Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Marcouch wil wapenbezit zwaarder straffen: ‘Elk wapen dat we van de straat halen is er één’ 

Redactie

Burgemeester Ahmed Marcouch vindt de straffen op wapenbezit in Nederland veel te laag. "Als je een pistool bezit en je hebt er nog niets mee gedaan, dan loop je het risico twee maanden gevangenisstraf te krijgen. Ik denk dat de boete op het niet-handsfree bellen vaak veel zwaarder is dan het hebben van een wapen. Ik chargeer misschien een beetje maar er mag ook op die manier naar wapenbezit worden gekeken", bepleit hij in WNL Op Zondag.

De PvdA'er pleit voor hogere straffen. "Maar daar moet je goed over nadenken. Het gaat erom dat de straf niet het doel is maar dat het wel de impact heeft dat je het niet zo snel doet. Je hoort het ook politiemensen zeggen, er wordt bijna om gelachen als je zo'n pistool aantreft. Dat is natuurlijk iets anders wanneer je het gebruikt maar het bezit an sich is in Nederland niet zwaar bestraft."

Straffeloos wapens inleveren in Arnhem

Komende week gaat in Arnhem een wapeninzamelingsactie van start met de boodschap 'Make my City Proud'. Iedereen kan daar zijn wapens straffeloos inleveren.

De politie komt soms de gekste dingen tegen, vertelt Marcouch over eerdere acties. "Soms zelfs handgranaten. Daarom zijn dit soort acties belangrijk. Het biedt de gelegenheid aan mensen die aan het treuzelen of aarzelen zijn om die wapens dan toch naar de politie te brengen. Elk wapen dat je uit de samenleving haalt is er toch eentje."

'Steeds meer zorgen'

De burgemeester roept vooral jongeren op om hun wapens in te leveren. Zelf verwacht hij niet dat criminelen dit snel zullen doen. "Uiteraard zijn wij niet naïef. Maar wij hebben wel steeds meer zorgen over jongeren die het stoer vinden om een mes of een ander wapen te dragen ter bescherming of om erbij te horen. Wij krijgen steeds meer van jongerenwerkers uit de wijken te horen dat ze er zorgen over hebben. Wij zien dat ook bij incidenten waarbij steeds meer gestoken wordt, soms zelfs 14- en 15-jarigen die op elkaar insteken met een mes."

Marcouch benadrukt dat jongeren steeds vaker een mes bij zich hebben als wapen. "Het is geen zakmesje waar je een appeltje mee schilt. Maar het is ook een rage die in de rapcultuur een beetje geromantiseerd wordt en dus genormaliseerd. Die zorgen hebben we en horen wij ook van schoolleiders en jongerenwerkers."

'Dit jaar al vijf doden door wapengeweld'

Ook het aantal geweldsincident in Arnhem neemt toe. "De laatste was met twee 16-jarigen in een conflict. Je ziet dat vaak bij ruzies en conflicten dat er een mes getrokken wordt en gestoken wordt. Bij het laatste conflict overleven ze het maar de impact is groot. Wij hebben dit jaar al vijf doden door wapengeweld en het jaar is nog jong. Maar het is belangrijk dat de ouders en onderwijzers wat alerter worden en ingrijpen. Eerst aanspreken en werkt het dan niet dan naar de politie. Elk wapen dat we van de straat halen is er één."

Het inleveren van een vuurwapen doe je door een belletje naar de politie. Dit om te voorkomen dat je met een vuurwapen over straat moet gaan lopen. "Dan wordt het discreet bij je thuis opgehaald door een agent in burger. Maar wij registreren dan wel de gegevens van diegene die het in bezit heeft gehad. Als er een misdaad mee is gepleegd, dan komen wij natuurlijk wel terug."

LEES OOK: Marcouch: verstandig als PvdA in coalitie stapt

Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau