main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 8 juni 2021 — 12:35

Mbo’ers moeten veel breder opgeleid worden: ‘Vergroot kansen op vervolgopleiding of baan’

Studenten in het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) moeten anders opgeleid gaan worden. Tijdens de coronacrisis zaten veel mensen in traditionele mbo-sectoren, zoals de horeca, de evenementenbranche en de luchtvaart zonder werk. Om dat in de toekomst te voorkomen moeten de opleidingen breder, zo vindt de MBO Raad.

Dat zou zich in een opleiding kunnen vertalen door niet gelijk aan het begin voor een beroep te hoeven kiezen, zegt voorzitter van de MBO Raad Adnin Tekin in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Zodat je kunt oriënteren op waar jouw kracht en talent ligt, en dat je later in de opleiding de specialisatie in zou kunnen gaan. Daardoor ben je later op de arbeidsmarkt veel wendbaarder om een ander vak of beroep te kiezen.”

Directeur van het Zadkine College, Perry van Milt, onderschrijft deze oproep. “Het vergroot de kansen op een vervolgopleiding of een baan”, zegt hij. “We hebben gezien dat er in het verleden heel erg opgeleid werd vanuit de beroepskolommen. Dus voor bakker, of voor kok, of medewerker in de toeristische branche. Maar wat we eigenlijk geleerd hebben van deze coronasituatie, is dat het veel belangrijker is geworden om studenten breder op te leiden, zodat ze breder inzetbaar zijn binnen bedrijven.”

500 opleidingen

Het betreden van die beroepskolom moet dus uitgesteld worden. “Er zijn heel veel beroepskolommen die verwant zijn aan elkaar. Welzijn kan bijvoorbeeld samengaan met zakelijke dienstverlening”, zegt Tekin. Hij beklemtoont dat er in Nederland maar liefst vijfhonderd opleidingen zijn binnen het mbo. “Begin ook die waaier te laten zien en laat jongeren daarmee in aanraking komen”, zegt hij.

Uit onderzoek naar alumni-mbo’ers blijkt dat 70 procent niet meer werkzaam is in het vak waarvoor ze zijn opgeleid. “Wat dat aantoont is dat het mbo-diploma van waarde is”, zegt de MBO Raad-voorzitter. “Het hoeft helemaal niet zo te zijn dat je na vijf jaar nog steeds in hetzelfde vak werkzaam bent, als je maar werkzaam bent.”

Kortere modules

De werkloosheid van deze beroepsgroep tijdens de coronacrisis had door een bredere opleiding dan ook deels vermeden kunnen worden denkt Tekin. “Al die vijfhonderd opleidingen bestaan uit modules, en je had in dit geval met kortere modules kunnen werken. Dan kun je binnen zes maanden omgeschoold worden”, legt hij uit. “Dat is nu nog heel erg moeizaam, maar mbo’s kunnen daar een prima rol in spelen.”

Volgens Tekin betekent zo’n bredere opleiding niet dat bepaalde specialismen verdwijnen. Die zijn voor bepaalde vakken nog echt wel nodig. “Maar dit gaat veel meer om het begin van de mbo-carrière, daarna kun je je specialiseren.”

‘Pleidooi naar mijn hart’

Marieke Blom, econoom bij het ING, zat jarenlang in de CMMBO Commissie Macrodoelmatigheid mbo. Deze commissie adviseerde of de arbeidsmarkt en de opleidingen bij elkaar aansloten. Dit is dan ook een pleidooi “naar haar hart”, zo zegt ze in Goedemorgen Nederland. “Wij zagen daar bijvoorbeeld dat er bij de administratieve opleidingen veel studenten zitten die eigenlijk hun studiekeuze willen uitstellen”, vertelt zij. “Ze denken als ze die opleiding gaan doen dat ze wel een goed beroepsperspectief hebben. En dat zijn juist mensen waarvan je weet dat die vaak uit een sociaal zwakkere achtergrond komen.”

Volgens Blom is het dan ook een goed idee om dit soort studenten wat langer de tijd te geven zich breder te oriënteren. “Want de werkelijkheid is dat een andere opleiding, zoals een technische, mogelijk een veel breder toekomstperspectief biedt.”

