werk. Om dat in de toekomst te voorkomen moeten de opleidingen breder, zo vindt de MBO Raad.

Dat zou zich in een opleiding kunnen vertalen door niet gelijk aan het begin voor een beroep te hoeven kiezen, zegt voorzitter van de MBO Raad Adnin Tekin in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Zodat je kunt oriënteren op waar jouw kracht en talent ligt, en dat je later in de opleiding de specialisatie in zou kunnen gaan. Daardoor ben je later op de arbeidsmarkt veel wendbaarder om een ander vak of beroep te kiezen.”

Directeur van het Zadkine College, Perry van Milt, onderschrijft deze oproep. “Het vergroot de kansen op een vervolgopleiding of een baan”, zegt hij. “We hebben gezien dat er in het verleden heel erg opgeleid werd vanuit de beroepskolommen. Dus voor bakker, of voor kok, of medewerker in de toeristische branche. Maar wat we eigenlijk geleerd hebben van deze coronasituatie, is dat het veel belangrijker is geworden om studenten breder op te leiden, zodat ze breder inzetbaar zijn binnen bedrijven.”

500 opleidingen

Het betreden van die beroepskolom moet dus uitgesteld worden. “Er zijn heel veel beroepskolommen die verwant zijn aan elkaar. Welzijn kan bijvoorbeeld samengaan met zakelijke dienstverlening”, zegt Tekin. Hij beklemtoont dat er in Nederland maar liefst vijfhonderd opleidingen zijn binnen het mbo. “Begin ook die waaier te laten zien en laat jongeren daarmee in aanraking komen”, zegt hij.

Uit onderzoek naar alumni-mbo’ers blijkt dat 70 procent niet meer werkzaam is in het vak waarvoor ze zijn opgeleid. “Wat dat aantoont is dat het mbo-diploma van waarde is”, zegt de MBO Raad-voorzitter. “Het hoeft helemaal niet zo te zijn dat je na vijf jaar nog steeds in hetzelfde vak werkzaam bent, als je maar werkzaam bent.”

Kortere modules

De werkloosheid van deze beroepsgroep tijdens de coronacrisis had door een bredere opleiding dan ook deels vermeden kunnen worden denkt Tekin. “Al die vijfhonderd opleidingen bestaan uit modules, en je had in dit geval met kortere modules kunnen werken. Dan kun je binnen zes maanden omgeschoold worden”, legt hij uit. “Dat is nu nog heel erg moeizaam, maar mbo’s kunnen daar een prima rol in spelen.”

Volgens Tekin betekent zo’n bredere opleiding niet dat bepaalde specialismen verdwijnen. Die zijn voor bepaalde vakken nog echt wel nodig. “Maar dit gaat veel meer om het begin van de mbo-carrière, daarna kun je je specialiseren.”

‘Pleidooi naar mijn hart’

Marieke Blom, econoom bij het ING, zat jarenlang in de CMMBO Commissie Macrodoelmatigheid mbo. Deze commissie adviseerde of de arbeidsmarkt en de opleidingen bij elkaar aansloten. Dit is dan ook een pleidooi “naar haar hart”, zo zegt ze in Goedemorgen Nederland. “Wij zagen daar bijvoorbeeld dat er bij de administratieve opleidingen veel studenten zitten die eigenlijk hun studiekeuze willen uitstellen”, vertelt zij. “Ze denken als ze die opleiding gaan doen dat ze wel een goed beroepsperspectief hebben. En dat zijn juist mensen waarvan je weet dat die vaak uit een sociaal zwakkere achtergrond komen.”

Volgens Blom is het dan ook een goed idee om dit soort studenten wat langer de tijd te geven zich breder te oriënteren. “Want de werkelijkheid is dat een andere opleiding, zoals een technische, mogelijk een veel breder toekomstperspectief biedt.”

Het initiatief voor het verbreden van deze opleidingen ligt bij scholen zelf, maar ook bij werkgevers en de Rijksoverheid. “Wij worden nu gefinancierd op een bepaalde manier. Dat heeft heel erg met die beroepen te maken”, zegt Tekin. “Wij zeggen: geef ons nu wat meer de ruimte om daar zelf invulling aan te geven, ook omdat mbo meer is dan alleen een vak leren is. Het gaat ook over burgerschap, persoonsvorming. Dat is van ongelofelijke waarde voor die jongeren en voor ons als samenleving.”

LEES OOK: Steeds meer stageplekken voor mbo’ers dankzij versoepelingen: ‘Goede balans in zoeken’

Door: Marinka Wagemans

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

De Podcast Het Misdaadbureau

Wildwesttaferelen in de Nederlandse natuur: stropers maken de buitengebieden onveilig door met vuurwapens te schieten op hazen, reeën en konijnen. Mensen die melding maken van wildstroperij moeten dat soms bekopen met bedreigingen en intimidaties.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Rolf Overdiep, voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Natuurtoezicht, groene boa Wim Kutterik uit Almelo en Bjorn van der Veen, regiomanager in Overijssel en Drenthe van de Koninklijke Nederlandse Jagers Vereniging. Onderzoeksjournalist Berend Jansen is in de cijfers en achtergronden gedoken.

Luister nu naar de podcast!

NS waarschuwt honderdduizenden klanten voor datalek

Nederlandse Spoorwegen heeft ongeveer 780.000 klanten gewaarschuwd dat hun persoonsgegevens mogelijk zijn betrokken bij een datalek. Het vervoersbedrijf werkt samen met marktonderzoeker Blauw, en bij…

Lees meer

Rusland straft vader van meisje dat antioorlogstekening maakt

Rusland heeft een man gestraft die bekend is omdat zijn dochter een tekening maakte tegen de Russische oorlog in Oekraïne. Aleksej Moskaljova is tot twee…

Lees meer

Kinderen spannen kort geding aan omdat ze geen afscheid mogen nemen van vader

De rechtbank in Almelo heeft onlangs bepaald dat twee kinderen die niet bij de uitvaart van hun vader mochten zijn, toch afscheid van hem mochten nemen….

Lees meer

Drie puppy’s achtergelaten in natuurgebied Venlo

In het natuurgebied Jammerdal in Venlo zijn maandagavond drie achtergelaten puppy’s gevonden. Het gaat om drie jonge reutjes van ongeveer zes maanden oud, zo meldt…

Lees meer

Treinverkeer Den Bosch – Boxtel hervat na overlast door dassen

Het treinverkeer tussen Den Bosch en Boxtel in Noord-Brabant wordt woensdag hervat. Sinds vorige week dinsdag reden geen treinen op het traject omdat dassen bij…

Lees meer

Minister Dijkgraaf (D66) over crisisberaad kabinet: ‘Vastgestelde stikstofdoelen zijn erg belangrijk’

Het kabinet houdt vandaag een topoverleg over de monsterzege van de BoerBurgerBeweging (BBB) en de gevolgen hiervan voor de geloofwaardigheid van de huidige koers die…

Lees meer

Zelfscankassa blijkt duurkoop te zijn: er wordt steeds meer gestolen in supermarkten

Uit politiecijfers blijkt dat het aantal winkeldiefstallen in supermarkten fors is gestegen. In 2021 ging het om 30 duizend, in 2022 om 40 duizend en…

Lees meer