main-logo NPO Start
Word lid
Goedemorgen Nederland - 22 juli 2019 — 11:23

Mensen met niet-westerse achtergrond relatief vaak slachtoffer verdrinking

Tussen 2014 en 2018 zijn er in Nederland 443 mensen overleden door verdrinking. 96 van hen hadden een niet-westerse migratieachtergrond en 51 een westerse migratieachtergrond. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Per 100.000 inwoners verdronken er in die vier jaar tijd drie keer zoveel mensen met een niet-westerse achtergrond, vergeleken met mensen met een Nederlandse achtergrond. Het aantal verdrinkingen per 100 duizend inwoners is bij personen met een niet-westerse migratieachtergrond in alle leeftijdsgroepen tot 60 jaar duidelijk hoger dan bij personen met een Nederlandse achtergrond, schrijft het CBS.

Vooral bij kinderen en jongeren tussen de 10 en 20 jaar is dat verschil te zien. Het sterftecijfer door verdrinking onder mensen met een niet-westerse achtergrond in die leeftijdscategorie ligt 7,4 keer zo hoog als onder tieners met een Nederlandse achtergrond.

Om mensen met een migratieachtergrond te wijzen op de gevaren van het water werden er door de Reddingsbrigade eerder al borden met zwemtips in bijvoorbeeld het Arabisch vertaald.

Duitsers

Van de 443 verdronken mensen in Nederland tussen 2014 en 2018 komen er 120 niet uit Nederland. In de meeste gevallen (ruim 32 procent) ging het om Duitsers. Afgelopen jaar waren dat er nog 13. Ook bij Polen is dat cijfer redelijk hoog, met 18 procent.

Kijkend naar afgelopen jaar zien we een lichte stijging van het aantal verdrinkingen. In 2018 kwamen er op deze manier 112 Nederlanders aan hun einde. Dat zijn er 27 meer dan in 2017.

LEES OOK: Aantal verdrinkingen in Nederland in 2017 gelijk aan jaar eerder

Door: Mark Broersma

Laat vrolijk rechts niet verloren gaan! Word Superlid van WNL: klik hier.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Vannacht in 't Wordt Nu Laat

Met 21.000 voorkeursstemmen kwam Maurits von Martels begin 2017 in de Tweede Kamer terecht voor het CDA. Daarvoor was hij melkveehouder en wethouder in Dalfsen. Want we kunnen wel wat meer boerenverstand gebruiken in de Kamer, aldus de politicus. Hoe kijkt hij aan tegen de stikstofproblematiek? En welke muziek luistert hij graag? Je hoort hem om middernacht op NPO Radio 2 bij Carolien Borgers.

Vannacht om 0.00 uur
Automobilist gebruikt lachgas en filmt eigen achtervolging

Een 23-jarige man is woensdagavond aangehouden in Ede nadat hij al rijdend lachgas gebruikte. De bestuurder filmde vervolgens zijn eigen achtervolging met een telefoon, meldt…

Lees meer

Treinreiziger even vaak op tijd als vorig jaar, meer reizigers

NS-reizigers kwamen afgelopen jaar in bijna 93 procent van alle treinritten op tijd aan en het aantal reizigers is flink gestegen. Dat blijkt uit de…

Lees meer

‘Minder aantal mensen viert Sinterklaas, lootjes trekken met Kerst wordt populairder’

In 2015 vierde 61% van de Nederlanders Sinterklaas, in 2019 is dat 50 procent. Lootjes trekken met Kerst wordt populairder: in 2015 deed 16 procent…

Lees meer

‘Rookruimtes moeten uiterlijk 2022 verdwijnen’

Alle rookruimtes moeten uiterlijk 2022 zijn verdwenen. In alle openbare gebouwen, overheidsinstellingen en in het bedrijfsleven gaan de roomruimtes daarmee eerder dicht dan was afgesproken….

Lees meer

Vermist meisje Marley (11) teruggevonden na AMBER Alert, vader is aangehouden

Het vermiste 11-jarige meisje uit Lelystad, voor wie eerder donderdag een Amber Alert was verspreid, is terecht. Haar vader is aangehouden. Het meisje was uit…

Lees meer

AMBER Alert voor vermiste Marley (11) uit Lelystad

Er is een AMBER Alert verspreid voor Marley (11) uit Lelystad. Zij wordt sinds woensdag vermist en zou in gezelschap zijn van haar vader, meldt…

Lees meer

Stikstof spoedwet door Kamer zonder linkse steun

De Tweede Kamer heeft ingestemd met de spoedwet voor de aanpak van het stikstofprobleem waarmee het kabinet de woningbouw vlot wil trekken, meldt het ANP….

Lees meer

Pas op! ‘Criminelen richten zich in 2020 op mobiel bankieren’

Mensen die gebruik maken van mobiel bankieren moeten komend jaar oppassen. Volgens het Russische IT-beveiligingsbedrijf Kaspersky richten cybercriminelen zich volgend jaar waarschijnlijk op apps voor…

Lees meer