Bedrijven vrezen tekorten aan grondstoffen: ‘Kan hoge prijzen voor consumenten betekenen’
Nederlandse bedrijven vrezen acute materiaaltekorten vanwege een oververhitte grondstoffenmarkt. Dat meldt het FD. Zo zijn er tekorten aan koper en ijzererts. Daarvan is in het afgelopen jaar de prijs zelfs verdubbeld.
Ook hout, tarwe, olie, plastics, rubber en aluminium zijn niet aan te slepen. Die tekorten zijn ontstaan omdat tijdens de coronapandemie nauwelijks voorraden zijn aangelegd, schreef de Volkskrant al in maart.
Bedrijven vrezen door deze materiaaltekorten nee te moeten verkopen aan de consumenten. Of zij moeten de hogere prijzen die ze moeten betalen doorberekenen aan de consumenten. Daar bovenop komt ook nog eens het chiptekort. In China staat de grondstoffencrisis het herstel van de industrie al in de weg, meldt het nationaal statistiekbureau in Peking.
'Dan heb je van twee kanten veel druk'
Dit kan een kink in de kabel zijn voor het herstel van de economie. "Je hebt eigenlijk twee effecten", legt Rabobank-econoom Nic Vrieselaar uit in Goedemorgen Nederland. "Omdat enerzijds die grondstoffen en die chips zo duur zijn, is de input voor ondernemers veel duurder. Daarom moeten ze misschien hogere prijzen vragen. Maar je hebt ook nog het tekort aan personeel in sommige sectoren. In de horeca wordt nu al geroepen dat ze mensen tekortkomen. Daar komt overheen dat wij straks misschien allemaal weer dingen willen kopen en ook wel weer naar het terras willen. Misschien heb je dan van twee kanten veel druk op de prijzen."
Hierdoor kan bijvoorbeeld de inflatie gaan oplopen. "Wij verwachten ook dat voor dit jaar die inflatie wat hoger zal zijn dan afgelopen jaar. Maar het is nog niet zo dat wij extreem harde stijgingen zien. Als het grondstoffentekort aanhoudt en als de prijzen daarvan nog duurder worden, dan kan dat inderdaad hoge prijzen voor consumenten betekenen."
LEES OOK: Economisch herstel in industrie opmaat voor meer: ‘Kentering aan het voltrekken’