main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 31 mei 2021 — 12:12

‘Communicatiechaos’ als het gaat om reizen binnen Europa: ‘Mensen weten niet waar ze aan toe zijn’

Nu de zomervakantie dichterbij komt kijken steeds meer mensen naar een reis naar het buitenland. En hoewel er ook daadwerkelijk meer geboekt wordt dan vorig jaar, zijn veel mensen nog terughoudend door de onduidelijkheid die er nog altijd is. “Mensen zoeken toch comfort, maar ook een beetje zeker- en betrouwbaarheid”, zegt Frank Oostdam, voorzitter van reiskoepel ANVR. “We moeten met elkaar ook werken aan het herstel van vertrouwen in reizen. Die onduidelijkheid speelt ons echt wel parten.”

Reisbureaus krijgen veel vragen van aspirant-vakantiegangers, zo ziet ook reisondernemer Riks de Jong. “Elk land heeft nu zijn eigen regeltjes. Dus we moeten afwachten of we wel mogen, wat de prijzen gaan doen en welk land ons ook toelaat. De klant is helemaal de weg kwijt”, vertelt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

“De vragen gaan vooral over het testen en het vaccineren”, zegt De Jong. “De meeste mensen die nu op vakantie willen zeggen: doe mij maar een all-in-vakantie, veilig, en dan kom ik wel weer terug. Ik ga nu niet met mijn rugzak rondreizen.”

Overgangssituatie

Herkenbaar, zegt Oostdam. Volgens hem zitten we nu in een ‘overgangssituatie’. “We gaan straks naar een EU-certificaat toe. Dan is er eenduidigheid en hopen we dat we afgestemde maatregelen hebben onder alle 27 lidstaten.” Maar die duidelijkheid is er nog niet. “Dus dat zorgt voor een grote communicatiechaos. Mensen weten niet waar ze aan toe zijn.”

Mensen staan zo te trappelen dat sommigen wel durven te boeken, zegt Oostdam. “Als we het vergelijken met vorig jaar zitten we echt in de lift. Maar toch merken wel terughoudendheid ten aanzien van de onduidelijkheden die er zijn.”

Knipperlichtvakanteis

Zo zijn veel mensen bang dat een land weer op oranje springt zodra ze er verblijven. Dat gebeurde recent met de Griekse eilanden Rhodos, Mykonos en Kos, die van geel weer naar oranje sprongen. “We zijn al blij dat er een differentiatie is in die eilanden. Vorig jaar werden ze allemaal op oranje gezet”, zegt Oostdam daarover. “Maar het probleem is dat die individuele eilanden niet als individueel eiland worden beoordeeld. Het is gewoon een regio.”

Er is één eiland, Kalymnos, die een enorme besmettingsgraad heeft op dit moment, weet Oostdam. “En daardoor wordt de hele regio op oranje gezet. Maar daar zitten hele belangrijke toeristeneilanden bij, zoals Kos en Rhodos, terwijl daar niets aan de hand is.”

Toch denkt de ANVR-voorzitter dat de zogenoemde “knipperlichtvakanties” deze zomer minder zullen plaatsvinden, omdat Europeanen in toenemende maten gevaccineerd zijn. “Ik ben ervan overtuigd dat er naar de zomer toe steeds meer oranje op geel gaan en dat je binnen Europa kunt gaan reizen.”

Oostdam adviseert mensen vooral goed te oriënteren voor ze op reis gaan. “Als je dat goed doet kan je op een semi-normale manier, getest of gevaccineerd, op vakantie.”

LEES OOK: De Jonge: waarschijnlijk tóch pas reizen na volledige vaccinatie

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

WNL In de Kantine met Paul de Leeuw

Aan de stamtafel van WNL in de Kantine ontvangen Wieger Hemmer en Fidan Ekiz zaterdag weer gasten met goede verhalen. 

  • Paul de Leeuw speelt King Herod in Jesus Christ Superstar;
  • Darya Safai schreef een boek over haar vlucht uit Iran en haar strijd voor vrouwenrechten;
  • Politiek redacteur bij FD Martine Wolzak en cabaretier Marcel Verreck nemen de week door;
  • En chefkok Hessel Leferink weet hoe je het beste Paasontbijt op tafel zet.

Luister zaterdag vanaf 17.00 uur naar WNL In de Kantine op NPO Radio 1 of kom langs in De Doelen in Rotterdam! 

Waarom rijden mensen door na een verkeersongeval?

Hoe komt het dat mensen doorrijden na een verkeersongeval en zich niet bekommeren om het lot van het slachtoffer?

Doorrijden na een ongeluk is strafbaar, maar het gebeurt vaak: elk uur rijden 8 mensen door na een ongeval. Helaas zijn de gevolgen soms desastreus.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met advocaat Rick van Leusden die gespecialiseerd is in verkeersstrafrecht en Kirsten van der Zeeuw, zij verloor haar 12-jarige zoontje Nino bij een dramatisch verkeersongeval in Leiden. Onderzoeksjournalist Rick Pietersz duikt in de cijfers en achtergronden.

Vanavond, 19 uur
Tientallen vernielingen op kerkhof in Musselkanaal

Op een begraafplaats in Musselkanaal zijn donderdagavond tientallen grafornamenten vernield. Een woordvoerder van de Antonius Parochie in het Groningse dorp bevestigt dit na berichtgeving door…

Lees meer

Nieuwe ‘slettenlijst’ van Utrechts Corps circuleert rond: OM doet onderzoek

Een nieuwe zogeheten bangalijst, met foto’s, namen en nummers van Utrechtse studentes is in omloop. De redactie van WNL heeft de lijst vrijdag onder ogen…

Lees meer

CEO Tata Steel na miljardenhandreiking kabinet: ‘Gesprekken worden ingewikkeld’

Directievoorzitter van Tata Steel Hans van den Berg stelt dat de gesprekken met demissionair minister van Economische Zaken en Klimaat Micky Adriaansens over de vergroeningstransitie…

Lees meer

Europees Hof van Justitie moet duidelijkheid bieden over derdelanders

De rechtbank in Amsterdam weet niet of uit Oekraïne gevluchte derdelanders in Nederland mogen blijven. De rechters hebben daarom uitleg gevraagd aan het Hof van…

Lees meer

Een woning vinden is voor gescheiden millennials een drama: ‘Mensen slapen stiekem op kantoor’

Van scheiden komt lijden. Helemaal als het gaat om woonruimte. Niet zo gek dat steeds meer stellen bij elkaar blijven, simpelweg om een dak boven…

Lees meer

Doorrijders veroorzaken 20 miljoen euro letselschade: recordaantal mensen gewond  

Een recordaantal mensen is gewond geraakt door een aanrijding met een doorrijder. Het Waarborgfonds Motorverkeer heeft in 2023 maar liefst 1220 meldingen van letselschade binnengekregen…

Lees meer