Nieuwe dierenwet heeft mogelijk grote gevolgen voor huisdieren en veehouderij
Het zou zomaar kunnen dat er straks regels komen over hoe je jouw konijn, kat of hond precies moet verzorgen. Vanaf januari 2023 gaat er een wet in waarin staat dat dieren natuurlijk gedrag moeten kunnen vertonen. Dit zou onder meer kunnen betekenen dat een konijn niet meer in een hok gehouden mag worden, en dat de kat altijd naar buiten moet kunnen. En de wet heeft niet alleen gevolgen voor onze huisdieren, maar ook voor de veehouderij.
De wet, ingebracht door de Partij voor de Dieren en vorige week aangenomen door de Eerste Kamer, stelt dat dieren geen pijn of ongemak meer mogen ervaren als ze in een stal, hok of kooi worden gehouden.
Minister van Landbouw Carola Schouten ontraadde het wetsvoorstel in april en noemde het toen “onuitvoerbaar”. Op dit moment ‘analyseert’ haar ministerie wat de aangenomen wet in de praktijk gaat betekenen. “Daarvoor moet ik weten wat de juridische impact is, hoe het zich verhoudt tot internationale regelgeving, de handhaving en ook wat het allemaal concreet zou moeten gaan betekenen voor het houden van dieren in Nederland.”
‘Mogen honden straks nog wel aangelijnd worden?’
Onder meer PVV, D66, PvdA, SP, Forum voor Democratie, GroenLinks, JA21 en Volt steunden de wetswijziging. Kamerleden die dat niet deden, reageren verbolgen. Zo vraagt CDA-Kamerlid Derk Boswijk zich af of honden straks nog wel aangelijnd mogen worden. “Of moeten we ze de vrijheid geven om de kat van de buurvrouw op te eten?”, zegt hij. VVD-Kamerlid Thom van Kampen vindt dat de wet zijn doel totaal voorbijstreeft.
BBB-Kamerlid Caroline van der Plas waarschuwt dat een meerderheid heeft ingestemd met iets waar ze niet van weten wat de gevolgen zijn, zo schrijft De Telegraaf. “Is het uit te sluiten dat straks iemand thuis niet meer één hond mag hebben omdat honden in de natuur in een roedel leven?”
Onder de boeren heerst ook enorme onrust over de wet. Zo zou het kunnen dat geiten bijvoorbeeld niet meer mogen onthoornd waardoor ze elkaar kunnen verwonden, biggenstaarten niet meer mogen weggebrand, en dat varkens altijd in de modder moeten kunnen wroeten. “Als je deze wetswijziging streng invult, is dit het einde van de intensieve veehouderij”, zegt een bron bij het ministerie van Landbouw tegen het AD.
‘Heel erg ingrijpend’
Politiek commentator voor De Telegraaf Wouter de Winther noemt de wet “heel erg ingrijpend”. “En ook niet altijd heel erg handhaafbaar”, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Als je het over een konijnenhok hebt en katten die niet naar buiten komen, krijgen we dan de dierenpolitie die de kattenluikjes gaat controleren?”
Schouten wil niet vooruitlopen op de vraag wat boeren en huisdiereigenaren precies gaan merken van de nieuwe wet, maar snapt de vraag naar meer duidelijkheid. De verwachting is dat de Tweede Kamer na de zomer in debat gaat over wat nu precies over natuurlijk gedrag van dieren moet worden verstaan.
Door: Redactie
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Nieuw bij WNL: Op de Barricade
In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.
Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.
Terugluisteren: D66-leider Rob Jetten bij Rick Nieman
Ook te gast is voormalig MIVD-baas Pieter Cobelens over sabotage-activiteiten door de Russen en Chinezen. Rechtbankverslaggever Saskia Belleman van De Telegraaf schuift aan over geweld tegen vrouwen en journalist Rudi Vranckx neemt afscheid als oorlogsverslaggever bij de VRT en vertelt over zijn boek ‘Mijn Kleine Oorlog’.
Klik hier en luister deze uitzending nu terug!
De waarde van de bitcoin is dit weekend tot nu toe onder de grens van 100.000 dollar gebleven. ’s Werelds bekendste en meest verhandelde cryptomunt…
Lees meerDeze zondag is officieel de warmste 24 november ooit in Nederland gemeten. Bij weerstation De Bilt werd rond het middaguur 14,7 graden gemeten, meldt Weeronline….
Lees meerKlimaatminister Sophie Hermans is blij dat de klimaattop in Bakoe tot “goede afspraken” heeft geleid. De 300 miljard dollar aan klimaatfinanciering van rijke naar arme…
Lees meerFemicide wordt in Nederland nog altijd niet serieus genoeg genomen. Dat zegt rechtbankverslaggever van De Telegraaf Saskia Belleman. Ze luidt de noodklok. “Iedere week weer…
Lees meerD66-leider Rob Jetten uit scherpe kritiek op het kabinet. “Van al die grote beloftes van de coalitie is nog helemaal niets terechtgekomen”, zegt Jetten in…
Lees meerMicrodosing, het toedienen van kleine hoeveelheden drugs, wordt steeds populairder onder millennials. Desondanks kleeft er ook een taboe op het gebruik van psychedelica, ofwel natuurlijke…
Lees meerEurocommissaris Wopke Hoekstra denkt dat de klimaattop in Bakoe herinnerd zal worden als “een nieuw begin voor klimaatfinanciering”. De klimaatcommissaris noemt het “echt uitzonderlijk” dat…
Lees meerDe inzet van noodnachtopvang om het asielzoekerscentrum in Ter Apel te ontlasten, zorgt voor extra hoge kosten. Dat zegt Paula Lambeck, regiomanager van het Centraal…
Lees meerWeeronline verwacht dat de komende winter zacht en met een normale hoeveelheid regen verloopt. Dat baseert het weerbureau op seizoensmodellen. “Het ziet ernaar uit dat…
Lees meerGeweld tegen vrouwen is aan de orde van de dag in ons land. Vaak is de eigen partner of ex-partner hoofdschuldige aan het geweld. Koploper…
Lees meerZaterdag, op het partijcongres van Nieuw Sociaal Contract (NSC), maakte Pieter Omtzigt na lange tijd weer zijn opwachting. Ondanks dat zijn partij in onrustig vaarwater…
Lees meerDoor de snel gestegen cacaoprijs beleeft de traditionele kruidnoot een opleving. De versies met chocolade hadden eerdere jaren nog de overhand in de verkopen van…
Lees meerDe verkiezingswinst van een jaar geleden en de daaropvolgende kabinetsdeelname van NSC hebben “veel spankracht” gevraagd van de nog jonge partij. Dat gaf partijleider Pieter…
Lees meerZaterdag zijn opnieuw enkele pakketten met daarin mogelijk drugs aangespoeld bij het zuidelijk havenhoofd bij Scheveningen, meldt de politie. Vrijdag werd, na een getuigenmelding, al…
Lees meerDe manifestatie met zwarte pieten op het Piramideplein in Rijswijk is “zonder bijzonderheden” verlopen, meldt een gemeentewoordvoerder. De Zuid-Hollandse gemeente had op advies van de…
Lees meer