Zwemvaardigheid nog verder afgenomen in coronatijd: ‘Let goed op kinderen’
Nu de temperaturen oplopen, zoeken veel mensen verkoeling in buitenwater. Toch zijn veel mensen zich onvoldoende bewust van hun gebrek aan zwemvaardigheid. Het gevaar ligt dit jaar extra op de loer omdat kinderen door corona geen zwemles hebben gehad, vertelt Kees Buis van Reddingsbrigade Nederland in Goedemorgen Nederland. "We zien de laatste jaren al dat de zwemvaardigheid afneemt. Dat de zwemles uitviel omdat de zwembaden dicht waren, heeft daar zeker geen goede bijdrage aan geleverd."
De reddingsbrigade maakt zich op voor een drukke dag. De zee is eigenlijk nog te koud om in te zwemmen, waarschuwt Buis. "De zee is 12 tot 14 graden. Je kunt er wel even tot je knieën in, maar om echt te zwemmen is het veel te koud. Als je een duik wil wagen, ga dan zwemmen op een plek waar de Reddingsbrigade toezicht houdt. Zoek een strand op waar meer mensen zijn en ga heel kort erin."
'Blijf zwemmen'
De voorzitter van stichting Water & Zwemveiligheid, Shiva de Winter, deelt de zorgen van Buis. "Het is belangrijk om na het halen van het zwemdiploma te blijven zwemmen. Kinderen hebben 24 weken niet kunnen zwemmen. Het belangrijkste voor de komende dagen, is dat kinderen een schrikreactie kunnen krijgen van kou of onverwachte situaties. Dat is het grootste gevaar."
Kinderen moeten daarom niet alleen de zee ingaan, zegt De Winter. "Blijf in de buurt."
Dat de zwemvaardigheid achteruit is gegaan, komt niet alleen door corona. "De afgelopen jaren zie je een daling van hoeveel er gezwommen wordt", zegt De Winter. "Mensen denken nog steeds dat een kind na het A- en B-diploma kan zwemmen." Het C-diploma is voor erbij, zo denken veel mensen onterecht. "Het is de bedoeling om het hele ABC te halen. Daardoor merk je dat een deel van de zwemvaardigheid mist." Bij het C-diploma leren kinderen extra technieken en werken ze aan uithoudingsvermogen.
LEES OOK: Mensen met niet-westerse achtergrond relatief vaak slachtoffer verdrinking