main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 1 juni 2021 — 15:07

Zorgen over doorgaan Olympische Spelen, maar een ding is zeker: ‘Alles is anders’

Er staat een volle sportzomer op ons te wachten, met onder meer het EK voetbal en de Olympische Zomerspelen. Maar gaat dat laatste evenement wel door? In gastland Japen klinkt kritiek op het doorgaan van de Spelen. Ondertussen is de eerste olympische ploeg er gearriveerd. Het Australische softbalteam kwam vannacht aan. De 21 atleten en stafleden zijn allemaal gevaccineerd en getest.

De spelen beginnen 23 juli, maar volgens hoofdredacteur van Helden Magazine Barbara Barend reizen ploegen nu al af naar Japan om te acclimatiseren. “Ik denk ook vanwege corona. Dan ga je alvast in die bubbel en word je voortdurend getest. En ook is reizen nu natuurlijk een risico.”

Alles anders, ook geen publiek

“Maar je ziet vaak dat atleten veel eerder gaan”, zegt Barend. Soms wonen ze zelfs al twee jaar lang op de plek van de Spelen. “Bijvoorbeeld watersporters zijn dat gewend, om aan het water te wennen. Dat is overal heel anders.” Maar zomaar verhuizen zat er door corona het afgelopen jaar niet in. “Alles is anders”, zegt Barend. “De Spelen gaan hoogstwaarschijnlijk gewoon door, maar sport is niet eerlijk en de omstandigheden om je in voor te bereiden zijn niet eerlijk geweest. Er zullen nog mensen afvallen vanwege covid.”

En omdat de voorbereidingen vaak zo moeizaam zijn verlopen, is de vraag of er in Japan records gaan sneuvelen. “Ik denk wel dat dat gaat gebeuren”, zegt Barend. We zullen vooral moeten wennen aan de lege stadions. Zoals het er nu uitziet is er bij de Spelen geen publiek aanwezig. “Ik ben zelf bij dé honderd meter van Usain Bolt geweest in Londen. Dat is zoiets gaafs, alsof je zelf de honderd meter loopt. Iedereen op de tribune voelt dat.”

‘Zorgen onder Japanners, maar Spelen gaan gewoon door’

Maar achter de hunkering naar Olympisch goud gaat nog steeds de vraag schuil of er überhaupt gesport gaat worden in Japan. 70 procent van de Japanse bevolking wil inmiddels dat het de Spelen worden gecanceld. Ook artsen hebben opgeroepen om het mondiale sportevenement te schrappen, omdat anders een ramp dreigt.

Toch denkt Barend dat de sportliefhebber opgelucht kan ademhalen. “Het schijnt juridisch zo in elkaar te zitten dat het IOC (het Internationaal Olympisch Comité, red.) in gezamenlijkheid met het organiseerde land kan opzeggen, zoals vorig jaar. Toen is het gezamenlijk besloten. Maar als het organiserend land alleen opzegt, krijg je alle verzekeringsclaims aan je broek. Dat gaat richting de vijftien miljard euro. Dat is veel geld.”

Maar Spelen of niet, volgens Barend is Japan op dit moment niet de ideale gastheer. “Het probleem is dat er in Japan heel erg weinig is gevaccineerd, maar vijf procent van de bevolking. 65-plussers zijn ze pas in mei mee begonnen. Ook is de vaccinatiebereidheid er laag, zijn er weinig vaccins goedgekeurd en er is nog steeds noodtoestand in sommige delen van het land.”

“Het wordt bijna een bizarre situatie, waarin ze gaan zorgen dat de lokale bevolking niet in aanraking komt met al die atleten”, gaat Barend verder. “Iedereen die meewerkt aan de Spelen zijn helemaal door en door getest. Het wordt helemaal gescheiden.”

Angst voor Japanse variant

Toch blijft de angst voor de ‘Olympische variant’ van het virus. Japanse virologen vrezen dat die kan ontstaan als sporters uit verschillende landen samenkomen. “Dat heeft een soort Diederik Gommers van Japan voorspeld”, zegt Barend. “Het zou gevaarlijk zijn, want dan komen de Indiase, Britse en Braziliaanse variant bij elkaar en krijg je de Olympische variant.”

‘Als sporter houd je je maar met een ding bezig’

Het brengt judoka Henk Grol niet aan het twijfelen. Hij wil hoe dan ook naar Tokio. “Iedereen in de sportschool vraagt aan mij: hey Henk, gaat het wel door? Ik beantwoord de vraag met volmondig ja. Als sporter houd je je maar met één ding bezig. Al randzaken kosten alleen maar energie. Ik ben bezig om mezelf voor te bereiden om daar in topvorm te staan.”

“Maar het worden geen normale spelen”, weet ook Grol. Zijn droombeeld van de Spelen, met volle stadions en familie op de tribune, valt daarmee in het water. “Daar op het podium staan, met je vrienden en familie, dat gaat niet gebeuren.”

