Waarom zijn millennials in de ban van crypto? ‘Hebben vertrouwen in digitale wereld’
Sinds januari is het aantal transacties met cryptovaluta vijf keer zo veel geworden. Vooral millennials zijn in de ban van het snelle geld. Dat komt omdat zij niet beter weten dan dat de digitale wereld bestaat, zegt trendwatcher Farid Tabarki in het economisch onderzoeksprogramma van WNL, Stand van Nederland: Generatie Next.
Want geld is vertrouwen, zegt Tabarki. "Het boeiende van geld is dat we het op allemaal manieren kunnen organiseren." Maar is crypto écht geld? Dat is een moeilijke vraag, zegt hij. "Ja en nee. Nee, het is geen geld want het is geen betaalmiddel. Met de euro mag je volgens de overheid betalen, met crypto niet. Tegelijkertijd kún je met crypto wel echt betalen." Zo stond Tesla cryptomunt Bitcoin een korte tijd toe als betaalmiddel.
"Het grote verschil tussen crypto en echt geld is dat je van twee euro weet wat je ervan kunt kopen", zegt Tabarki. "Een cryptomunt kan morgen nog maar de helft van het geld waard zijn, en dan kun je maar de helft kopen van wat je wilde kopen."
'Millennials hebben vertrouwen in digitale wereld'
Tabarki denkt niet dat millennials minder vertrouwen hebben in de reguliere munteenheden. "Maar ze hebben ook vertrouwen in digitale producten", legt hij uit. "Dat is natuurlijk het boeiende." Cryptomunten werken op basis van de blockchain, een soort collectief logboek waarin alle deelnemers samen alle transacties bijhouden. "En dat is software, dat bestaat niet echt. Maar omdat je als generatie niet beter weet dat de online wereld bestaat, heb je misschien meer vertrouwen in het online."
In ieder geval meer dan eerdere generaties, denkt Tabarki. "Als millennial ben je misschien wat meer in balans met de huidige tijd."
'Beleggen is tegenwoordig heel laagdrempelig'
Millennial gebruiken cryptomunten niet alleen om mee te betalen, maar vooral om mee te beleggen. En ook die beleggingsdrift is een nieuw, merkt Tabarki. "Vroeger was beleggen een enorm ding. Daarvoor had je veel geld nodig en dan mocht je bij de bank een beleggingsrekening openen. Tegenwoordig is het veel laagdrempeliger geworden, met apps en met hele kleine bedragen die je kunt inleggen. Met één euro begin je al. Dat maakt het heel aantrekkelijk voor een online generatie, de millennials, om toch een beetje geld te verdienen."
En dat is helemaal niet zo'n slecht idee, stelt Tabarki. "Er zijn veel onzekerheden waar je als millennial mee te maken hebt. Het is daarom misschien wel des te belangrijker dat je aan het investeren raakt. Op de langere termijn geeft het meer zekerheid. Ik denk dat als je nu al een beetje bewust bezig bent met geld, je daar in de toekomst baat bij hebt. De pensioenen zijn niet helemaal gegarandeerd voor millennials. Het is heel verstandig om er nu al een beetje over na te denken."
Presentatrice Elen Demir heeft last van FOMO: Fear of missing out. Heel veel van haar generatiegenoten zijn de afgelopen maanden gaan beleggen of hebben hun spaargeld in crypto's gestopt. Onderzoek wijst uit dat millennials grote risico's durven te nemen omdat ze, in financieel opzicht, nog nooit echt een grote crisis hebben meegemaakt. Welke generatie heeft het nakijken?
Je ziet deze aflevering om 22.10 op donderdag om 3 juni, op NPO 2. Oude afleveringen kijk je hier terug.