main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 1 juni 2021 — 09:37

Steeds minder coronapatiënten in ziekenhuizen: ‘Leveren weer honderd procent zorg’

Nu er minder coronapatiënten in de ziekenhuizen liggen, komt er steeds meer ruimte voor de reguliere zorg. Het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam kan vanaf vandaag zelfs weer volledige zorg aanbieden, zegt bestuursvoorzitter Peter Langenbach in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

“Tot gisteren hadden we twee speciale covid-afdelingen. Die zijn weer omgebouwd tot de reguliere afdeling waar ze voor bestemd waren”, zegt Langenbach. “Dat betekent ook dat je weer meer capaciteit beschikbaar hebt, want op een covid-afdeling zijn veel verpleegkundigen nodig. En ook ons operatiekamercomplex is weer helemaal open. De laatste OK is weer in bedrijf gegaan.”

Dat betekent niet dat de 140.000 operaties die door corona zijn uitgesteld, stante pede kunnen worden ingehaald. “We leveren weer honderd procent zorg, maar dat is nog geen inhaalzorg”, legt Langenbach uit. “Vanaf vandaag leveren wij honderd procent van wat we altijd moeten doen. Dat betekent dat de achterstand vanaf vandaag niet meer groter wordt.”

Uitgestelde operaties niet per se bovenaan agenda

Het is ook niet zo dat de operaties die moeten worden ingehaald bovenaan de agenda staan. De operatie met de hoogste urgentie gaat voor. Langenbach: “Daar kijken we elke dag naar. Er zijn vijf klassen. Klasse één is een spoedoperatie, die gaat altijd door. Klasse drie is bijvoorbeeld een kankeroperatie, die niet langer dan zes weken mag worden uitgesteld. Die patiënten komen als eerst aan de beurt.”

Operaties in de minst urgente categorieën, vier en vijf, blijven nog even in de wachtrij staan. “Als er capaciteit vrij is worden ook die patiënten zo snel mogelijk geopereerd.”

Nederlandse ziekenhuizen namen de afgelopen 24 uur nog maar 55 nieuwe patiënten op met de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Op intensivecareafdelingen waren slechts tien nieuwe opnames nodig.

‘Jaar nodig om achterstanden in te halen’

Volgens Langenbach is het lastig te zeggen hoe groot de achterstand exact is. “We hebben het over 140.000 operaties die zijn uitgesteld, maar dat is een inschatting. Wat misschien wel veel erger is, is het aantal patiënten dat niet naar de huisarts is gegaan en niet in het ziekenhuis terecht is gekomen. Ze lopen rond met een klacht die niet leidt tot een diagnose. Maar zij komen er straks ook bij, want zij gaan vanaf de komende periode weer naar de huisarts.”

Langenbach verwacht dat er een jaar nodig is om alle achterstanden in te halen. En dat is alleen het geval als de coronacijfers het toelaten. “Wat we niet moeten vergeten is dat we na de zomervakantie het risico lopen op nieuwe varianten, omdat mensen dan op vakantie zijn geweest. Ik hoop dat meer dan tachtig procent van de bevolking zich laat vaccineren. Dat maakt hoe we er in het tweede helft van het jaar voorstaan en of covid weer terugkomt. Als dat gebeurt lopen de achterstanden in het tweede deel van het jaar weer verder op.”

Ziekenhuizen moeten samenwerken

Om alle patiënten zo snel mogelijk te helpen, moeten ziekenhuizen goed samenwerken. Daarvoor pleit directeur Patiëntenfederatie Dianda Veldman. “Wij vinden het heel belangrijk dat we alles op alles zetten in de zorg om zoveel mogelijk mensen zo snel mogelijk te helpen. Dat betekent dat de capaciteit die er is heel goed gebruikt moet worden.”

“Als een ziekenhuis probeert eerst alle eigen patiënten te helpen, duurt het misschien veel langer dan wanneer je kijkt of er ergens in de regio bij een collegaziekenhuis of bij een kliniek nog capaciteit is.” De zorg moet volgens Veldman “eerlijk worden verdeeld”. “Dat is in het belang van de patiënt.”

Organiseer het “zo slim mogelijk”, zegt Veldman. “Misschien moet er in het weekend een operatiekamer open, of misschien kunnen jonge dokters in opleiding ook een handje helpen. We moeten er echt alles aan doen om zoveel mogelijk mensen te helpen.”

‘Laatste fase van coronacrisis’

Volgens Langenbach wordt er naar dit soort oplossingen gekeken. Hij is het eens met Veldman dat alles op alles moet worden gezet. “Want patiënten hebben gewoon snel de operatie nodig”, zegt hij. “Eigenlijk is dit de laatste fase van de crisis. Dit hoort bij de coronacrisis en moeten we ook met elkaar oplossen.”

Langenbach heeft er vertrouwen in dat ziekenhuizen solidair zijn. “En dat als er ergens capaciteit vrij is, een patiënt wordt overgenomen. Dat is inmiddels financieel ook goed geregeld, dus die horde is genomen.” Wel is het daarbij volgens hem belangrijk dat er goed naar de patiënt wordt geluisterd. “Als een patiënt verder wil reizen om eerder aan de beurt te zijn, moeten we dat doen.”

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Lokaal kans op stevige bui met onweer en hagel tijdens Koningsdag

Tijdens Koningsdag is er in de middag lokaal kans op een stevige bui met hagel, onweer en veel regen in korte tijd. Daarvoor waarschuwt Weeronline…

Lees meer

Zonnebrillen zijn het nieuwe goud voor criminelen: ‘Opticiens worden overvallen met uzi’s’

De populariteit van peperdure zonnebrillen neemt in rap tempo toe en daar springen criminelen maar al te graag op in. Steeds vaker zijn opticiens slachtoffer…

Lees meer

Politie heeft handen vol aan ‘zombiedrug’ flakka: meer incidenten dan ooit tevoren

De extreem verslavende en gevaarlijke drug flakka bezorgt de politie heel veel extra werk. In het afgelopen jaar moesten politie-eenheden in ons land bijna duizend…

Lees meer

Steeds meer bibliotheken schaken beveiligers in

Hoewel iedereen welkom is in een bibliotheek, gaat het er vaak mis blijkt uit onderzoek van Omroep Brabant. De meeste bibliotheken kunnen inmiddels niet meer…

Lees meer

Wie wordt de nieuwe burgemeester van Rotterdam? Sollicitatieprocedure gestart

Belangstellenden kunnen vanaf vrijdag solliciteren voor het burgemeesterschap van Rotterdam. In het bijzijn van de Zuid-Hollandse commissaris van de Koning Jaap Smit heeft de Rotterdamse…

Lees meer

Woningen in Utrecht ontruimd om vondst explosieven

De politie heeft donderdag in Utrecht meerdere explosieven gevonden. De explosieven zijn gevonden in een garagebox aan de Hogenhorstdreef in de wijk Overvecht. Zo’n twaalf…

Lees meer

Huurwet De Jonge aangenomen door Tweede Kamer

De Wet betaalbare huur is donderdag aangenomen door de Tweede Kamer. Die wet, ingediend door demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken), moet een deel…

Lees meer

Kamermeerderheid omarmt mestplannen Adema

De kabinetsplannen om dreigende mestoverschotten tegen te gaan, kunnen rekenen op steun van een meerderheid van de Tweede Kamer. In elk geval NSC, GroenLinks-PvdA, VVD,…

Lees meer