Volgens Barend is Grol in zijn denken geen uitzondering. “De onzekerheid leeft bij sporters niet. Zij gaan er volledig vanuit dat ze gaan. Sporters zijn wat dat betreft heel erg van: waar ik geen invloed op heb, daar maak ik me niet druk om. Hier hebben ze geen invloed op. Zij hebben alleen invloed op hoe fit ze zijn”, aldus Barend.

Noodtoestand in Tokio verlengd

Ondertussen heeft de Japanse regering de noodstand in Tokio en een aantal andere regio’s met drie weken verlengd. De noodtoestand geldt nu tot 20 juni, een maand voor de start van de Olympische Spelen. Japan zit in de vierde golf van coronabesmettingen en de druk op de ziekenhuizen is groot.

LEES OOK: Olympische Spelen staan op losse schroeven, Nederlands hockeyteam blijft optimistisch

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

BBB-Kamerlid en oorlogsheld Gijs Tuinman bij Rick Nieman

De zondag begint met Rick Nieman. Met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten. Te gast zijn:
  • BBB-Tweede Kamerlid Gijs Tuinman, drager van de militaire Willemsorde, over Bevrijdingsdag en vieren van de vrijheid
  • Oud-voorzitter van de Eerste Kamer Ankie Broekers-Knol over 4 en 5 mei
  • Journalist Frits Barend over herinneringen aan de oorlog en de toename van anti-semitisme
  • Psychiater Esther van Fenema over de bestseller The Anxious Generation. Hoe verslavend is de smartphone?
  • Electoraal geograaf Josse de Voogd over tv-serie Aangehaakt in Europa. Wat beïnvloedt het stemgedrag?

Kijk zondag vanaf 10.00 uur live naar WNL Op Zondag op NPO 1.

Stand van Nederland: Generatie Europa: de huizencrisis in Ierland

Wij hebben een woningcrisis, maar in Ierland is de situatie nog erger. Jonge Ieren trekken massaal weg, al merken expats daar weinig van.
 
Kijk donderdag om 20.59 uur naar aflevering twee van Stand van Nederland: Generatie Europa op NPO 2.
Met name Pro-Palestijnse activisten kunnen Dodenherdenking verstoren: ‘Heel verleidelijk voor actievoerders’

Met name pro-Palestijnse activisten zijn van plan om de twee minuten stilte tijdens Nationale Dodenherdenking te verstoren. Dat zegt Telegraafjournalist Silvan Schoonhoven in het radioprogramma…

Lees meer

Bonusaflevering Het Misdaadbureau: Activisten vastberaden om Dodenherdenking te verstoren

Blijft het overal twee minuten stil tijdens de Dodenherdenking? Ons land staat onder hoogspanning, talloze activisten dreigen met acties. Presentator Maaike Timmerman neemt het in…

Lees meer

Vergunning Gelderland voor gebruik paintballgeweer tegen wolf

De provincie Gelderland heeft vrijdag een vergunning verleend voor het gebruik van een paintballgeweer tegen een wolf op de Noord-Veluwe. De provincie meldt dat het…

Lees meer

EU legt netwerk bloot dat Russische propaganda witwast

De Europese Unie en Spanje hebben een netwerk blootgelegd van websites die een sleutelrol zouden spelen in het verspreiden van Russische propaganda. De websites deden…

Lees meer

Verwaarloosde honden, katten, varkens, kippen en vogels gevonden in woning hardleers duo

Enkele verwaarloosde honden, katten en varkens en tientallen kippen en sier- en zangvogels zijn woensdag in beslag genomen in de gemeente Echt-Susteren. Het is voor…

Lees meer

Explosieve stijging: meer verdachten van Jodenhaat voor rechter 

Rechtbanken in ons land hebben het afgelopen jaar 24 antisemitisme-strafzaken behandeld. Dat is het hoogste aantal in vijf jaar tijd en een verdubbeling ten opzichte…

Lees meer

Drukke dag voor verzekeraars: honderden schademeldingen na noodweer

Het aantal schademeldingen na het noodweer in delen van het land donderdag is opgelopen tot ruim boven de 200, melden verzekeraars Interpolis en Nationale-Nederlanden (NN)….

Lees meer

Tuinman (BBB) doet moreel appel op Oekraïense dienstplichtigen in Nederland om te vechten voor hun land: ‘Maar ik stuur niemand terug’

Tweede Kamerlid van de BoerBurgerBeweging Gijs Tuinman wil Oekraïense dienstplichtigen die in Nederland verblijven niet terugsturen. Hij vindt dat zij zelf de morele plicht moeten…

Lees meer

Een lelijke pompoen wil de consument niet, maar wat gebeurt er dan mee?

Wanneer supermarkten producten van telers en verwerkers niet in hun schappen willen hebben, moet er een andere bestemming voor gezocht worden. Veelal worden deze ‘afvalproducten’…

Lees meer