Het initiatief voor het verbreden van deze opleidingen ligt bij scholen zelf, maar ook bij werkgevers en de Rijksoverheid. “Wij worden nu gefinancierd op een bepaalde manier. Dat heeft heel erg met die beroepen te maken”, zegt Tekin. “Wij zeggen: geef ons nu wat meer de ruimte om daar zelf invulling aan te geven, ook omdat mbo meer is dan alleen een vak leren is. Het gaat ook over burgerschap, persoonsvorming. Dat is van ongelofelijke waarde voor die jongeren en voor ons als samenleving.”

LEES OOK: Steeds meer stageplekken voor mbo’ers dankzij versoepelingen: ‘Goede balans in zoeken’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Hoe moet het verder met de formatie?

Een apolitieke verkenner, daar was Geert Wilders naar op zoek nadat Gom van Strien het veld moest ruimen vanwege een integriteitskwestie. Nu wordt het Ronald Plasterk, oud-PvdA’er en minister geweest op twee departementen. Volgens hem hoeft een formatie niet lang te duren. Hoe moet het nu verder met de formatie?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met aanstaand hoofdredacteur van EW Magazine – voorheen Elsevier – Hella Hueck, parlementair journalist van het AD en PVV-watcher Niels Klaassen en lobbyist, CDA-lid, jurist staatsrecht/internationaal recht, kortom duizendpoot Marcelo Mooren.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

Het Misdaadbureau: ‘Ze zochten naar lichaamsdelen van mijn zus in het ijskoude water’

Welke geheimen blijven verborgen onder het wateroppervlakte? Het Landelijk Team Onderwaterzoekingen van de politie speurt het water af naar weggegooide moordwapens, telefoons waar mogelijk cruciale informatie op staat en naar mensen die gemist worden door hun geliefden.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met coördinator van het Landelijk Team Onderwaterzoekingen Jaap Nijgh en hondengeleider Lisenka Nicolai die haar speurhond Guusje meeneemt naar de studio. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en gaat mee op pad met het team.

Luister nu naar de podcast!

Gearresteerde Ajax-fans riskeren forse straffen in Marseille: zes maanden cel en 30.000 euro boete

De Franse politie heeft elf supporters van Ajax aangehouden omdat ze ondanks een verbod toch naar Marseille zijn gekomen. Dat heeft een woordvoerder van de…

Lees meer

Halsema: ‘Gaan jullie hem doodmaken?’-uitspraak van comedian over Wilders door OM onderzocht

Het Openbaar Ministerie gaat na in hoeverre een grap van de Amerikaanse comedian Zack Fox over Geert Wilders strafbaar is. Dat zei de Amsterdamse burgemeester…

Lees meer

OESO: aanpak krapte arbeidsmarkt grootste prioriteit Nederland

Het aanpakken van de krapte op de arbeidsmarkt moet een van de grootste prioriteiten zijn van het nog te vormen nieuwe kabinet, schrijft de Organisatie…

Lees meer

COA hoopt dat nog meer werkobstakels verdwijnen voor asielzoekers

Dat er geen maximum van 24 weken meer verbonden zit aan de tijd dat asielzoekers in een jaar mogen werken, is volgens het Centraal Orgaan…

Lees meer

Prijsplafond verdwijnt, funest voor half miljoen huishoudens: ‘Stap nu over op vast contract’

Het prijsplafond voor gas en elektriciteit verdwijnt per 1 januari 2024. “Ruim een half miljoen Nederlanders hebben tarieven die boven het prijsplafond zitten. Deze mensen…

Lees meer

Hoogleraar parlementaire geschiedenis Carla van Baalen: ‘Ik zie veel voordelen voor terugkeer koning in verkenningsfase’

Er valt veel te zeggen voor het terugbrengen van de koning in de verkenningsfase van de formatie. Dat zegt hoogleraar parlementaire geschiedenis Carla van Baalen…

Lees meer

Geert Wilders noemt minderheidskabinet nu ook een optie

PVV-leider Geert Wilders wil de partijen VVD, NSC en BBB “op wat voor manier dan ook” om tafel krijgen om over een regeringscoalitie te spreken….

Lees meer